2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İlişki, Çift ve Aile Terapisi
MAKALE #8596 © Yazan Uzm.Psk.H. Fatih DANE | Yayın Mart 2012 | 5,166 Okuyucu
Aile,Çift ve İlişki terapisi nedir?

Aileler ve çiftler toplumun en küçük parçaları ve kendilerine ait özellikler taşıyan birimlerdir. Hayat bir sistemdir. En küçük parçası; birey, bireyler aileleri, aileler toplulukları, topluluklar toplumları, toplumlar milletleri ve milletler üst sistemleri oluşturur. Bireyde ve sistemin diğer ünitelerinde yaşanan bir sorun yada mutluluk sistemin tamamını etkiler. Örneğin; o gün iş yerinde canınız bir şeye sıkılmışsa ve siz üzüntülü yada gerginseniz, bu gerginliğiniz aile üyelerinizin tümünü yada bir kısmını etkileyebilir. Tüm toplumlar gibi aileler de her bireyin diğerinden farklı olan yönleri nedeniyle zaman zaman gereksinmelerine ve değerlerine yönelik sorunlar yaşayabilirler. Aile ve çift terapisinin amacı,ailenin ve ilişkinin bir bütün olarak yapısını tanımak, ilişki kurma biçimlerine bakmak, değerler sistemi üzerinde bireylerin hangi farklılıklarının sorun yarattığını görmek, sorunların çözümünde tüm bireylerin bireyselliğini gözeten ortak ve yapıcı bir yol bulmaktır.

Aile ve çift ile ne kast edilir ?

Ailenin tanımı farklı kültürlerde değişebilir. Aile terapistleri, birbirine değer veren, birbirine ilgi gösteren ve kendilerini “aile ve çift” olarak tanımlayan her insan topluluğunu ilişki terapisine alabilir. Bazen geniş aile içinde yaşanan sorunlarda sadece çiftler değil,ailenin diğer üyeleri de seansların içine dahil edilebilir.

Sağlıklı ilişki nasıl olur?

Sağlıklı bir ailede ve ilişkide, ilişkiyi oluşturan üyeler kendilerini özgürce ifade edebilirler. Duygularını, düşüncelerini, tutumlarını ve davranışlarını ortaya koyabilirler. Birbirleri için fedakarlık yapabildikleri gibi karşı tarafın kendine ait alanlarını kabul edebilirler. Gereksinimleri ve değerleri konusunda farklılıklar yaşamalarına rağmen, genel çatışma çözme biçimleri kazan-kazan yaklaşımı içinde olduğu için, tarafların memnun olabileceği ortak çözümleri hayatlarına geçirebilirler. Bireysel değerleri olduğu gibi ilişkinin de kendine ait değerleri vardır. Bu değerler sistemi ilişkinin içindeki üyeler tarafından kabul edilir. İlişki içinde şiddet yoktur.

İlişki ve çift terapisi hangi durumlarda uygulanır?

-Kişilerarası ilişkilerde çatışma varsa ve kişiler bu problemleri çözemiyorsa,
-Çocuğun okul da ya da davranışlarıyla ilgili sorunlar varsa
-Çocuklar ya da ergenler kendi aralarında anlaşmıyorlarsa
-Ebeveyn boşanmışsa, ayrı yaşıyorsa
-Aile içi şiddet varsa
-Deprem, sel, terör ve benzeri psikolojik travmaya maruz kalınmışsa
-Bireylerden biri kendine zarar veriyorsa
-Aile bireylerinden birinde uzun süreli tıbbi bir hastalık varsa. Örneğin,kronik ağrı bozukluğu, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kanser, inme gibi nörolojik hastalıklar.
-Yaşlanmanın getirdiği güçlükler varsa

Aile terapisinin etkili olduğu psikiyatrik hastalıklar nelerdir?

Psikiyatrik ve kronik hastalıklar yapılan araştırmalara göre ortalama 4-14 kişiyi etkiler.Bu yüzden ilişkilere yapılacak müdahaleler bir neden sonuç ilişkisi içinde bireylerin psikolojik ve fizyolojik sağlıklarının iyileşmesi sürecinde önemli bir etkile sahiptir.

-Depresyon
-Bipolar affektif bozukluk
-Yeme bozuklukları
-Kaygı bozuklukları
-Obsesif kompulsif bozukluk
-Şizofreni
-Alkol madde bağımlılığı
-Davranışsal bağımlılıklar (patolojik kumar, internet bağımlılığı, alışveriş bağımlılığı gibi)

Boşanırken çift terapisinin faydası olur mu?

Boşanma ailenin tüm fertleri üzerinde etkiye sahip bir süreçtir. Çocuklar ve diğer akrabalar da bu durumdan etkilenirler. Boşanmanın çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Bu yüzden boşanma sonrasında çocuklar arası ilişkilerin düzenlenmesi,çocukların yaşayabilecekleri sorunlar hakkında bilgilendirilme, yaşanan psikolojik sorunlara müdahale bireylerin sağlıklı süreçler içinde kalabilmelerini sağlayacaktır.

İlişki terapisti tarafsızlığını korur mu ?

İlişki terapisti bireylerin herhangi biri ile koalisyon kurmaz, taraf tutmaz. Yargılarda bulunmaz ve suçlamaz.Terapi süreci içinde bireylerin duygularını, davranışlarını, düşüncelerini ve ilişki içindeki davranışsal döngülerini anlamaya çalışır.

İlişki terapisti ne yapar?

İlişki terapisti, çiftlerin ve ilişki üyelerinin, davranışlarının bir diğerinde nasıl döngüler yarattığını, hangi duygulara yol açtığını, işlevsel olmayan davranış biçimlerinin kişiler arasındaki ilişkileri nasıl bozduğunu saptamaya çalışır. Kişilerin yaşadığı duygularla dost olmalarını sağlar. Bir diğerinin duygularını kabul etmeleri yönünde adımlar atmalarına yardımcı olur.

Seanslar esnasında karşılıklı değerler, beklentiler üzerinden işlevsel olmayan döngüleri değiştirmeye çalışarak, sağlıklı ilişki kurmalarını sağlar.

İlişki ve çift terapisi ne kadar sürelidir ?

İlişki terapisi kişilerin duygularının belirlendiği, işlevsel olmayan döngülerinin ortaya konulduğu ve değiştirildiği aktif bir terapi türüdür. Bu terapi türünde, çiftler hafta 45 er dakikalık seanslar içinde yaklaşık 3 ile 6 aylık bir dönem olarak toplam 12-24 seans olarak görülürler.

İlişki terapisi masraflı mıdır?

İlişki terapisinin problemlerin döngülerini ortadan kaldıracağı düşünülse de çoğu çift bu terapi türünü bir masraf kalemi olarak düşünür ve terapiyi sürdürmek istemezler. Ancak yaşadıkları döngüler ilişkileri içinden çıkılamaz bir duruma getirebilir ve daha büyük kişisel, ailesel ve psikolojik problemlerin kaynağına düşünebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İlişki, Çift ve Aile Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.H. Fatih DANE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H. Fatih DANE Fotoğraf
Uzm.Psk.H. Fatih DANE
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.H. Fatih DANE'nin Yazıları
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Aile ve Çift Terapisi Psk.Dila HOTLAR
► Çift ve Aile Terapisi Nedir? Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Aile ve İlişki Terapisi Psk.Ayşegül DENİZCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İlişki, Çift ve Aile Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Psikoterapi Süreci Kasım 2016
► Depresyon ve Tedavisi Kasım 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top