2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Trans Yağlar ve Sağlığa Etkileri
YAZI #3289 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017
Beslenmeyi bir bütün olarak ele aldığımızda günlük enerjinin belli bir kısmı yağlardan karşılanmalıdır. Sağlıklı bireylerde günlük yağ alımı %20-30 olmalıdır.
Yağlar doymuş ve doymamış olmak üzere ikiye ayrılır. Doymuş yağlar katı formda olan; tere yağ, kuyruk yağı şekilde karşımıza çıkarken doymamış yağlar; zeytin yağı, fındık yağı gibi sıvı formda olan yararlı yağlardır. Trans yağlar ise zeytin yağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi doymamış yağların hidrojenle doyurma işlemi ile elde edilen yağlardır. Genelde margarin formunda karşımıza çıkan bu yağlar gıda endüstrisinde bir çok besinin içinde bulunmaktadır.
Trans yağlar işlenmiş ve ambalajlanmış ürünlerde tadı değiştirmek , raf ömrünü uzatmak, ürünün yapısal özelliklerini korumak amaçlı kullanılır. Raflarda kek, kurabiye ,kraker, bisküvi, çikolata, cips gibi birçok gıdanın içinde bulunan trans yağlar sağlığımızı büyük tehlikeye atmaktadır.
Yapılan bir çalışmada beslenme ile alınan trans yağ miktarının hafıza ile ilgili bazı parametreleri olumsuz etkilediği bulunmuştur. Trans yağlar omega-3 yağ asitlerinin vücuttaki çalışma düzenini bozmaktadır.
Kan lipit profilinde kandaki kötü kolesterolü(LDL) yükseltirken ,damar sağlığını koruyan iyi koletserolü (HDL) düşürmektedir. Metabolik sendrom, insülin direnci, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıklarında trans yağ alımı yüksek risk faktörüdür.
Trans yağlar ,2013 yılında Amerikan Gıda ve İlaç dairesi tarafından ‘Güvenilir olmayan gıda’olarak adlandırılmıştır.
Sağlıklı bir yaşam ve hastalıklardan korunmak için nasıl beslendiğiniz ve neler yediğiniz çok önemlidir. Ambalajlanmış ,rafine ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmak , ürünlerin arkasındaki etiket bilgisini iyi değerlendirmek gerekir. Ürünlerin arkasında hidrojene bitkisel yağ, hidrojene nebati yağ, trans yağ ifadeleri yer alıyorsa o besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Besin tüketiminde omega-3 ,omega-6 içeriği yüksek zeytin yağı ,fındık yağı , ceviz, badem ,fındık gibi besinlerin tercih edilmesi doğru ve sağlıklı yağ alımını sağlayacaktır.

BESLENME UZMANI
ZÜLAL YALÇIN
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Makaleleri
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Fonksiyonel Besinler ve Sağlığa Olası Etkileri Dyt.Refiye Yağmur ELMASTAŞ
► Sağlıklı Yağlar Dyt.Zeliha KARTAL DOĞAN
► Yemeklik Yağlar ve Margarin Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Yağlar Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Edamam’ın Sağlığa 8 Faydası Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Trans Yağlar ve Sağlığa Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 86 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sdm Diyeti Nedir? Ocak 2017
► En Moda Diyetler Eylül 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:21
Top