2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
YAZI #6424 © Yazan Psk.Ebru ÇAKIR | Yayın Nisan 2020
"Ben kardeş istiyorum. Benim de kardeşim olsun artık." cümleleri ne kadar tanıdık olsa da bu masum istek o kadar da kalıcı bir istek değildir. Çocukların doğası değişkendir. Bu değişkenlik içinde istekleri de kolayca değişmektedir. Doğal olarak "Ah ne güzel, çocuğum artık bir kardeşi olmasına hazır." gibi bir düşünceye kapılmak da çok doğru olmayabilir. Bu kararı ebeveynlerin vermesi en doğru olandır. Çünkü çocuk, beklenen kardeşin dünyaya gelmesiyle bu isteğinden aniden vazgeçer. Kardeş kavramını tam olarak bilemediği için dillendirdiği bu istek aslında yalnızca birlikte oyunlar oynayabileceği bir arkadaşa duyulan istekten kaynaklanmaktadır. O sadece oyunlarına eşlik edecek bir arkadaşın peşindedir. Bu zamana kadar sadece ona gösterilen ilginin paylaşılmasını ve başka bir çocuğa aktarılmasını kabullenme süreci kolay olmaz. Kardeşi olan her çocuk bir diğerini kıskanır. Kimi bunu çok açık yaşarken kimi gizil duygularla yaşar. Kardeşi olan çocuk için günlük yaşam rutini bozulur ve bir daha eskisi gibi olmaz. Çünkü artık bu rutini paylaşmak zorunda olduğu bir kişi daha vardır. Özellikle yenidoğan kardeşin ebeveynine fiziksel bağımlılığı nedeniyle ilgi almaya muhtaç oluşu çocuğun eskiden kendisine ayrılan zamanlardan bir paydır ve çocuk normalde kendisine ayrılan bu zamanı şimdi bir başka çocuğa ayırıyor oldukları için ebeveynlerine de tepki vermeye başlar. Bazen bunu daha çok ebeveyne yapışıp sürekli ondan sevgi almaya odaklanarak yapar bazen de ebeveynden uzaklaşıp ona hiç yaklaşmayarak yapar. Her çocuk farklıdır ve bu biricikliği içinde farklı tepkiler verir.
Kıskançlık durumuyla karşı karşıya kalındığında neler yapılabilir:

📌Çocuğunuzun kardeşine karşı gösterdiği olumsuz tepkileri bastırmak yerine onu anladığınızı ifade edin. - "Haklısın, beni de çok yoruyor, ben de bazen ona kızıyorum."

📌Farklı ve değerli olduğunu ona sürekli hatırlatın. -"İyi ki benim çocuğumsun."

📌Çocuğunuzun kıskanmasının normal olduğunu kabullenin, sevmesi için zoraki çabalara girmeyin.

📌Kardeşler arasındaki çatışmalarda fiziksel zararlar olmadığı sürece müdahale etmeyin, durumun çözümünü onlara bırakın.

📌Baş edemediğinizi düşündüğünüz noktada bir uzmana başvurun.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ÇAKIR Fotoğraf
Psk.Ebru ÇAKIR
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ebru ÇAKIR'ın Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Online Terapi Nisan 2020
◊ Oyun Terapisi Nedir? Nisan 2020
◊ Resim Analizi Nisan 2020
◊ Fobiler Nisan 2020
◊ Karne Sürecini Yönetme Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:01
Top