2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler
MAKALE #6912 © Yazan Dt.Esra KAYA PELTEK | Yayın Mayıs 2011 | 5,060 Okuyucu
Dişin doğal rengini neler belirler?



Yandaki figürde bir diş kesitinin tabakalarını görmekteyiz. Ağızda direkt olarak gördüğünüz diş tabakası hemen dişetlerinin üzerinde yer alan ‘’mine’’ tabakasıdır. Minenin doğal rengi beyazdır ancak yarı saydam oluşu nedeniyle altındaki tabakaların rengini de yansıtmaktadır. Minenin hemen altında yer alan doku ‘’dentin’’ olarak adlandırılır. Normal rengi sarıdır ve pürüzlü bir yapısı vardır. Birey yaşlandıkça pulpadan gelip içine nüfuz eden materyaller zamanla rengini daha koyu kahverengi/sarı bir renge dönüştürmektedir. Dolayısıyla ağız içindeki bir dişe baktığımızda gördüğümüz renk, yarı saydam mine, zamanla rengi koyulaşan dentin ve altında yatan ‘’pulpa’’ dokusunun kompozisyonudur.
Bu nedenle yaşımız ilerledikçe dişlerimizi düzenli fırçalasak dahi renginin koyulaşmasının önüne geçemeyiz. İstediğiniz kadar fırçalayın dişin içinden yansıyan kompozisyonun rengini değiştiremezsiniz.

Kanal tedavisi görmüş dişler de koyulaşmaya eğilimlidir. Tedavi sonucu ölen sinirler çikolata kahvesi bir renge dönüşür ve tedavi sürecinde oradan uzaklaştırılmadan hemen dentine nüfuz ederler, bu şekilde bu dişlerin de renkleri koyulaşabilmektedir.

Dişlerdeki renk değişikliklerinin sebepleri:

Yaş: Diş rengi ve yaş arasında doğrudan bir ilişki vardır. Diş rengi zamanla ağızdaki birikintilerin etkisine bağlı olarak koyulaşmaktadır. Dolayısıyla genç bireylerde beyazlatma uygulaması sonucu çok hızlı ve yüksek sonuçlar elde edilmektedir.

Başlangıç rengi: Tüm bireylerin sarı-kahverengiden yeşil-griye kadar değişkenlik gösteren kendine has doğal bir diş rengi vardır. Sarı-kahverengi tonunu taşıyan dişler beyazlatma işlemine daha olumlu cevap vermektedir.

Şeffaflık ve kalınlık: Şeffaflık ve kalınlık zamanla daha da belirginleşen genetik özeliklerdir. Tüm dişler belli bir şeffaflık gösterse de opak ve kalınlığı fazla olanlar daha açık renk görünür ve beyazlatmaya daha çok cevap verirler. Daha şeffaf ve ince yapılı dişler beyazlamaya eğilimli pigmentleri daha az oranda içerirler

Beslenme alışkanlıkları: Kırmızı şarap, kahve, çay, kola, havuç, portakal vb. renk verici gıdaların uzun süre kullanımı zaman içinde gözle görülür bir renk değişikliğine neden olmaktadır. Bununla birlikte limon veya sirke gibi bazı asidik gıdalar da mine yüzeyinde aşınmaya sebep olmaktadır. Sonuç olarak diş yüzeyi daha transparan hale gelmekte ve dentinin sarımsı rengi daha fazla gözlenebilmektedir.

Tütün Kullanımı: Nikotin zamanla diş yapısına geçen ve içsel renklenmeye neden olan kahverengimsi birikintiler bırakmaktadır.

İlaç ve kimyasallar: Diş oluşumu sırasında tetrasiklin kullanımı diş dokusu üzerinde uzaklaştırması oldukça güç koyu gri veya kahverengi lekeler bırakmaktadır. Aşırı florid kullanımı da dişte beyaz lekelere neden olan florozise yol açmaktadır.

Diş gıcırdatma: Çoğunlukla strese bağlı ortaya çıkan diş gıcırdatma alışkanlıkları dişlerde mikro kırıklara neden olabilmektedir. Kırık hatların ısırma yüzeyinde bulunan kısımlarında koyulaşma meydana gelebilir.

Travma: Herhangi bir kaza sonucu dişte meydana gelen yaralanmalar, kırıklarla o bölgede yoğun debris birikimi sonucu renklenme olabilmektedir.


Diş beyazlatma nedir?

