2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Tedavisi Size Uygun mu? Kimlere Uygulanabilir?
MAKALE #13851 © Yazan Dt.Şule ÜNAL | Yayın Aralık 2014 | 2,956 Okuyucu
İmplant tedavisi kimlere yapılabilir?

Siz bu yazıyı okuyorsanız siz veya yakınınız çürük. kaza veya diğer sebeplerle dişini kaybetmiştir, her ne sebeple olursa implantlar hemen hemen herkes için mükemmel bir seçenektir.

Dental implantlar ;
-tek diş eksikliğinde – köprü protezi yerine
-birden fazla diş eksikliğinde -köprü veya hareketli protez yerine
-tüm diş eksikliğinde – tam protez yerine uygulanabilir.
Diş hekimi veya implant cerrahı sizden özellikle tedavi olacağınız bölgeyi içeren bir röntgen alacaktır. Genel görüş birliği göre bu flimler tedavi gerektiren kemik bölgelerini veya dişleri dikkatle izlememize olanak sağlar. Çoğunlukla diş hekimleri panoramic röntgen kullanır.Bu flimler alt-üst çenedeki kemikleri ve dişleri gösterir. Böylece diğer diş ve kemik patalojileri saptanmış olur.
Mevcut kemiğin boyu ölçülebilir, diğer anatomic yapılarla olan ilişkisi değerlendirilebilir.
Kompüterize tomografi taramaları:
Röntgen flimlerinin en doğru şekli kompüterize tomoğrafi (CT) taramalarıdır, çoğunlukla CAT taraması olarak bilinir. CT diş hekimleri için teşhis , analiz ve implant cerrahisi planlamak üzere kullanılır.
Diğer CTçeşidi ise Cone Beam CT (CBCT) olarak bilinir; benzer görüntü verir ve diş hekimleri tarafından analize uygun software programa kullanılacak şekle dönüştürülebilir. Cone Beam tarayıcılar daha az radyasyon kullanır ve ofistede bulunabilir.
Her iki tarayıcı da oldukça detaylı 3 boyutlu görüntü verir, kemiğin yüksekliğini ve genişliğini tam olarak ölçebiliriz, ayrıca anatomik yapılarla (mandibular sinir veya maksiller sinus gibi ) olan yakınlığını ölçebiliriz. Çünkü tüm radyasyon dozları kümülatif (birikimli) dir ve fazla radyasyonun potansiyel zararlı etkileri olduğu bilinmektedir, gelişmiş teşhis görüntüleri ilerki durumdaki radyasyon riskini azaltır.
İlave incelemeler:
Diğer teşhis çalışmaları implant tedavisinde gerekebilir. Full periodontal tedavi eğer dişeti hastalığı varsa uygulanabilir. Diğer dişlerdeki aktif çürükler ve dental patalojiler tedavi edilmelidir. Dental ölçüler tedavinin bir çok safhasında kulanılabilir.Fotoğraflar tedavi öncesinde planlamada ve tedavi süresinin kaydı için kullanılır.
İmplant tedavilerinde diğer bir analiz ise hastanın genel durunmu ile ilgilidir.
Dental implant tedavisinde sistemik risk faktörlerinden dolayı iki farklı grup vardır:
1.Hasta için potansiyel tehlikesinden dolayı cerrahinin ertenmesi (alıcı etkisi)
2.Protetik tedavinin yapılmasının lokal sebepten mümkün olmadığı durumdur.

İmplant tedavisinde hangi hastalıklar risk oluşturur?
Komarin kullanımı (ör: marcoumar,sintrom,walfarin) veya k vitamin antagonisti olarak:
-Heparin (ör: Liquemin,Fraxiforte)
- Asetilsalisik asit (ör: Aspirin)
Bu ilaçlar mutlaka hangi dozda kullanıldığı ve süreleri control edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır. Genel kabul hastanın dozu dikkate alınarak cerrahi süresinde ilacın kesilmesidir.

Osteoporoz:
Kırık riskini artıran kemik hastalığıdır. Osteoporoz kemik yoğunluğunu azaltır, kemik mikroyapısı kesintiye uğrar, protein miktarı değişir. İmplant tedavisinde önemli olan bölgesel olarak kemiğin kalitesidir. Hastadan çekilen CT ile bu kemik kalitesi anlaşılabilir.


Bifosfonat kullanımı:
Bu ilaçlar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bunlar:
-Ostelitik tümüörler
-Tümör olmayan hiperkalsemi (ör:hipertiroidizm)
-Pajet hastalığı
-Osteogenezis imperpekta
-Osteoporoz
Kullanılan ilaçlar: Aredia,Aclasta, Zometa, Bonefos, Actonel,Zoledonate v.b sayılabilir.
Damar yoluyla bu ilaçları alanlar yüksek risk grubundadır. Ağız yoluyla alanlar ise dikkatli olunmalıdır.

Diğer önemli risk grubu dişeti sağlının bozulduğu hastalardır.Bu konuda:
-Oral hijyen
-Sigara içmesi
-Genetik yatkınlık
-Diabet
-Keratinize mukoza varlığı
-İmplant yüzey özelliği çok önemlidir. İmplant tedavisinden önce mutlaka periodontal tedavi bitirilmeli ve tam olarak sağlıklı hale gelmelidir.
İmplant hastaları mutlaka diabet yönünden de değerlendirilmelidir. Çünkü diabet damar sistemini bozduğu için iyileşmeyi geciktirir ve olumsuz etkileyebilir. Mutlaka konrol altında ve belirli değerler içinde olamalıdır.
Ayrıca sigara iyileşmeyi geciktiren ve damar yapısını bozan bir etkiye sahiptir.İyileşme döneminde azaltilmalı ve bırakılmalıdır.
Dişsiz boşlukların implant destekli restarasyonlarla kapatılması, kapsamlı bir planlama gerektirir. Bu planlama aşamasında tüm tedavi seçenekleri değerlendirilerek implant türü, çapı ve protez planlaması doktor tarafından yapılır. Günümüzde bir çok implant markası ve çeşidi olmasına karşın önemli olan hasta için en uygun ve doğru tedavi sürecinin planlanmasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Tedavisi Size Uygun mu? Kimlere Uygulanabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Şule ÜNAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Şule ÜNAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Şule ÜNAL
Ankara
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Şule ÜNAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İmplant Tedavisi Size Uygun mu? Kimlere Uygulanabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Estetik Diş Hekimliği Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:15
Top