2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke ve İfade Ediliş Şekilleri
YAZI #4078 © Yazan Uzm.Psk.Özgür BAYDEN AYDIN | Yayın Aralık 2017
Öfke herkes tarafından hissedilen normal ve uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duygudur. Ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse ev hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar. Bireysel, ilişkisel ve toplumsal bir çok sorunun altında ifade edilmeyen ya da yanlış ifade edilen öfke duygusu vardır. Öfkeye yol açan pek çok neden var olmakla birlikte genelde engellenme, haksızlığa uğrama ya da sözümüzün dinlenmemesi veya fiziksel ya da sözel incinmeler öfkeyi tetikler. Diğer duygular gibi fizyolojik ve biyolojik değişmelerle birlikte hissedilirken düşünsel ve davranışsal etkileşimle ifade bulur.

Bazı kişiler öfkelerini ifade etmekte zorlanırlar. Kendilerine ait kuralları ve ölçüleri olması nedeniyle, böyle kişiler öfkelerini ifade etmeye engel koyarlar. Bu kişilerin öfke tepkileri genellikle somurtma, küsme, surat asma gibi edilgen tepkilerdir. Buna öfkenin içe yönelmesi denir ve öfkelerini bu şekilde ifade eden kişiler için fiziksel (baş ağrısı, kan şekerinin yükselmesi, psikosomatik rahatsızlıklar gibi)ve zihinsel (konsantrasyon bozukluğu, uykusuzluk, unutkanlık gibi) rahatsızlıklar kaçınılmazdır. Bazı kişiler ise öfkelerini dışa yönelterek öfke duygusunu sözel olarak ifade ederler. Ancak bu ifade bir volkanın patlamasına benzer ve kontrolsüzdür. Öfke sağlıklı ve yapıcı bir şekilde ifade edilmez, sözel, psikolojik ya da fiziksel şiddet barındırır. Öfkelerini bu biçimde ifade eden kişiler için ilişkilerinde sorun yaşamaları, herhangi bir topluluktan ya da toplumdan dışlanmaları kaçınılmazdır

Evet öfke sağlıklı ifade edilmesi gereken bir duygudur. Sağlık ifadeden kastım kendinize ve bir başkasına fiziksel, sözel ve psikolojik anlamda zarar vermeden çözüme yönelik bir dil kullanarak ifade etmektir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise fizyolojik, algısal ve davranışsal değişimlerin farkında olmamız gerekir.

Öfke kontrolsüzlüğü bazen birikimlerin bir sonucu bazen de öğrenilen bir süreç olabilmektedir. Bu nedenle bir uzman desteği ve çeşitli psikolojik müdahalelerle öfke kontrolü sağlanabilir ve ilişkileriniz daha sağlıklı olabilir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Özgür BAYDEN AYDIN'ın Yazıları
► Kendini İfade Et! Psk.Dnş.Perihan SAYIN
► Öfkenin İfade Edilişi Psk.Zehra BİNİCİ
► Alıcı ve İfade Edici Dil Gelişimi Selma BÜYÜKÇULHACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke ve İfade Ediliş Şekilleri' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yas Süreci Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:30
Top