2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus: Soru ve Cevaplarla Vajinismus
MAKALE #9061 © Yazan Uzm.Psk.Cemal UZUN | Yayın Mayıs 2012 | 4,845 Okuyucu
Vajinismus: Soru ve Cevaplarla Vajinismus

1.
Vajinismus nedir? Cinsel birleşme denendiğinde vajinanın dış üçte birini çevreleyen kasların istemsiz bir şekilde yineleyici ve sürekli olarak kasılması ve penis girişine izin vermemesi olarak tanımlanabilir. Bu kasılmalara tüm bedenin ve bacakların kasılması, kaygı, korku, birleşme olamayacağı inancı, kaçınmalar ve ertelemeler eşlik eder. Burada vurgulanması gereken en önemli şey kadının bu durumu bilerek, isteyerek yapmadığı, bu kasılmaların farkında olmadan, bilinçdışı, istemsiz bir şekilde oluştuğu ve kadının bu durumu kontrol edemediğidir.

2.
Vajinismusu olan kadın bedensel olarak normal midir? Evet normaldir. Vajinismusta cinsel birleşmeyi engelleyen bedensel bir anormallik değil cinsel birleşme denemesi sırasında yaşanılan korku, bacakların kasılması, kapanması ve vajina girişindeki kaslarda oluşan istemsiz kasılmalardır.

3.
Vajinismusun görülme sıklığı ne kadardır? Çok net bir sayı olmamakla birlikte, cinsel sorunlarla başvuran kadınların % 50’sinde vajinismus görüldüğü, bizim ülkemizde batılı ülkelere nazaran vajinismusun çok daha sık görüldüğü bilgileri mevcuttur. Ülkemizde her 10 kadından 3’ünde veya 4’ünde bu sorunun görülüyor olabileceği düşünülmektedir.

4.
Vajinismus fizyolojik bir sorun değilse nedir, neden olur? Vajinismus psikolojik bir problemdir, vajinadan çok beyinle ilgilidir. Beyinismus demek belki daha doğru olabilir. Nedenleri arasında cinsel eğitim yetersizliği, tutucu yada geleneksel yetiştirilme biçimleri, kadınların kendi cinsel organlarını tanımaması, bekaret kavramına verilen abartılı önem, cinsel deneyimin aşamalı gelişmeyip doğrudan cinsel birleşme ile başlaması, cinsellikle ilgili yanlış inanışlar, tabular sayılabilir.

5.
Vajinismusun tedavisi için kimlere başvurulmalıdır? Vajinismus psikolojik nedenlerden kaynaklandığı için “cinsel terapi” eğitimi olan psikoterapistlere başvurulmalıdır. Cinsel terapi eğitimi almış, Klinik Psikolog veya Psikiyatristler bu yardımı sağlayabilecek profesyönellerdir.

6.
Tedavisinde ne yapılması doğru değildir, tedavide neler yapılmaktadır? Vajinal kasılma jel kullanımı ile, alkol alımından sonra, çeşitli ilaçlarla, uykuda, hamile kalmakla, anestezik uygulamalarla ortadan kalkmaz. Hymen (kızlık zarı) ile ilgili bir problem değildir. Hymenin ameliyatla alınmasından sonra da düzelmez. Bir kaç günde vaya bir kaç seansta tedavi edilebilir bir sorun değildir. Kendi kendine de düzelmez. Cinsellik sadece cinsel organlarla değil, cinsel organlar aracılığıyla beyinde yaşanan bir durumdur. Dolayısıyla sadece cinsel organlara yönelik tedaviler sorunun psikolojik yönünü atladıkları için başarıya ulaşma şansları yoktur. Cinsel terapinin temel hedefi istemsiz kasılmanın aşamalı olarak üstüne gidilmesidir. Tedavide her iki eşe cinsellik, cinsel organların fizyolojisi ve anatomisi hakkında detaylı bilgi verilir. Cinsellikle ilgili yanlış inanışlar ve mitler üzerinde konuşularak yanlış inançların yerine daha doğru inançlar geliştirilmesi amaçlanır. Tedavinin başarı oran % 100’e yakındır.

7.
Tedavi süresi ne kadardır? Tedavi süresi yaklaşık olarak 8-16 seanstır. Bazı çiftlerde 6-8 seansla çözülebilirken bazı çiftlerde bu süre 20-25 seansa uzayabilir. Bu durum sorunun ne kadardır varolduğu, başka bir cinsel işlev bozukluğu veya psikiyatrik bir sounun eşlik edip etmediği, eşler arasındaki uyum, kişisel özellikler ve terapideki işbirliğine göre değişebilir.

8.
Terapi sıklığı ne kadardır? Seanslar ideal olarak haftada bir yapılır ancak iki haftada bir de yapılabilir.

9.
Tedaviye kadın tek başına mı katılır? Cinsellik iki kişiliktir, % 50 kadın, % 50 erkek. Dolayısıyla kadının tek başına yaşdığı bir sorundan öte çiftin yaşadığı bir sorundur ve çözümü için her iki eşinde terapiye katılımı çok önemlidir.

10.
Tedaviden sonra tekrar vajinismus ortaya çıkar mı? Tedavi tamamlandıktan sonra vajinismus tekrarlama olasılığı yoktur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus: Soru ve Cevaplarla Vajinismus" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cemal UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cemal UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cemal UZUN Fotoğraf
Uzm.Psk.Cemal UZUN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi44 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cemal UZUN'un Makaleleri
► Soru ve Yanıtlarla Vajinismus Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► Soru ve Cevaplarla Cinsel Eğitim Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus: Soru ve Cevaplarla Vajinismus' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:29
Top