2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus
MAKALE #15899 © Yazan Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ | Yayın Aralık 2015 | 3,240 Okuyucu
Vajinismus Nedir?

Vajinismus, yani kadınlarda cinsel ilişki sırasında yaşadığı kasılmalar sonucu ilişkinin gerçekleşememesi durumu, yaygın görülen bir cinsel ağrı bozukluğudur. Türkiye’de her on kadından birinde görülmektedir. Dünyada da cinsel terapi kliniklerine başvuran kadınlarda vajinismus oranınınn %12- %17 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Vajinismusu olan kadının bilinci açık olmasına rağmen cinsel birleşme sırasında bedeninin üzerindeki kontrolünü yitirir ve tüm bedeni kasılır. Bu kasılmaya eşlik eden endişe, korku ve kaygı hisleriyle beraber eşini iter.
Sıklıkla yanlış değerlendirile bir problem olan vajinismus, erkek tarafından da yanlış anlaşılabilir. Partnerinin onunla cinsel birlikteliğe girmek istemediğini düşünen erkek sayısı oldukça fazladır. Bu nedenle vajinismusu olan kadınlarla birlikte olan erkeklerde reddedilme duygusu, çaresizlik, kendine güvenin azalması, öfke gibi problemler ortaya çıkmakta ve bu durum, vajinismusla birlikte çiftin ilişkisini oldukça yıpratmaktadır. Oysa vajinismus kadındaki cinsel isteksizlikten değil cinsellikle ilgili yanlış/korkutan bilgiler, cinselliğin pis, kötü bir şey olduğu düşüncesi ve bazen de geçmişte cinsellikle ilgili yaşadığı olumsuz olaylar sonucunda ortaya çıkar.

Vajinismus Fiziksel Değil Psikolojik Bir Problemdir


Vajinismus problemiyle karşılaşan kadınların ilk akıllarına gelen kızlık zarlarının diğer kadınlardan farklı bir anatomik yapıda olduğudur. Kızlık zarlarının sert, kalın ya da esneklikten uzak bir yapısı olduğunu ve bu nedenle eşlerinin giriş yapmakta zorlandığını düşünürler. Bütün kadınların kızlık zarları esnektir. Kadınla erkeğin birleşmesini engelleyen şey, kadının psikolojik bir sebeple cinsel ilişki sırasında vücudunu kasmasıdır. Kasılan kaslardan biri de vajinanın etrafındaki kaslardır. Bu kaslar kasıldığı zaman cinsel birleşme oldukça zorlaşır ve bu kaslar gvşemeden ilişkiye girmeye çalıştıkça kadının canı acır. Canı acıyan kadın eşini iter. İtilen eş o sırada kadının bedeninde ve daha da önemlisi ruhunda neler olup bittiğini bilmediği için kendini, partnerini suçlayabilir. Kadın ise hem bedenine söz geçiremediği için hem de eşinin olumsuz tavırlarına maruz kaldığı için giderek kendini bir çıkmazda bulur ve bir süre sonra çiftin cinsel organlarını birleştirerek cinsellik yaşama denemeleri tamamen son bulur.

Vajinismus Kadının Değil Çiftin Beraber Çözmesi Gereken Bir Problemdir

Vajnismus yaşayan kadınlar, kendilerinde bir eksiklik, bir yanlışlık olduğunu düşündükleri için suçluluk duyarlar. Bu problemi çözmek için tek başına başvuran kadın sayısı fazladır. Vajinismusta cinsel birleşmeyi yaşayamayan tek kişi kadın değildir, partneri de yaşayamamaktadır. Erkeğin de bu süreçte yıprandığı, olumsuz duygulara kapıldığı ve belki kendini suçladığı göz ardı edilemez. Bu nedenle, cinselliği beraber yaşayacak olan bu çiftin görüşmelere birlikte gelmesi önemlidir. Erkek de konuyla ilgili bilgilendirilmeli, partnerinin içinde bulunduğu durum hakkında onun da gözlemleri ve görüşleri alınmalı ve en önemlisi her adımda desteğinin olacağından emin olunmalıdır.

Vajinismus Tedavi Edilebilen Bir Hastalıktır

Psikolojik kökenli olan vajinismusla çalışılırken öncelikli hedef, kadının vücudunun hangi yanlış bilgiler ve/veya cinsellikle ilgili hangi anıları nedeniyle kasıldığını keşfetmektir. Bu sebep(ler) bulunduktan sonra kadın kendisini rahat, huzurlu ve hazır hissedene kadar bunlar hakkında konuşulur. Görüşmeler oldukça detaylı ve yargılamadan, eleştiriden uzak olmalıdır. Cinsellikle ilgili kadının kafasındaki tüm soru işaretleri ve yanlış bilgiler giderildikten ve doğru bilgilendirmeler yapıldıktan sonra partneriyle birlikte keyifli, karşılıklı haz ve güven içeren bir cinsel yaşamları olması için her seans adım adım ilerleyerek çalışılır. Her insan, bunu engelleyecek fiziksel bir hastalığı olmadığı sürece rahatlıkla cinsel ilişkiye girebilir. Bu gerçek, tüm sürecin kilit noktasıdır ve hem kadına hem erkeğe sık sık iletilmesi gereken bir mesajdır. Esas hedef, çiftin cinselliği zevk alarak, keyifle, korkmadan yaşamasıdır.

Süreç boyunca çiftin işbirlikçi olması çok kolaylaştırıcı bir etkendir. Erkek de en az kadın kadar kendini bu sürecin bir parçası olarak hissettiğinde ve partnerine her aşamada destek olduğunda çok güzel sonuçlar alınmaktadır. Kadının kendi bedenini tanıması, kadınlığını kabullenmesi, cinselliğe dair doğru bilgiler edinmesi ve sonunda haz duyabileceği cinsel birliktelikler yaşamaya başlaması temel hedeflerdir ve bu hedeflere ne kadar rahat ulaşılacağı erkeğin ne kadar destekçi olduğuyla doğru orantılıdır.

Uzm. Psikolog Başak DALDA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak DALDA KİLECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ
(Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Başak DALDA KİLECİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çift Terapisi Eylül 2016
► Panik Atak Eylül 2016
► Okul Fobisi Eylül 2014
► Kardeş Kıskançlığı Haziran 2013
► Sınav Kaygısı Mayıs 2013
► Psikoterapide Hipnoz Mart 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:36
Top