Diş beyazlatma (dental bleaching) işlemi dişlerin doğal renklerinde açılma sağlamak amacıyla özel jellerle uygulanan güvenli ve etkili bir prosedürdür. Eskiden sadece ekranlarda gördüğümüz insanların bembeyaz dişleri ve zengin gülüşleri varken günümüzde uygulamanın yaygınlaşmasıyla bir çok insan artık olduğundan daha beyaz dişlere ve parlak gülüşlere sahiptir. Her ne kadar başarılı bir işlem olsa da malesef bazı diş tiplerinde etkin kullanımı mümkün değildir.

Beyazlatma jelleri dişlere nasıl etki eder?

Bir çok beyazlatma ajanındaki aktif içerik belirli yüzdelerde karbamid peroksit veya hidrojen peroksittir. Dişin dentin yüzeyinde ağartma sağlayarak beyazlatma yaparlar. Diş dokularına zarar veren maddeler değildir, piyasada hekimler tarafından kullanılan hemen hemen bütün markalar Amerikan Diş Hekimleri Birliği tarafından onaylıdır.


Dişleriniz beyazlatma işlemine uygun mu?

Doğal olarak her tip tedavi öncesi yapılması gereken ilk şey kapsamlı bir muayenedir. Uygulamanın diş yapınıza getireceği avantajları ve dezavantajları değerlendirmektir. Sigara, çay, kahve ve yaşa bağlı diş renklerinde koyulaşma olan bireyler beyazlatma için ideal adaylardır. Doğal, sağlıklı, üzerinde herhangi bir restorasyon bulunmayan dişlerde oldukça göz alıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Hangi durumlarda beyazlama gerçekleşmez:

•Çürük nedeniyle gözlenen kahverengi, siyah renkleşme beyazlatmayla giderilmez, öncelikle dişin tedavi edilip çürüğün temizlenmesi gerekmektedir.

•Amalgam (gümüş renkli) dolguların dişte oluşturduğu gri/siyah görüntü sadece beyazlatmayla giderilmez, dolgunun dişten uzaklaştırılıp yerine diş rengiyle uyumlu ışınlı estetik dolgu yapılmalıdır.

•İçme suyu veya tabletlerle aşırı düzeyde flora maruz kalan bireylerde görülen florozisli dişlerde ideal bir sonuç elde edilememektedir.

•Beyazlatma metodları bebeklikte tetrasiklin tipi antibiyotik kullanımına bağlı oluşan ve düzensiz gri çizgiler halinde görülen tetrasiklin renklenmelerinde etkili değildir.

•Diş beyazlatma işlemi dolgu, porselen gibi dişe bağlanmış restoratif yapılarda etkisizdir.

Hangi tip beyazlatma işlemi size uygun?

Eğer hekiminiz dişlerinizin beyazlatma için uygun olduğuna karar verirse izlenecek iki yol vardır. Birincisi home bleaching dediğimiz evde sizin tek başınıza yapacağınız uygulamadır. Diş hekiminizin size özel hazırlayacağı kaşık ve vereceği jellerle 10-14 gün boyunca akşamları evde birer saatlik uygulamalarla başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Düzenli ve düzgün bir şekilde yapabileceğinize inanıyorsanız fiyatının da makul olması itibariyle bu yolu tercih edebilirsiniz.

Eğer o kadar sabredecek vaktim yok diyorsanız ve daha hızlı, etkili bir sonuç istiyorsanız office bleaching dediğimiz klinikte hekiminizin uygulayacağı sistemi tercih edebilirsiniz. Hekiminiz evde uygulanan jellerden daha yoğun tipte bir malzemeyi dişlerinize sürer ve 30-40 dakika süreyle aktive edici bir ışın uygular. Bu malzeme yoğun bir konsantrasyonda olması nedeniyle çevre dokulara zarar vermemesi açısından sadece diş hekimi tarafından, diş hekimi gözetiminde uygulanmalıdır. Office bleaching ve home bleaching'in kısa süreli kombine kullanılması durumunda ise daha kalıcı ve göz kamaştırıcı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Piyasada satın alabileceğiniz üzerinde ''diş beyazlatıcı'' yazan malzemelerin etkinliğini ve güvenilirliğini bilmiyoruz ve biz hekimler olarak önermiyoruz. Diş beyazlatma sadece diş hekimi kontrolünde yapılması gereken bir işlemdir!

Beyazlatmanın uzun dönemde etkisi nasıldır?

Sigara, kahve, çay gibi kişisel alışkanlıklarınızın dozuna bağlı olarak elde edilen beyazlık uzun yıllar geri dönmeden korunmaktadır. Ancak tabi yine hekiminizin kontrolünde belli aralıklarda uygulayacağınız home bleaching prosedürü ile bu süreci daha da uzatabilirsiniz.

