2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göçmen Deneyimi: Bir Ülkede Yabancı ve Farklı Olmak
YAZI #3643 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Haziran 2017
Göçmen bir ailenin ikinci kuşağından olan arkadaşım Nurcan, Amerika’nın küçük bir şehrinde yetişmiş. Farklı olduğu için arkadaşlarının onunla alay ettiğini ve onu dışladığını söylüyor. Bunun sonucunda Türk kimliğini reddetmiş ve uzun yıllar Türkçe konuşmamış. Şimdi olgun bir kadın olarak Türk kültürünü bir kaynak olarak görüyor. Benzer deneyimleri olan başka arkadaşlarım da var.
Her İki Kültürü De Benimseyen Göçmenler Daha İyi Performans Gösteriyor

Araştırmalar, yaratıcılıkla göçmenlerin yeni kültürlerine uyum sağlaması arasında bağlantı olduğunu gösteriyor. Hem orijinal kültürlerini hem dem yeni ülkelerinin kültürünü benimsemeyi başaranlar daha iyi sonuç alıyorlar. Benzer durumdaki diğer kişilere göre daha başarılı oluyorlar.

Bu kişiler hayata farklı açılardan bakabiliyorlar. Düşünürken kültürler arasında rahatça geçiş yaparak duruma uyum sağlayabiliyorlar.

Çift Kültürlü Olma Süreci

Eskiden göçmenlerin yeni geldikleri ülkeye uyum düzeyi asimilasyon ve entegrasyon (ya da bütünleşme) kavramlarıyla tanımlanırdı. Bu kavramlar, göçmenlerin yaşadığı iki ucu yansıtıyor: Ya eski kültürüne sımsıkı tutunan bir “yabancı” olmak ya da kendi değerli özelliklerinden vazgeçerek “onlardan biri” olmak.

Şimdi ise bu kültürel farklılıkları bütünleştirmenin daha güzel yollarını bulabilen yeni bir göçmen kuşağı var. Araştırmacılar, iki kültürü birden benimseme deneyimine çift kültürlülük adını veriyorlar.

Kültür Şokundan Çift Kültürlülüğe

Alışılmadık bir ortamda yaşamaya başlayınca “kültür şoku” dediğimiz durumu yaşamak normaldir. Farklı dil, farklı yemekler ve farklı adetler kafa karışıklığı yaratır. Göçmenler kendilerini insanların dünya görüşünün çok farklı olduğu ortamlarda bulunca içsel ve dışsal zorlanmalar yaşarlar.

Yurt dışında yaşarken kültür şokundan çift kültürlüğe varana kadar farklı aşamalardan geçeriz. Bazen bu süreç Nurcan’da olduğu gibi uzun sürer.

Nurcan, etnik farklılıkları yüzünden öz saygı eksikliği yaşadığını söylüyor. Keşke yıllar önce arkadaşlarımın bana takılmasına aldırmasaydım diye düşünüyor. Bunca yılı kültürel mirasını reddederek geçirdiğine üzülüyor. ‘Keşke iki kültüre birden ait olmayı bir nimet olarak görmeye daha önce başlayabilmiş olsaydım’ diyor.

Göçmenlere çevrelerinin dar görüşlü özelliklerinin kendilerini sınırlamasına izin vermemelerini tavsiye ederken ‘Sizler, birden fazla kültürle bağı olan zengin insanlarsınız.’ diye ekliyor.

Yeni deneyim ve kültürler arasında zarif geçişler yapabilmek için ipuçları ve araçlar geliştiriyorum; beni izlemeye devam edin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Kendi Bedeninde Yabancı Olmak Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Şehrimize Gelen 'yabancı" (Covid 19) Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Göçmen Deneyimi: Bir Ülkede Yabancı ve Farklı Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:47
Top