2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sdm Diyeti Nedir?
MAKALE #17861 © Yazan Dyt.Zülal YALÇIN | Yayın Ocak 2017 | 18,110 Okuyucu
 Amerika ve Avrupa’da 40 yıldır obezite ve obezite ile ilişkili birçok hastalığın tedavisinde kullanılan, bilimsel temellere dayanan ketojenik diyet sistemidir.

 Düşük karbonhidrat ,düşük yağ ve kişilerin günlük almaları gereken protein düzeyine göre yeterli protein miktarını içeren bir beslenme şeklidir.

 Sdm diyeti ile vücut mevcut olan karbonhidrat miktarlarını acil durumlar için saklarken enerji kaynağı olarak yağ depolarını harcar .Bu şekilde yağlardan kilo vermeyi hızlandırırken yağsız vücut kütlesini korur.

 Organ çevresinde ve deri altında biriken yağ dokusundaki azalma vücut analiz cihazı ile ölçümlerin dışında mezura ölçülerine de yansımaktadır. Ağırlık kaybı yağlardan gerçekleştiği için 10 günde yaklaşık 1 bedene yakın incelme sağlanmaktadır.

 Bilimsel temelli bir beslenme yöntemi olması ile her sene moda olan diyetlerden oldukça uzak ve farklıdır.

 Düşük kalorili ketojenik bir diyet olan Sdm diyeti diyet süresince doğru ketojenezi sağlamak adına eğitimini almış uzman doktor ve diyetisyenler tarafından takip edilmektedir. Uzman kontrolü dışında yapılması mümkün değildir.

 Sdm diyetinin üç aşaması vardır .1. aşamada ; kişi klasik veya karışık sdm diyeti ile hedefleği ağırlık kaybı yakalanır.2.aşamada ; geçiş etapları yapılarak verilen kiloların oturması sağlanır. 3.aşamada ; kişinin günlük alması gereken enerji düzeyine göre Akdeniz tipi beslenme programı planlanır ve kaybedilen kiloların korunması için eğitim verilir.

 Sdm diyetini yaparken protein dengesini sağlayabilmek için kişinin boy aralığına göre günde tüketmesi gereken sdm besini sayısı belirlenir. Beslenme uzmanı ile birlikte planlanan menüde sdm makarnası ,krakeri, çorbası, portakallı kurabiyesi, çikolatası gibi protein ve lif içeriği yüksek besinler yer alır. Bunların yanı sıra serbest olan kabak, ıspanak, pazı, brokoli, karnabahar, lahana, mantar gibi sebzelerle de öğün oluşturabilecek şekilde yemekler eklenir.

 Sdm besinlerinin içeriğindeki protein kaynakları; yumurtadan bile daha yüksek biyo yararlılığa sahip whey protein, bezelye proteini, buğday proteini ve yumurta proteinidir.

 Programa başladıktan sonra yağların parçalanması sonucu ortaya çıkan keton cisimlerinin üretimi kişinin metabolizmasına göre 3-5 gün içinde meydana gelmektedir. Ketojenez durumundan sonra verilen kilo kaybı daha da hızlanmaktadır.

 Sdm diyeti besinleri sadece obezite tedavisi değil ,vücuttaki yıkımı önlemek adına kaliteli proteine ihtiyacı olan onkoloji hastalarında preop ve postop dönemde diyetisyen ve doktor kontrolünde normal beslenmeye ilave edilerek kullanılmaktadır.

 Bariatrik cerrahide operasyona hazırlık sürecince kan değerlerinde referans aralığını yakalamak, hatta ameliyat öncesi dönemde ameliyatı kolaylaştıracak kadar kilo kaybı sağlamak için tüketilir. Ameliyat sonrası dönemde de kişinin normal beslenmeye geçeceği zamana kadar ihtiyacı olan kaliteli protein kaynaklarını sıvı olarak çorbası ve içecekleri ile alması sağlanır. Bu şekilde kişinin ameliyat sonrası vücudunda başlayacak olan ciddi değişim öncesi hem psikolojik hem de fizyolojik değişiklillere adapte olmak kolaylaşır.

 Ketojenik diyet yöntemi eğitimini almış diyetisyenler ve doktorlarla takip edildiğinde başarı kaçınılmazdır.

Diyetisyen Zülal Yalçın
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sdm Diyeti Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zülal YALÇIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zülal YALÇIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zülal YALÇIN Fotoğraf
Dyt.Zülal YALÇIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zülal YALÇIN'ın Yazıları
► Akdeniz Diyeti Nedir? Dyt.Gökhan ÇELİK
► Dukan Diyeti Nedir? Dyt.Canan DOĞAN
► South Beach Diyeti Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kış Diyeti Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Akdeniz Diyeti Dyt.Melike ÖZDEN
► Flexitarian Diyeti Dyt.Meltem YAMAN
► Dukan Diyeti Dyt.Yusuf YAŞAR
► Selülit Diyeti Dyt.Neslihan AKTEPE
► Kan Grubu Diyeti Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sdm Diyeti Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► En Moda Diyetler Eylül 2016
◊ Spor Sonrası Beslenme Ocak 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:49
Top