2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant (Çakma Diş) Nedir, Kimlere Uygulanabilir?
MAKALE #6133 © Yazan Dt.Ceyda SANCAKLI | Yayın Aralık 2010 | 10,567 Okuyucu
İMPLANT NEDİR?

Dental implant;kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacıyla yerleştirilen ve vücudumuz için herhangi bir yan etkisi olmayan,osseointegre olduktan sonra (kemiğe kaynadıktan sonra)tam bir doğal diş gibi fonksiyon yapabilen,vida ,plak ve benzeri materyallere implant denir. İmplant üzerine yapılan diş doğal diş gibi görünür ve doğal diş gibi fonksiyon yapar.Bu sayede tek diş eksikliği, komşu sağlam dişlere dokunulmadan tamamlanabilir,kısmi ya da tamamen dişsizlik durumunda ise takıp çıkarılan protezlere gerek kalmadan ,sabit protezler yapılabilir.Böylece kişinin her türlü estetik ve fonksiyon (konuşma ,gülme ,yemek yiyebilme) ihtiyacına çözüm olabilir.

İMPLANT’IN GEÇMİŞİ;

Tarih boyunca çekilmiş dişler,tahta parçaları,fildişi,kurumuş kemik,altın-gümüş alaşımları diş eksikliklerini tedavi etmekte implant maddesi olarak kullanılmıştır.Hatta M.Ö.550 yıllarına ait dental implant kanıtları bizim ülkemizde Efes bölgesinde yapılan kazılarda bulunmuştur.

Bugünkü modern implantolojinin geçmişi ise 1940’ lı yıllara dayanmaktadır.Kemik içine yerleştirilen vida şeklindeki implantlardan,kemik üzerine periostun altına yerleştirilen implantlara kadar ,çok çeşit ve formda implantlar denenmiş,bu implantlar krom-kobalt, vitalyum, tantalyum, hidroksiapatit, paslanmaz çelik gibi çok çeşitli alaşımlardan üretilmişler.

Günümüzde kullanılan titanyumdan yapılmış silindir tip ( kök fomunda ) implantların uygulanmaya başlanması 1960 yıllarına dayanmaktadır. Bu yıllarda OSSEOİNTEGRASYON; canlı kemik dokusu ile implant yüzeyi arasında direkt yapısal ve işlevsel bağlantı olarak tanımlanmış olup, bu bağlantının da titanyum implantlarla en üst seviyede sağlandığı anlaşılmıştır.

İMPLANT BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER:

Günümüzde kemikiçi dental implant uygulamalarının ana hedefi osseointegre (kemiğe kaynamış) implantlar ve bunlardan destek alan protezler ile hertürlü dişsizliğin rehabilite edilmesidir. Bugün artık implant uygulamalarında başarı oranı %90-100 olup, bu başarıyı yakalayabilmek için; implant cerrahisinin yapılacağı kliniklerde kesinlikle steril şartlar sağlanması , aseptik ve atravmatik operasyon tekniğine sadık kalınması gerekmektedir. Ayrıca kaliteli bir implant sistemi seçilip yine bu sistemin önerdiği prosedüre uygun hareket edilmelidir.

Bunların yanı sıra implant başarısı için kişinin genel sağlık durumunun iyi olması, doğru teşhis konulması, çok iyi bir planlama yapılması,implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir.Ayrıca sigara ve alkol tüketimi operasyon sonrasında yara iyileşmesini çok ciddi şekilde kötü etkilediği için asla önerilmez.

İmplantlar ,kalp pilini etkilemez çünkü elektromanyetik etkisi yoktur. Ancak özellikle bazı kalp hastalıklarında kullanılan ve kanın pıhtılaşmasını engelleyen bazı ilaçlar, implant yerleştirilmesi sırasında fazla kanamaya neden olacağı için tercih edilmez. Bu tip ilaçlar kullanmak durumunda olan ,ya da kontrol altında olmayan diabet,bazı romatizmal hastalıklar ve kalp hastalıkları olan kişilerin kendi doktorlarıyla diş hekiminin operasyon öncesinde konsültasyon yapması uygun olur.

KİMLERE İMPLANT UYGULANABİLİR?

İmplantlar belli bir uzunluğa ve belli bir kalınlığa sahip materyaller olduklarından, implant yerleştirilecek bölgede yeterli kemik hacminin ve yoğunluğunun olması gerekmektedir. Diş kaybı olan bölgelerde fizyolojik kemik erimesi olacağından, mümkün olan en kısa zamanda implant uygulamasına gidilmelidir.Bahsedilen kemik erimesi kişiden kişiye değişen oranlarda olacağından üst çene de sinüs boşlukları , alt çenede altçene damar ve sinir paketini içeren mandibular kanal gibi anatomik oluşumlara belli uzaklıkları sağlayan kemik mesafesine sahip olunması gerekmektedir.

