2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Odada Hiç Hoşlanmadığım Biri Vardı...
YAZI #6504 © Yazan Psk.Dnş.Ahmet DUMAN | Yayın Mayıs 2020
Adam o kadar çok konuşuyordu ki.. Hiç kimse farketmesin istiyordu susuşunu..

Yerli yersiz o kadar çok gülmüştü ki kadın.. Kimseler farketmesin istiyordu ağladığını…

İçindeki boşluğu, o acıtan yalnızlığı yemek yiyerek bastırmaya çalışan, bulabildiği hemen her şeyi midesine indirerek yüreğinin acısını dindirmeye çalışan insanları gördünüz mü hiç?..

Titreyen elleriyle tütün paketlerine sarılan, bir venüs bardağında kendinden kaçan, aynaya bakmaktan korkan insanarın hüzünlü hikayelerini bilir misiniz?..

“Sen olmazsan nefes alamam/ yaşayamam yokluğunda..” deyip bir insana bağlı/ bağımlı yaşayanlar.. Kumar bağımlıları.. Seks bağımlıları.. İnternet bağımlıları…

Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her yıl 2.8 milyon insan şişmanlığa bağlı hastalıklardan, 2.5 milyon kişi alkol kullanımına dayalı rahatsızlıklardan yaşamını kaybediyor..

Bu insanları alkol ya da yemek öldürmüyor. Bu insanları alkole ve yemeğe olan bağımlılıkları öldürüyor..

En kötüsü bir insana karşı geliştirile bağımlılık diyor uzmanlar.. Ne birlikte olmak rahatlatabiliyor insanı, ne ayrı kalabilmek mümkün.. Bağımlılıklar azar azar eritiyor/ mahfediyor insanları..

Bağımlılıkların nedenini sorgulamaya gelince önümüze gizemli ve oldukça karmaşık bir sayfa açılıyor..

İnsanlar sonrasında incitici ve korkunç bir ölümü tüm detaylarıyla bilmelerine rağmen neden bağımlılıklarına devam ederler?.. Nedir insanları mantıklarını bir kenara itip, kendi yaşamlarına son verecek kadar yaşamdan uzaklaştıran şey?..

Yaşamayı göze alamadıklarından mı?.. Kendileri ile barışık olamadıklarından, benlik algılarının düşük oluşundan mı?..

Çağdaş Psikoloji bu gün bağımlılığın tedavisinde inanç eksikliğinin öneminden bahsediyor.. İnsanın yüreğinde olması gereken mutlak güç, kudret sahibi Yaratıcının varlığı, bağımlılığı engelleyen en önemli faktorlerden biri olarak nitelendiriliyor.

Siz buna ister Allah deyin ister Tanrı.. İster Kozmoz olarak tanımlayın bunu ister Evrenin mantığı, Kainatın Zekası.. Hepsi aynı kapıya çıkıyor.. Büyük güce teslimiyet bağımlılığın esiri olmaktan kurtarıyor bireyi..

1935 yılında Amerika Birleşik Devletlerinin Ohio eyaletinin Akron kentinde üç alkoliğin biraraya gelerek kendilerini tedavi etmeye çalışmaları ve bunda başarılı olmaları, bağımlılıklarla mücadelede yeni bir çığır açıyor.
Şu an ülkemizde 25 ilde “Damdan düşenin derdini en iyi damdan düşen anlar” mantığından yola çıkarak terapi grupları oluşturup çalışmalar yapan insanlar var. (adsizalkolikler.com)

Beni en çok etkileyen ise bu Grup Terapilerinde uygulana gelen en önemli etkinliklerden birinin, grup üyelerinin yarım saat hiç ses çıkarmadan ve hiçbir şey yapmadan gözleri açık bir şekilde sakince durmaları.
İnsanın kendiyle yalnız kaldığı, sadece kendiyle olduğu o muhteşem anı yakalayabilmek..

Çoğu kez sevgisiz ve şiddet dolu ortamlarda yetişmiş olan; hep yabancı, hep yalnız, her zaman ölüme biraz aşık bağımlı insanlar en çok işitme sorunu yaşadıklarını bilir misiniz?.. İşitemedikleri ya da işitmeye tahammül edemedikleri de kendi iç sesleri..

Uzmanlar bağımlıların tek başlarına kalamayışlarının nedenini kendilerine olan tahammülsüzlükleriyle açıklıyor daha çok.
Twerski kendi deneyiminden örnek vererek “Odada hiç hoşlanmadığım biri vardı. O da bendim..” diye anlatıyor bu durumu.

Sonuçta insan kendisiyle barıştıkça, çevresiyle, doğayla/ tabiatla barıştıkça en önemlisi Yaratıcıyla barıştıkça; her türlü bağımlılıkla mücadele edebiliyor ve dahası yaşam standardını yükseltebiliyor..
     31 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet DUMAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ahmet DUMAN
Aksaray
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ahmet DUMAN'ın Yazıları
► Bizim Zamanımızda Duygusal Zeka mı Vardı? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
► İlişki Tarzlarından Biri- Yansıtma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Odada Hiç Hoşlanmadığım Biri Vardı...' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Yalnız Çocuklar… Mayıs 2020
◊ Oruca Tutunmak... Mayıs 2020
◊ Başkasının Ölümü... Mayıs 2020
◊ Yaşam Karnemiz... Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:24
Top