2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift- İlişki Terapisi
MAKALE #18974 © Yazan Uzm.Psk.Görkem ALBAN | Yayın Kasım 2017 | 2,856 Okuyucu
Çift Terapisi Nedir?

Çift terapisi, çiftlerle çalışma deneyimi olan terapistler tarafından romantik bir ilişki yaşayan kişilerle yürütülen bir terapi biçimidir. Terapist çeşitli terapötik tekniklerden faydalanarak çiftlerin ilişkileri hakkında fikir sahini olmalarına, varolan ya da geçmişte yaşanmış ama çözülememiş çatışmaların çözülmesine ve kişilerin ilişkileri tatmini geliştirmelerine yardımcı olur. Farklı kuramsal alt yapılara sahip çeşitli çift terapisi uygulamaları bulunmakla birlikte genel olarak çift terapisinde bireyler ayrı ayrı değerlendirilmez. Terapi süreci boyunca değerlendirilen ve iyileştirilmeye çalışılan çiftler arasındaki ilişkidir. Her terapi türünde olduğu gibi çift terapisinde de ulaşılması hedeflenen amaçlar danışanlar ve terapist tarafından belirlenir. Bu amaçlar bazen çiftlerin sunduğu spesifik bir sorun olabileceği gibi terapistin gözlemleri sonucu daha geniş ölçekli bir amaca ulaşmak da hedeflenebilir.

Çift terapisi, genellikle her bir çiftin aile kökeni, değerleri ve kültürel geçmişi ile ilişkinin geçmişini araştıran bazı standart mülakat soruları ile başlar. Bazı durumlarda terapist, ilk seansı krize müdahale etmek için de kullanabilir. Seanslar sırasında terapist tedavinin odak noktası olan konunun tanımlanması, terapi hedeflerinin belirlenmesi ve terapi sürecinin planlanması konusunda çifte yardımcı olur. Çift terapisinde terapist çiftin var olan problemi sürdüren ilişkisel dinamikler hakkında fikir edinmesine yardımcı olurken, işlevsel olmayan etkileşimlerdeki rollerini de anlamalarına yardımcı olur. Böylece çiftlerin ilişkiyi ve birbirini algılama şekilleri değişir. Çift terapisinde tarafların iç görü kazanması önemli olmakla birlikte davranışsal değişimler göstermesi ve bu davranışsal değişimlerle şekillenen yeni etkileşim yolları geliştirmeleri çok önemlidir. Terapide terapist tarafından, öğrenilen yeni becerilerin gün içindeki etkileşimlere uygulanacağı bir dizi ev ödevi yapılması istenebilir.



Çift Terapisi Kimler İçindir?


Çift terapisi her türlü duygusal ilişki için yararlıdır. Örneğin, nişanlı bir çift çift terapisine başvurarak, evlilik öncesi evlilik ilişkisinden beklentilerinin ele alınmasından çok fayda görebilir ya da 25 yıldır birlikte yaşayan bir çift kaybettiklerini düşündükleri romantizmi yada heyecanı yeniden kazanabilirler.

Çift terapisi, mevcut bir problemi çözebilir, problemlerin şiddetlenmesini önleyebilir veya geçiş dönemi yaşayan mutlu bir çift için “check-up" yapabilir. Çiftlerin tedavisinde en sık karşılaşın sorunlar ya da ortak endişeler arasında ortak endişeler arasında para, ebeveynlik tarzları, cinsel ilişkide ve tatminde yetersizlik, sadakatsizlik, kronik sağlık sorunları, kısırlık, kumar oynama, madde kullanımı ve duygusal soğukluk bulunmaktadır.

Başarılı Bir Çift Terapisi Nasıl Olur?

Başarılı bir çift terapisi ilişkiye bakış açınızı değiştirir. Tedavi süreci boyunca terapist, her iki tarafında da ilişkiyi daha nesnel bir şekilde görmesine yardımcı olmaya çalışır. Terapist taraflara “Suçlama oyununu" bir kenara bırakmayı ve bunun yerine, mevcut duruma her iki tarafı da içeren bir süreç olarak bakmayı öğretir.

Başarılı bir çift terapisi işlevsiz davranışları değiştirir. Etkili bir çift terapisinde terapist, tarafların etkileşimlerini baltalayıcı tüm işlevsiz davranışları inceleyerek çeşitli tekniklerle bu davranışları değiştirmeye çalışır. Bazı durumlara taraflardan birinin fiziksel, psikolojik ya da ekonomik zarara neden olabilecek eylemlerde bulunması riskine karşılık farklı tedavi önerilerinde bulunabilir.

Başarılı bir çift terapisi duygusal kaçınmayı azaltır. Özel duygularını ifade etmekten kaçınan çiftlerde, kendilerini duygusal olarak uzak tutma ve dolayısıyla ayrılma riskini daha belirgindir. Etkili bir çift terapisinde taraflar olumlu ve olumsuz duygularını partnerlerine duygusal olarak bir rahatsızlık hissetmeden açıklamayı öğrenirler.
Başarılı bir çift terapisi çiftler arasındaki iletişimi geliştirir. Doğru ve etkili bir iletişim kurmak tüm ilişkilerde olduğu gibi romantik ilişkilerde de önemlidir. Partnerlerin samimi, dürüst, gerçek duyguları ifade etmekten çekinmedikleri, destekleyici, empatik, eleştirel olmayan bir iletişim biçimi geliştirmeleri için çift terapisi oldukça faydalıdır.

Başarılı bir çift terapisi ilişkinin güçlü yönlerine odaklanır ve pekiştirir. Etkili bir çift çiftler terapisinde özellikle terapi sürecinin sonuna yaklaştıkça, ilişkideki güçlü noktalara dikkat çekilerek ilişkinin yapısal esnekliği arttırılır. Çift terapisinde daha çok sorunlu alanlar üzerine odaklanıldığından ilişkinin güçlü yönleri gözden kaçabilir. Oysa hiç bir ilişki mükemmel olmadığı gibi hiç bir ilişki de (en azından çift terapine başvuracak aşamadaki) topyekün kötü değildir. İlişkinin güçlü yönlerine odaklanmak tarafların ilişkiden daha fazla keyif almalarını sağladığı gibi ilişkiye ve değişime olan inançlarını da arttırır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift- İlişki Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Görkem ALBAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Görkem ALBAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Görkem ALBAN
Tekirdağ
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Görkem ALBAN'ın Makaleleri
► İlişki, Çift ve Aile Terapisi Psk.H. Fatih DANE
► İdeal İlişki ve İlişki Terapisi Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Çift Terapisi Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çift ve Evlilik Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çift- İlişki Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Kasım 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:14
Top