2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınav Zamanında Beslenme
YAZI #4933 © Yazan Dyt.Bengü ÜNAL | Yayın Ağustos 2018
SINAVA HAZIRLANIRKEN BESLENME DÜZENİ NASIL OLMALIDIR?
Öğrencinin başarısında beslenme önemli rol oynar. Bu nedenle öğrenciler hem YKS hazırlık dönemlerinde hem de tüm eğitim hayatları boyunca bilinçli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalıdır.
Unutulmamalıdır ki sınav sırasında başarıyı etkileyen mucizevi bir besin yoktur. Ancak sınava hazırlık dönemleri boyunca tüm besinleri içeren yeterli ve dengeli bir şekilde beslenme düzeni oluşturmak hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı olumlu etkilediği gibi, sınav döneminde de oluşabilecek stresi azaltır ve okul/sınav başarısına katkıda bulunur.
Öncelikle 3 ana 2 ara öğün şeklinde dengeli bir beslenme şekli düzenlenmelidir.
Sınava hazırlık dönemlerinde öğrencilerin en büyük isteklerinden biri de uyku olmaktadır. Bu yüzden de en büyük yaptığımız hatalardan biri de sabah biraz daha uyuyayım ve uykumu alıyım diyerek kahvaltımızı atlayarak eğitim kurumlarında hazır besin tüketimi yapmaktadır. Beynin enerji ihtiyacını karşılayacak en önemli öğün olan kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerektiği gibi kahvaltının yeterli, dengeli ve bilinçli besinlerden hazırlanmış olması gerekir. Kahvaltı da; örnek protein olmasından dolayı 1 adet yumurta tüketmekte fayda vardır. Yumurtanızın yanında peynir, zeytin ve mevsim yeşilliklerinden olması da kahvaltınızın yeterli ve dengeli olmasını sağlar.
Sınav zamanlarında kişilerde stres oranları yüksek olur. Öncelikle bu dönemde B ve C vitaminleri almak sinir sistemlerinin düzgün çalışmasını sağlar. B vitaminini kuru baklagiller ve tam tahıllı ekmeklerden almak mümkündür.

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE BESLENME
• Dışarıda değil evde yiyin. Herkesin yediği besinlere karşı tepkisi farklı olacağı için dışarıda hazır besin tüketimi yapmak yerine evde alışkın olduğunuz besin tercihleri yapmaya çalışınız.
• Sınavdan önceki n gaz yapıcı besin olan kuru baklagillerden tüketmemeye özen gösteriniz.
• Mide ve bağırsak problemleri ile karşılaşmamak için aşırı yağlı ve tatlı besinler tercih etmeyiniz. Canınız çok tatlı çekiyorsa da ara öğünlerinizde taze ve kuru meyve bulundurabilirsiniz. Meyvelerinizin yanında badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerden de bulundurarak kan şekerinizi ayarlayabilirsiniz.
• Uyku problemi yaşamamak için yatmadan 2,5-3 saat öncesinde kafeinli içecek, gazlı içecek, çay ve kahve tüketilmemelidir. Ayrıca fazla sıvı almayınız. Fazla sıvı almanız sizin gece sık idrara çıkmanıza ve bu yüzden uykusuz kalmanıza neden olur.
SINAV GÜNÜ BESLENME
• Güne enerjik başlamak ve dikkatinizi toparlamak için sabah mutlaka dengeli bir şekilde kahvaltı yapınız.
• Sınav sırasında susamak için aşırı tuzlu besinlerden kaçınınız.(sucuk, salam, salamuralar ve çubuk kraker vb)
• Kahvaltıda kafein içeren çay, kahve yerine kuşburnu, ıhlamur, elma gibi bitki çayları tercih ediniz.
• Sınav sabahı her zaman yaptığınız kahvaltının dışına çıkmayın.
• Kahvaltıda mutlaka protein içeren bir besin bulundurun. Peynir, süt veya yumurtayı tercih edebilirsiniz. Çikolata, meyve suyu, şeker ve reçel gibi besinlerden kaçınınız. Bu besinler kan şekerinizin hızla yükselip düşmesine neden olacağı için sınav sırasında daha çok acıkmanızı sağlar. Beraberinde de dikkat eksikliğine ve uyku haline sebep olabilir. Bu tür besinlerin yerine kompleks karbonhidratladan olan tam tahıllı ekmeklerden tercih edebilirsiniz.

Dyt.Bengü ÜNAL
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bengü ÜNAL'ın Yazıları
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Sınav Zamanı Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Sınav Döneminde Beslenme Dyt.Bahar SEZER
► Sınav Stresi ve Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Sınav Öncesi ve Sınavda Doğru Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sınav Zamanında Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kilo Aldıran Tuzaklar Ağustos 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:24
Top