2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sezgisel Yeme Nedir?
YAZI #5865 © Yazan Uzm.Psk.Egenur BAKINER YÜCEBİLGİÇ | Yayın Ağustos 2019
Sezgisel yeme, bireyin, vücudunun doğal olarak verdiği fiziksel açlık, tokluk ve doyum sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere uyum sağlayarak yemek yeme biçimidir.

Üç temel prensibe dayanır:
1) Yemek yemeye koşulsuz izin verme (aç olduğunda ve arzuladığı gıdayı yemeye izin)
2) Duygusal nedenler yerine fiziksel nedenlere dayalı yemek yeme
3) Ne zaman ve ne kadar yemek yiyeceğine karar verirken fiziksel açlık ve tokluk belirtilerine itimat etme

Sezgisel yeme kavramını geliştiren Tribole & Resch diyet yapmanın zihni ve bedeni “mahrumiyet” hissine soktuğunu, dolayısıyla uzun vadede kaybedilen kilonun tekrar alınacağını savunur. Ayrıca 50’lerde yapılan Minnesota Aşırı Açlık Deneyi’nde görüldüğü gibi, bedenen ve zihnen sağlıklı katılımcılara kalori kısıtlamalı diyet yaptırıldığında katılımcıların aklının sürekli yemekte olduğu ve fırsatını bulduklarında tıkınırcasına yeme davranışı sergiledikleri görülmüştür (Keys, Brozek, Henschel, Mickelsen ve Taylor, 1950). Kısacası, kişi kısıtlandıkça yemek düşünme ve aşırı yeme eğilimi artar, kısa vadede kilo kaybetse de bunu koruması zorlaşır.

Sezgisel yemenin en açık örneği bebeklerde görülür. Örneğin hiçbir bebek “Bugün çok kalori aldım, akşam meme emmeyeyim” demez. Acıktığında ağlar, açlığını belli eder, ve doyunca memeyi bırakır. Çeşitli sebeplerle (toplumsal baskı, ailenin yemeye olan bakış açısı vb.) sezgisel yeme güdümüzü kaybedebiliriz. Sezgilerimizle bağımız kopar ve dışsal sebeplerle yemeye başlarız. Fiziksel açlığımız/tokluğumuz değil kuralı olan diyetler; duygusal sebeplerle yeme; bazı yiyeceklerin düşman olarak görülmesi pek çok kişi için tanıdık olacaktır.

Tekrar bir bebek gibi sezgisel yemek mümkün mü? Çabalanırsa evet! Sezgisel yeme bir diyet planı değil, ömür boyu pratik edilecek bir yaklaşımdır. Eğer hayatınız sürekli başlayan-biten diyetlerle geçtiyse, yemek yemek suçlu hissettiriyorsa, bazı yiyecekler düşman haline geldiyse, yiyeceklerle ilgili bir türlü çözemediğinizi düşündüğünüz meseleler varsa sezgisel yeme prensiplerini hayatınıza entegre etmek iyi bir fikir olabilir!
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Egenur BAKINER YÜCEBİLGİÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Egenur BAKINER YÜCEBİLGİÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Egenur BAKINER YÜCEBİLGİÇ'in Yazıları
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Yeme Tutumu ve Yeme Bozuklukları Psk.Şeyma ALTINEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sezgisel Yeme Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Emdr Nedir? Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:25
Top