2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bir Kısır Döngüsü Ayrılık
YAZI #3516 © Yazan Psk.Funda ARPAGUŞ | Yayın Nisan 2017
‘Aile, kan bağlılığı, evlilik ve diğer yasal yollardan, aralarında akrabalık ilişkisi bulunan ve çoğunlukla aynı evde yaşayan bireylerden oluşan; bireylerin cinsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik ihtiyaçlarının karşılandığı topluma uyum ve katılımların sağlandığı ve düzenlendiği temek bir birimdir.’ Bu tanım Türk Aile Yapısı Özel İhtisas Komisyonu tarafından yapılmıştır.
Aileyi oluşturan eşlerin; duygusal, mekânsal, cinsel ve fiziksel anlamda ayrılmasına boşanma denir. Birçok sebepten kaynaklanan ayrılıklar sonrası eşler bir kısır döngesi içine girer. Mutsuzluk, sürekli düşünce hali, umutsuzluk, yalnızlık gibi birçok duygu durumuyla savaşmaya başlarlar. Ve bu savaşta galip gelmek için ellerinden geleni yapsalar da bazı durumlarda işin içinden çıkamazlar. Oluşan bağı koparmayı, buna hazırlanmayı beceremezler. O bensiz yapamaz, Hala beni seviyor gibi soruları gündelik hayatlarında sürekli düşünürler. Sürekli neden bu duruma geldiklerini ve eşlerini suçlamayı bırakıp harekete geçemezler. Ayrılık ayrı bir kısır döngüsüyken birde bilişlerinde oluşturdukları otomatik düşüncelerin peşinden giderler..
Ayrılık: psikolojide ilişki kurulan nesneden kopma anlamına gelmektedir. Eşlerin birbirine olan bu bağlarının kopmasıyla geleceğe olan inançları, tekrar bir başka ilişki kuramama gibi nedenlerde bize başvururlar.
Bir danışanım anlatıyor..
Ahsen..! o kadar çok seviyordum ki, böyle severken korkuyordum, ona dokunurken kendimi dünyanın en mutlu insanı hissediyordum. Şiirler yazardım, mısralar rakip aramazdı onun gözlerine.. Masmaviydi gözleri , dudakları sanki en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş gibiydi, saçları bir kokardı ..Çok hayal kurduk; Manisa’nın bir köyünde ev alacaktık. Giriş katını ona ofis yapacaktım. Veteriner AHSEN..
Murat bana başvurduğunda dağılmış, mutsuz, erkekliğime laf etmeseler herkese ağlarım derdi. Ahsen derdi sürekli odada , kıpkırmızı gözleriyle bu ayrılığı atlatamayacağını, hayata olan inancını yitirdiğini, her gece yastığını sıkarak ağladığını anlatırdı bana.
Murat bana Ahsen’i anlatırken evlilik terapisti olduğumu unuturdum , o kadar güzel anlatırdı ki aşkı bana .Yaşadığı ayrılık acısı tabiri caizse burnumu sızlatırdı. Durduramazdım Ahsen’e yazdığı şiirleri okurdu, anlatıp dururdu mutlu oldukları günleri.Beyaz papatya alıyorsa bir çiçekçiden Ahsen için, çiçekçideki satıcı olurdum. Öyle bir betimlerdi ki Ahsen’i bana, gözlerini kapatır Ah Ahsen.. Ölüyorum derdi.
Muratla uzun soluklu sürecek olan boşanma terapisine başladık. Bu ayrılığın ona ne kadar zor geldiğini, onu ne kadar hırpaladığını bilsem de, onu bu durumdan çıkarmak için elimden geleni yapacaktım. Bir kaç kere intihar evresine gelmiş, Ah Ahsen diyip vezgeçmişti. Bu kadar edebi dili iyi olan, şiirleriyle Ahsen’e hayat veren Murada destek çıkmak için elimden geleni yapcaktım. Murat anlatırken zihnimde Ahsen’i karşısındaki kırmızı koltuğa oturturdum, Bütün seansları sanki Ahsen varmış gibi yapardım. Muratla boşanma terapisine başlamadan önce alt yapısını hazırlamalıydım. Muratta bu terapiyi kaldırabilecek olgunluk vardı, sadece bu aşama ona adaptasyon problemini fazla yaşamasını sağlıyordu. Patalojik anlamda hiçbir problemi yoktu, aynı zamanda anlaşmalı bir boşanma içerisindeydiler. Ahsede muratta bu ilişkinin sonlanmasında kararlılardı. Bu benim işimi kolaylaştıracak, aslında Murat’ıda daha çabuk toparlayacaktım.
Muratta yeni bir bilinç durumu yaratmak için seanslarımıza başladık. Bu duruma adapte olmak için elinden geleni yapıyordu, yine de sanki kırmızı koltukta Ahsen varmış gibi Ah Ahsen demeden duramazdı. Onunla yaşadığı duygular üzerine çalıştık Aşk,öfke,hayalkırıklığı,kıskançlık,sevgi,yanlızlık,suçluluk,pişmanlık. Bu duyguları Ahsen’e yüklemeyi bırakalı tam bir hafta oldu. Artık o kadar inançlı geliyordu ki seanlara, son seansımızda odandan çıkmadan Ahsen’i bu kırmızı koltukta bırakıyorum dedi, bir daha gelmeyeceğim.
Tam on iki seans yapmıştık Muratla, her seferin de ayrılığına adapte olmuş başka biri gibi geliyordu. Bütün duygularından arınmış ve mutlu olmaya başlamıştı. Bana bu şehirden gideceğini ama Ahsen için son bir şey yapacağını söylemişti. Ona bir kitap yazacağım.. ’Ah Ahsen..’
Ve bur dan da giderken de onu bu kırmızı koltukta bırakacağım . Artık koca rolünden ayrılmış, Murat olarak devam etmeye karar vermişti. Yeni bir hayat çalışmasında onu Ahsen’den ayıramadığım tek nokta yazacağı kitaptı. Yaptığım müdahaleler, telkinler işe yaramıyor, bilinci bırakmıyordu o kitabı.

’’Yaz Murat dedim içimden, belki bir gün bir kitapçıda bulacak Ahsen kendini, ama siz bambaşka yollarda..’’

Kıvırcık bir psikolog / Funda Arpaguş..
http://birtutampisikoloji.blogspot.com.tr/?zx=fed6601e0ddaef
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Funda ARPAGUŞ'un Makale ve Yazıları
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Asuman ÇALGARA
► Aile Yaşam Döngüsü Psk.Burçak DEMİRKAN
► Ayrılık Psk.Şeyma KAMA
► Ayrılık Kaygısı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bir Kısır Döngüsü Ayrılık' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ölüm ve Yas Süreci Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:16
Top