2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kinoa ile İlgili Bilinmeyenler
YAZI #3667 © Yazan Dyt.Ayşenur SERVET | Yayın Haziran 2017
NEDİR BU KİNOA?

Kinoa, anavatanı Güney Amerika olup, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitkidir. Tahıllara benzer yönleri olsa da buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. Son yıllarda popülerliği oldukça artmıştır. O kadar ki, 2013 yılı Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kinoa Yılı’ ilan edilmiştir. Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir.

BESİN DEĞERİ
Lizin gibi temel aminoasitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir. 100 gram kinoa ortalama 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir.

KİNOA ZAYIFLATIR MI?
İçeriğinde zengin oranda protein bulunduran kinoa, zayıflamak isteyenler için güzel bir besindir. Kaslarınızı güçlendirerek yağ yakmanızı sağlar. Uzun süre tok tuttuğu için daha az yiyerek, aldığınız kalori miktarını düşürebilir ve kilo verebilirsiniz. Bu muhteşem besin, öğle veya akşam yemeklerinde salatalarınıza zayıflatıcı etki kazandıracaktır.

NASIL PİŞİRİLİR?
Kinoadan; pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabilirsiniz. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de yakışıyor. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içlerinde kullanabilirsiniz. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilirsiniz, un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca kinoa tohumlarını çimlendirip bu filizleri salata ve soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı en az yarım saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz. Örneğin sebze yemeklerine (ıspanak, pırasa gibi) pirinç bulgur yerine kinoa koyarsanız hem kaloriyi azaltmış hem de protein miktarını arttırmış olursunuz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşenur SERVET Fotoğraf
Dyt.Ayşenur SERVET
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ayşenur SERVET'in Makale ve Yazıları
► Kinoa Dyt.Serpil TARMAN
► Şeker Hakkında Bilinmeyenler Dyt.Meltem ERDAĞI
► Kinoa: Süper Besin mi ? Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Değerli Besin Kinoa Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Harika Besin:Kinoa Dyt.Merve TIĞLI
► Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz Dyt.İdil İMAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kinoa ile İlgili Bilinmeyenler' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emzirme Döneminde Beslenme Haziran 2017
◊ Sorularla Akdeniz Diyeti Haziran 2017
◊ Selülit Kabusunuz Olmasın Haziran 2017
◊ Avokado Mucizesi Haziran 2017
◊ Doğal Antibiyotik: Dut Haziran 2017
◊ Nedir Bu Chia? Haziran 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:21
Top