2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisi Aldatmanın Yaralarını Sarar mı ?
YAZI #4694 © Yazan Uzm.Psk.Zeynep KAYA | Yayın Nisan 2018
Evlilik akdi yapılırken nikah memuru sorar iyi günde, kötü günde birlikte olmaya var mısınız diye. Bu çıkılan yolda atılan ilk adımdır. Akit yoluyla çiftler bir birine bir söz verir. İyi günde, kötü günde eşler birbirini desteklemek için artık gönüllü kabul edilir. Ama hiçbir akit aldatmak gibi bir eylemi içermez. Aldatma evliliği bitiren geri dönülmez bir hata olarak kabul edilir. Romantik bakış açısında aldatmak, başka türlü davranışları sineye çekenler için bile, dünyayı yerinden oynatan aşkın en kutsal varsayımlarını ciddi şekilde sarsan bir ihlaldir. Aldatma bir evlilikte çiftlerin başına gelebilecek en vahim olaylardan birisi olarak değerlendirilir.
Peki gerçekten de öyle midir? Bu artık geri dönülemez, telafisi olamayan bir hata mıdır? Çift terapisi açılan yaralara merhem olur mu? Çiftler ilişkiyi sürdürmeye devam edebilir mi?
Hiç kuşkusuz yaşanan bu sarsıntıdan sonra kişilerin hayatında bir şeyler değişir. Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesindir. Ama bu her şeyin daha kötü olacağı anlamına gelmemektedir. Düşülen yanılgı budur.
Bir doğa olayı olan deprem, arkasında büyük hasarlar oluştur. Bazı hasarlar o kadar büyüktür ki tekrar evlere girmek mümkün olmaz. Yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerekir. Yeniden inşa edilirken bir önceki hataları yapmamaya özen gösterir depreme dayanıklı binalar inşa ederiz. Sonunda daha güçlü daha dayanıklı bir eve sahip olabiliriz. Tekrar bir deprem yaşanma ihtimali olsa bile evimizin korunaklı olduğunu bilmek o evde güvenli bir şekilde yaşamamıza olanak tanır.
Tıpkı evi yeniden inşa etmek, güçlendirmek gibi ilişkiyi de yeniden inşa edebiliriz. Burada önemli olan yeni ilişki örüntülerinin oluşması çiftin değişim için hissedeceği ihtiyaç, alamaya gönüllü olduğu sorumluluk, ilişkiyi geliştirme yönündeki motivasyonudur. Bütün bunlar olduğunda ilişki eskisinden daha sağlam, güçlenerek yoluna devam edebilir.
Aldatmanın en önemli sonucu hem bugün hem geleceğe dair güvenin kırılmasıdır. İkili ilişkilerde en temel unsur olan güvenin onarılması zaman alır. Bu dönem yumurta kabukları üzerinde yürümeye benzer. İlişkiler son derece hassas ve kırılgandır. Bu yüzden bu dönem içinde çiftler birbirlerine karşı daha sabırlı ve güven telkin edici bir tutum izlemelidir.
Hataları yüze vurmak, kimin haklı olduğunu karşı tarafa göstermeye çalışan güç savaşlarına girmek, bir günah keçisi aramak bu dönemde en sık yapılan hataların başında gelir. Evlilik birliğine ters düşen davranışlar söz konusu olduğunda suçu karşısındakine atmak yerine kendi sorumluluklarına bakmaları, neyi yapıp neyi yapmadıkları, neyi eksik yaptıklarıyla ilgili bir değerlendirme yapmaları, daha etkili davranışlar geliştirmeleri bireyleri bir adım daha ileri taşımaya yardımcı olacaktır.
Bu dönemde kopan bağlar, iletişimi zaman zaman imkansız hale getirir. Eşler birbirlerini duymayı reddeder ve birbirlerine doğru şekilde ulaşmayı denemezler ise ilişki içinde kalmak iki taraf içinde çileye dönüşebilir.
Özetle herkesin, her çiftin başına gelebilecek olan aldatma ilişkiler için sonun habercisi olmak zorunda değildir. Aldatma ilişkinin ipini çeken bir neden değildir. Süreç içerisinde var olan problemlerin doğurduğu bir sonuçtur. Kişiler ilişki içinde kalmaya gönüllü ise, sonuca götüren nedenleri ortadan kaldırmak ve düş kırkılıklarını onarmak mümkündür.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep KAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Zeynep KAYA
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Zeynep KAYA'nın Makaleleri
► Çift Terapisi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisi Aldatmanın Yaralarını Sarar mı ?' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İdeal İlişki Kasım 2018
► Emdr Nedir Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:12
Top