2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyin Damar Hastalıkları (İnme, Felç)
YAZI #3943 © Yazan Prof.Dr.Atilla İLHAN | Yayın Ekim 2017
Beyin damar hastalıkları tüm ölüm nedenleri sıralamasında 3. sırada gelen önemli bir hastalık grubudur. Bugünlerde TV ve gazetelerde hakkında çok haber yapılması ve konunun güncelliği nedeniyle ben de bir şeyler yazma ihtiyacı hissettim. Faydalı olması dileğiyle…

BEYİN DAMAR HASTALIKLARI (İNME, FELÇ)

İnme Ne Demektir?

Beyin damar hasarı nedeniyle ortaya çıkan, tek taraflı kol-bacakta güç kaybı, hissizlik, görme kaybı, konuşma bozukluğu, denge bozukluğu, konuşma-anlama bozukluğu gibi tablolara inme adı verilmektedir. Halk arasında daha çok felç anlamında kullanılmaktadır.

Hangi Tipleri Vardır?

Beyin damar hasarı sonucunda iki tip durum ortaya çıkmaktadır:

1. Beyin kanaması

2. Beyin damar tıkanıklığı

Kanamalar %15, damar tıkanıklıkları ise %85 sıklıkta görülmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Kesin neden bilinmemekle birlikte en çok suçlananlar: Hipertansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı, kan pıhtılaşma bozuklukları, sigara, kalp ritim bozuklukları stres, obezite gibi faktörlerdir.

Belirtileri Nelerdir?

Ani olarak ortaya çıkan, sağ veya sol taraf kol/bacakta güç kaybı, uyuşma, görme bozukluğu, konuşma bozukluğu, dengesizlik, bilinç değişikliği gibi şikayetlerle ortaya çıkabilmektedir. Beynin sağ yarısı vücudun sol yarısını, sol yarısı ise vücudun sağ yarısını ilgilendiren sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle ani olarak ortaya çıkan tek taraflı bulgular daima acil ve dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır!

Nasıl Teşhis Edilir?

Öncelikle hastanın veya yakınlarının anlattıkları, nörolojik muayene ve MR veya tomografi gibi görüntüleme yöntemleri tanı için önemlidir.

Aciliyeti Nedir?

İnme başlar başlamaz mutlaka en yakın acil servise hastanın yetiştirilmesi önemlidir. Özellikle beyin damar tıkanıklıklarında ilk 3 saatte ilaç tedavisi başlanabilirse hiçbir sekel bırakmadan tablonun düzelmesi mümkün olabilmektedir.

Aspirin Kullanımı Koruyucu mudur?

Aspirin tedavisi korunmada sık kullanılan ilaçlardandır. Ancak aspirin direnci nedeniyle koruyuculuğu mutlaka test edilmelidir.

İnmeden Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Risk faktörü olan tüm nedenlerden kaçınmaya çalışmak önemlidir. Şeker, hipertansiyon gibi hastalıkların tedavisi şarttır. En sık yapılan yanlışlardan birisi ilaçların düzensiz kullanılmasıdır. İnme geçiren hastalar, özellikle gelişebilecek olumsuzlukların önceden tespit edilebilmesi için kontrollerini aksatmamalıdır.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla İLHAN Fotoğraf
Prof.Dr.Atilla İLHAN
Ankara
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Atilla İLHAN'ın Yazıları
► Beyin Damar Hastalıkları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► İnme (Felç) Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
► İnme (Felç) Rehabilitasyonu Fzt.Ahmet DOĞAN
► Felç(İnme)Tedavisi Fzt.Gökhan ŞAHİNARSLAN
► Felç (İnme ) Tedavisi Fzt.Sedat BAYRAK
► Felç (İnme) Rehabilitasyonu Fzt.Mehmet ÇAKIR
► İnme (Felç - Stroke) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Felç(İnme), Sizi Hayata Küstürmesin Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Anevrizmalar (Beyin Damar Baloncukları) Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beyin Damar Hastalıkları (İnme, Felç)' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Alzheimer Hastaları Mart 2020
◊ Temporal Lob Epilepsi Aralık 2017
◊ Strese Dikkat!!! Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:32
Top