2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant Nedir, İmplantların Fonksiyonu Nedir?
MAKALE #2590 © Yazan Dt.Halil İbrahim SAHİ | Yayın Mart 2009 | 4,971 Okuyucu
İmplantlar artık diş hekimliğinde rutin olarak uygulanan materyaller haline gelmiştir. Bilimsel açıdan güveniliriliği kanıtlanmış olsa da insanlar bu materyali kullanmaktan ilk etapta çekindiler. Fakat günümüzde çevrenizdeki her insanda bunu görebilirsiniz. Bu nedenle implantlara karşı olan korku azalmış ve yaptırmak daha kolay hale gelmişti. Farkı ortaya çıktıkça da köprü ve hareketli protezler hızla azalacaktır.


İmplant nedir?

İmplantlar, dişetlerinizin altındaki çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen metal materyallerdir. Yerleştirildikten sonra, üzerine protez diş yapılır.


İmplantların Fonksiyonu Nedir?

İmplant çene kemiğinize kaynadığından dolayı, yapay dişler için sabit destek sağlarlar. İmplantlara takılan protez ve köprüler, ağzınızın içinde kaymazlar – bu, yemek yemek ve konuşmak için gereklidir. Bu sabit destek , protez ve köprülerin yanı sıra implantlar üzerine yerleştirilen kuronların, geleneksel köprü veya protezlere göre daha doğal hissedilmesini de sağlar.


Bazı bireylerde, geleneksel köprü ve protezler, yumuşak doku yaraları , zayıf destek dişler veya kusma eğiliminden dolayı rahat olarak kullanılamamakta veya hiç kullanılmamaktadır. Ayrıca, geleneksel köprüler, eksik dişin yol açtığı boşluğun her iki tarafındaki dişe tutturulmak zorundadır. İmplantların bir avantajı da, yeni dişinizi/dişlerinizi tutturmak için bitişik dişlerin kaplanmasını ve küçültülmesini gerektirmemesidir.


İmplant uygulanabilmesi için, sağlıklı dişetleriniz ve implantı destekleyecek yeterli kemiğinizin bulunması şarttır. Ayrıca, bu yapıları sağlıklı tutmayı ilke edinmeniz gerekir. Düzenli ve doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyareti, implantların uzun vadeli başarısında kritik öneme sahiptir.
  • Endosteal implantlar — bu implantlar, cerrahi yöntemle, çene kemiğine direkt olarak implante edilirler. Çevredeki dişeti dokusu iyileştikten sonra, orijinal implanta bağlantı sağlayacak materyali takmak için ikinci bir operasyon gerekir. Son olarak, yapay diş (veya dişler) tek başına veya köprü ya da protez üzerinde grup halinde implanta takılır.
İmplantlar Ne Kadar Süre İle Kullanılabilir?

İmplantlar genellikle, implantın uygulandığı bölgeye, hastanın ağız hijyeni kurallarına dikkat etmesine ve diş hekimi kontrolüne gitmesine göre; 10 ila 20 yıl arası kullanılabilmektedir. Azı dişleri daha çok gerilim, yıpranma ve aşınmaya tabi olduğundan dolayı , bu implantlar, ön dişlerdeki implantlar kadar uzun ömürlü olamamaktadır.

Cerrahi yöntemle dişetlerinin altına implantlar yerleştirilir. Köprü üzerinde gruplandırılmış yapay dişler implantlara monte edilir. İmplantlar çok sağlam ve güvenli bir protez oluşturur. İmplantlar, yeni dişler için taban oluştururlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant Nedir, İmplantların Fonksiyonu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Halil İbrahim SAHİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Halil İbrahim SAHİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Halil İbrahim SAHİ
Kahramanmaraş
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Halil İbrahim SAHİ'nin Makaleleri
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İmplant Nedir, İmplantların Fonksiyonu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ortodonti Nedir? Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:28
Top