Yan etkisi var mı?

Bazı bireylerde beyazlatma solüsyonları dişlerde geçici hassasiyete neden olabilir. Dişlerin kalıcı bir beyazlığa ulaşması için, solüsyon beyazlatma solüsyonunun mine tabakasını aşıp dentine ulaşması gerekmektedir. Dentin tabakasında dişin merkezindeki sinirlerle dıştaki mine tabakası arasındaki sıvı akışını sağlayan mikroskobik tübüller mevcuttur. Dişlerdeki hassasiyetin nedeni de bu iletimdir. Bu hassasiyet asla kalıcı bir durum değildir, işlem sona erdiğinde ortadan kalkmaktadır.

Uzun yıllar süren araştırmalar ve uygulamalarla hekim kontrolünde yapılan diş beyazlatmanın kesinlikle güvenli ve uzun süreli etkili bir prosedür olduğunu kanıtlanmıştır. Eski yıllarda beyazlatma işleminin aşırı hassas veya üzerinde büyük dolguları olan dişlerde uygulanması önerilmese de günümüzde üretilen gelişmiş materyallerle hassasiyeti sıfıra indirip uygulamalarımızı hemen hemen her tip dişte gerçekleştirebilmekteyiz.

Not: Bebeğe etkileri henüz bilinmediğinden hamile ve emziren annelerde diş beyazlatma prosedürü önerilmemektedir.


Beyazlatmadan beklentim ne olmalı?

Her bireyin diş yapısının farklı olması itibariyle bu uygulama sonucunda diş renginizin ne derecede açılacağı tam olarak tahmin edilemez. Ancak yaptığımız çoğu vakada elde ettiğimiz sonuçlar oldukça farkedilebilir düzeydedir ve hatta bazı vakalardaysa şaşırtıcı derecede yüksektir. Bu başarı derecesi dişteki renklenmenin içeriğine ve diş yapınızın beyazlatmaya cevabına göre şekillenmektedir.

Diş beyazlatma nasıl uygulanır:

İlk adım hekim tarafından yapılan kapsamlı bir muayene ve temizlik işlemidir. Beyazlatma uygulanacak diş yüzeyi sağlıklı ve lekelerden arınmış olmalıdır. Tedavi edilecek durumdaki bir dişe estetik amaçlarla ilk önce beyazlatma yapmak etik değildir!

Bilmeniz gereken bir nokta da, ışınlı kompozit dolgular (beyaz dolgular) da dahil olmak üzere ön yüzeyinde dolgu olan dişlerde beyazlatmadan sonra dolgunun renginde bir açılma olmayacaktır. Dolayısıyla dolgulu ön dişlerde beyazlatma işleminden sonra renk uyumunu sağlamak açısından çoğu zaman bu dolguları değiştirmek durumunda kalabiliriz.

İkinci aşamada, beyazlatma jeli hekim tarafından dişlere uygulanır, 20-30 dak. bir süreyle ışık uygulanarak beklenir. Daha sonra dişlerin bir kalıbı alınarak kişiye özel bir kaşık hazırlanır. İkinci seansta bu kaşık ve hastanın evde kullanacağı jel hastaya teslim edilir. Bundan sonraki görev evde hastaya düşmektedir. Düzenli bir şekilde 7-10 gün süreyle uygulanan home-bleaching işlemiyle gayet kalıcı ve memnun edici bir beyazlatma elde edilebilmektedir.


Beyazlığın korunması:

•Office belaching’i takiben veya senede bir kez olmak üzere uygulayacağınız home bleaching prosedürüyle,

•Beyazlatmayı takiben en az bir hafta süreyle koyu renkli/renk veren yiyecek ve içeceklerden uzak durarak,

•Ağız hijyeninize , her yemekten sonra ve yatmadan önde fırçalama ve diş dipi kullanımı şeklinde daha çok özen göstererek beyazlatma sonucu elde ettiğiniz rengi daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Esra KAYA PELTEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Esra KAYA PELTEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra KAYA PELTEK Fotoğraf
Dt.Esra KAYA PELTEK
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Esra KAYA PELTEK'in Makaleleri
► Ortodonti Hakkında Merak Edilenler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
► Ortodontide Merak Edilenler Dr.Dt. Banu ERBAŞ
► Diş Beyazlatma Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Diş Beyazlatma Dt.Mesut MUTLU
► Tek Diş Beyazlatma Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Diş Beyazlatma Hakkında Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:12
Top