2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Çatışmaları ve Çözümler
YAZI #4701 © Yazan Uzm.Psk.İrem BRAY | Yayın Nisan 2018
Bu yazıyı ben yazmadım. İki çocuk annesi olan Arzu, kendi deneyimlerini de kullanarak kardeş çatışmaları hakkında bu yazıyı gönderdi. Arzu kim mi? Son zamanlarda Türkiye’nin farklı bölgelerinden bir grup dinamik aile danışmanına süpervizyon veriyorum. Danışanlarımdan bazılarını onlara yönlendirebilmek gerçekten bir ayrıcalık. Grubu bu sayfaya yazılarıyla katkıda bulunmaya davet ettim. Mersin’de yaşayan Arzu Sevgi, hemşire olarak kariyerini aile danışmanlığı konusunda eğitim alarak geliştirdi.

Biz ebeveynleri zorlayan durumlardan biri de kardeş çatışmaları. Eğer iki ya da daha çok çocuğumuz varsa onlar arasında yaşanan çatışmalar bazen bir oyuncak için olabileceği gibi bazen de fikir ayrılıkları yüzünden yaşanabilir. Birinin istediğini diğeri istemez veya her biri kendi haklılığını ispatlamaya çalışır ve durum içinden çıkılmaz bir hal alabilir. Peki biz büyükler bu çatışmaları nasıl yönetebiliriz?
Kardeş Çatışmaları Zorlayabilir Ama Çaresiz Değilsiniz

Kardeş çatışmaları biz ebeveynler için zorlayıcı olabilse de çatışmalar çocuklarımızın gelişimi için yararlı. İşte size kardeş çatışmaları ile ilgili hayatınızı kolaylaştırıcı öneriler:

1- Çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılarken eşitlikçi davranmaya dikkat edin. Kıyafet, oyuncak, okul ihtiyaçları, yiyecek-içecek konusunda ve sevginizi gösterme konusunda tüm çocuklarınıza eşit muamele etmek aralarında oluşacak kıskançlık duygusunun önüne geçecektir. Onları herhangi bir konuda takdir ederken bile eşitliği gözetmeye çalışın.

2- Anlaşamadıkları bir konu olduğunda sorunun ne olduğunu belirleyin ve her birinin bu sorun ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmesini sağlayın. Sakin ve tutarlı davranmaya çalışın.

3- Birbirlerini suçlamak yerine yaşanan durumdaki kendi sorumluluklarını düşünmelerini isteyin. 4- Paylaşma, hoşgörü, saygı gibi kavramları küçük yaşlarından itibaren çocuklarınıza aşılayın. Bunlara dikkat ettiklerinde ne kadar mutlu olduğunuzu onlara gösterin.

5- Sen dili yerine ben dili kullanmayı çocuklarınıza da öğretin. Örneğin kardeşine; “Sen oyunun kurallarına uymuyorsun” diyen çocuğunuza “Oyunu kurallarına göre oynamadığın zaman haksızlık olduğunu düşünüyorum” demeyi öğretin.

6- Aile içinde kendi konuşmalarınıza, iletişim şeklinize ve ses tonunuza dikkat edin. Unutmayın çocuklar bizi yansıtan birer ayna gibidir. Kendi sorun çözme becerilerinizi de gözden geçirin.

7- Uzlaşamadıkları konu her neyse, önemli olanın haklı ya da haksızı bulmak değil adil bir çözüm bulmak olduğunu vurgulayın.

8- Eğer birbirlerine karşı çok öfkelilerse bir süre ayrı yerlerde durup sakinleşmelerini sağlayın.

9- Büyük çocuklarınıza küçük kardeşini idare etme konusunda haksızlık etmeyin ve küçük çocuklarınıza daha toleranslı davranmayın. Yaşları birbirlerinden farklı olabilir ama unutmayın her biri sizin çocuğunuz.

10- Her sorun yaşadıklarında olaya hemen müdahale etmeyin ve kendi aralarında sorun çözebilme yeteneklerini geliştirmelerine fırsat tanıyın. Birbirlerine zarar vermediklerinden emin olun.

11- Onlara kendi çocukluğunuzdan örnekler verin ve kendi kardeşlik hikâyelerinizi anlatın.

12- Kardeşliğin güzelliklerini keşfetmelerine yardımcı olun ve aynı çatı altında yaşadıkları zamanların ne kadar özel ve değerli olduğunu anlatın.

Ben de Arzu’nun bu güzel önerilerine anne baba arasındaki çatlak kardeşler arasında yarığa neden olur bilgisiyle katkıda bulunayım. Yani çift olarak sorunlarınız çocuklarınıza ne kadar yansırsa kardeş ilişkileri de o kadar kötü olabilir. Yeri gelmişken süpervizyonun danışmanlık veren her düzey uzmanın ihtiyacı olduğunu hatırlatıp Süpervizyon Grubumuzun yeni katılımcılara açık olduğu bilgisini de vermiş olayım.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İrem BRAY Fotoğraf
Uzm.Psk.İrem BRAY
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi40 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.İrem BRAY'ın Makaleleri
► Evlilik, Sorunlar ve Çözümler Psk.Mehmet Enver BAYATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Çatışmaları ve Çözümler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top