İmplant uygulaması için bir üst yaş sınırı yoktur. Kişinin genel sağlık durumunun iyi olması ve ağız hijyeninin kontrol altında olması yeterlidir . Ancak çok uzun süre dişsiz beklemiş kişlerde ,kemik erimesi sebebiyle belli bölgelere implant yerleştirmek mümkün olamayacağından ,yapılması istenen implant üstü sabit protez seçenekleri daralacaktır. İmplantın ömürlük bir uygulama olduğu düşünülürse ,özellikle belli bölgelerde diş kaybı yaşandıktan sonra , zaman geçirmeden implant tedavisine başvurulması , kişinin ileri yaşlarda sabit protez kullanma ihtimalini çok büyük oranda arttırır. Ancak bu kaybedilen her diş için bir implant gerektiği anlamına kesinlikle gelmez. Tamamen dişsiz bir bireyde her bir çenede 6- 8 adet implant yerleştirilmesi sabit protez için yeterli olmaktadır.
Genç bireylerde ise implant uygulanabilmesi için bireyin aktif kemik büyüme ve gelişim döneminin sona ermiş olması gerekir. Bu da kişiden kişiye değişmekle birlikte 17-18 yaş civarıdır

İMPLANT VÜCUT TARAFINDAN REDDEDİLİR Mİ?

İmplantlar TİTANYUM denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için kalp veya böbrek taransplantasyonlarında olduğu gibi bir antijen-antibody reaksiyonu oluşturmaz. Bu nedenle bir doku reddi söz konusu olamaz.

DENTAL İMPLANTLARA KARŞI ALLERJİK OLUNABİLİRMİ?

50 Yıldan fazla bir süredir dental implantlar kullanılmaktadır. Ve bu uzun süre içinde bilinen hiçbir alerjik durum tesbit edilmemiştir.

İMPLANTIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

İmplantın ömrü doğal bir diş kadardır. Nasıl doğal dişimiz ömür boyu ağzımızda kalabilirse implantta ömür boyu ağzımızda kalabilir. İmplant titanyum denilen ve nihayetinde metal olan bir materyal olduğu için doğal diş gibi çürümesi söz konusu değildir.Ancak ağız hijyeninin iyi olması gereklidir.Sabah akşam ağız ve diş bakımı, aynı doğal dişlerde olduğu gibi diş fırçalanması ihmal edilmemelidir. Aksi halde meydana gelebilecek dişeti hastalıkları doğal dişlerde olduğu gibi implantlarda da sorun yaratabilir. Bunun dışında modern implantolojinin son 30 yılda geldiği şu anki noktada 30 yıl önce yerleştirilmiş implantların ağızda olduğu takip edilmiştir.Yani implant ömürlüktür.

TOPLAM TEDAVİ SÜRESİ NE KADARDIR?

İmplant uygulamalarında tedavi süresi ,implant yerleştirilen bölgeye, kemiğin kalitesine , kişinin genel sağlık durumuna göre,değişkenlik gösterir. Kimi zaman aynı seansta diş çekimi yapılıp, implant yerleştirilip,üzerine diş takılması mümkünken , kimi zaman implantları yerleştirdikten sonra ,implantları dişetinin altında ,ağızda görünmeyecek şekilde 2-3 ay bekletip, ondan sonra implantların üzerine diş takmak gerekir.Ancak böyle bile olsa her zaman için kişiye bu bekleme sürecinde geçici bir diş yapılması mümkündür.

İMPLANT YERLEŞTİRİLİRKEN ACI OLUR MU?

İmplant yerleştirilirken acı olmaz. İmplant yerleştirilirken herhangi bir diş tedavisi yapılırken uygulanan anestezi uygulanır ve kişi hiçbir ağrı hissetmez. Daha sonrasında ise , özellikle aynı seansta fazla sayıda implant yerleştirildiyse , ağrı olabilir ancak bu bir ağrı kesiciyle geçmeyen bir ağrı değildir.

Operasyondan sonra , doktorun tavsiye ettiği ilaçları düzenli kullanmaya dikkat etmek ve soğuk kompres uygulamak gerekir. Tercihen 24 saat ancak bu mümkün olamayacağından mümkün olduğunca uzun süre o bölgeye soğuk uygulamak , bölgenin şişmesini yani ödeme büyük oranda engelleyeceği için ağrı ihtimalini de aynı oranda azaltır. Bunun yanı sıra ağız hijyenine de azami dikkat edilmesi gerekir.

İMPLANT PAHALI MIDIR?

İlk bakışta ,alternatif tedavi yöntemlerine göre , daha pahalı gibi görünse de ,sağladığı avantajlar düşünüldüğünde , fiyatını karşılayan bir tedavi yöntemidir. Eksik dişlerin tedavi edilmesinde ,klasik bir köprü protezi uygulamasına gidildiğinde ödenecek ücret , implant uygulamasına göre biraz daha az olabilir ancak , kar – zarar hesabı yapıldığında hem eksik dişin , önündeki ve arkasındaki dişlere dokunulmaması hem de uzun dönemde implantların klinik başarısının diğer tedavilere göre çok daha yüksek ve kullanışlı olması ,implant tedavisinin avantajlı olduğu sonucunu ortaya çıkaracaktır. Aynı zamanda implant tedavisi ömürlük bir tedavidir. Bugün tek diş eksikliğinizi gidermek için yerleştirilen 1 implant, ileri yaşlarda , tamamen dişsislik durumunda ,sabit protez kullanabilmesi için gereken 6 implantından biri olacaktır. Böyle düşünüldüğünde implant tedavisi ileriye dönük çok ta iyi bir yatırımdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant (Çakma Diş) Nedir, Kimlere Uygulanabilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Ceyda SANCAKLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Ceyda SANCAKLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Ceyda SANCAKLI
Sakarya
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Ceyda SANCAKLI'nın Makaleleri
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İmplant (Çakma Diş) Nedir, Kimlere Uygulanabilir?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:34
Top