2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift Terapisi
MAKALE #17147 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Eylül 2016 | 3,266 Okuyucu
Psikoterapi, bireylere olduğu kadar çiftlere de fayda sağlar. Her ilişki, kendi içinde bir denge içindedir. Bir dinamiği vardır. Tıpkı bireyler gibi ilişkiler de doğar, gelişir ve bazen sorunlar aşılamaz hale geldiğinde varlığı sona erer. Çift terapisi, bu konuda eğitim almış uzman kişilerce yapıldığı zaman, sona ermeye mahkum gibi görünen ilişkilerin çözümsüz görünen sorunlarına ışık tutulabilmekte ve ilişki tekrar dengesine kavuşabilmektedir.

İlişki içinde meydana gelen her kavga, her tartışma terapiye gitmeyi gerektirmez. Çatışmalar her ilişkinin doğasında vardır. İki farklı insanın her konuda aynı fikirde olmaları ve birbirlerini desteklemeleri mümkün değİldir. Çatışmalar kaçınılmaz olarak ortaya çıktığında önemli olan çiftin birbirlerinin düşüncelerine saygı duyarak tartışabilmeleridir. Bazı çiftler bunu başarabilirken bazıları ise çatışmaları birer güç savaşına, kazanma-kaybetme durumlarına çevirebilmektedir. Özellikle uzun süreli ilişkilerde eğer çatışmalar sürekli kavgacı tutumlarla çözülmeye çalışılıyorsa, bir süre sonra ilişkiyi yokuş aşağı sürükleyen bazı kısır döngüler oluşabilmektedir. Anlaşmazlık söz konusu olduğunda ilişkideki kişilerden biri her seferinde bağırarak konuşur ve diğeri de bu bağırış karşısında her seferinde arkasını dönüp giderse bu çiftin çatışma anlarına dair “bağırma-kaçma” kısır döngüsü oluşmuştur. Bu kısır döngü, bu çiftin birbirlerini can kulağıyla dinlemesinin ve anlaşmazlıklarını konuşarak ikisini de memnun edecek ortak bir noktaya varabilmelerinin önünde engeldir.

Çift terapisinde, ilişkideki iki kişinin de bu ve benzeri düşünce, tutum ve davranışları ele alınarak var olan kısır döngülerin ortaklaşa kırılması için çalışmalar yapılır. Çift terapisine dair insanların aklında olan yanlış inanışlardan biri, terapistin iki kişiyi de dinledikten sonra içlerinden birini haklı diğerini haksız bulacağı ve haksız bulduğu kişiyi yargılayıp değiştirmeye çalışacağıdır. Aksine, tıpkı bireysel terapide olduğu gibi, çift terapisinde de terapist her zaman ön yargısız, tarafsız ve adil olmak durumundadır. Karşısındaki çiftin ilişkisini her iki kişiden de eşit sürelerde dinleyerek aralarındaki problem(ler)in nedenlerini ve oluş şekillerini anlamaya çalışır. Çatışma analizleri yapılırken, her iki kişinin de işlevsel olan ve olmayan davranışları beraberce mercek altına yatırılır. Alternatif düşünce ve davranışlar üzerinde beraberce çalışılır. Terapist hakem rolüne bürünerek haklı ve haksız arayışına girmez. Bazen danışmanlık almaya gelen çiftler, kendi hatalarının üzerinde durulmasından rahatsız olup sadece diğerinde beğenmedikleri yönlerin terapist tarafından değiştirilmesini talep ederler. Böyle durumlarda da terapist bu sürecin bireysel terapi değil çiftin ortak ilişkisini ele alma süreci olduğunu, bunu yaparken iki kişinin de ele alınması gerektiğini uygun şekilde anlatır.

Çatışmalar dışında çift terapisine gelinen pek çok farklı konu daha vardır: Aldatma, kıskançlık, şiddet, boşanma, geniş aile problemleri, cinsel problemler vs. Tüm bu konular çalışılırken, çiftin geliş amacı, terapiden ne bekledikleri detaylıca konuşularak başlanır. Bazen birinin beklentisi diğerinin beklentisinden farklı olabildiğinden, bu konuşmayı ilk görüşme sırasında yapmak önemlidir. Böylece herkesin ne amaçla orada bulunduğu ve terapide izlenecek yol ortaklaşa kararlaştırılabilir. Beklentiler konuşulmadan başlanan terapilerin ileriki seanslarında yanlış anlaşılmalar olabileceği gibi, isteklerinin anlaşılmadığını hisseden çiftin terapiyi yarıda bırakması da söz konusu olabilir.

Her kavga, her çatışma terapiye gelmeyi gerektirmez demiştik. Hangi aşamada terapinin gerekli olduğu da kafa karıştıran konulardan biri. Bazen, boşanma aşamasında bana gelen çiftlerle yaptığım görüşmelerde, eğer daha erken bir dönemde başvursalardı o günkü pek çok kısır döngünün önüne geçilerek çiftin iletişiminin kuvvetlenebileceğini, duygusal paylaşımlarının artabileceğini ve işlerin bu kadar karmaşık hale gelmeyeceğini görüyorum. İlişkilerinizde sürekli yineleyen ve yıpratan belirli kalıplar varsa, olumsuz duygularınız olumluların önüne çok sık geçiyorsa, tartışmalarınız sık sık kavgaya dönüşüyor ve sonrasında bunu telafi etmek adına giderek daha az çaba sarf ettiğinizi fark ediyorsanız bir uzmandan destek almanız ilişkinizi daha sağlıklı hale getirmek adına faydalı olacaktır.

Uzm. Psikolog Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
► Çift ve Evlilik Terapisi ÇOK OKUNUYOR Psk.Şeyma KOÇAK
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Çift ve Evlilik Terapisi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çift- İlişki Terapisi Psk.Görkem ALBAN
► Evlilik ve Çift Terapisi Psk.Deniz AKINCI
► Aile ve Çift Terapisi Psk.Dila HOTLAR
► Çift (Evlilik) Terapisi Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çift Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Eylül 2016
► Vajinismus Aralık 2015
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2013
► Sınav Kaygısı Mayıs 2013
► Psikoterapide Hipnoz Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top