2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sbs-Ygs Sınavları Başarısında Öğrencinin Başarı Programının En Önemli Özelliklerinden Biri Ailenin Bu Programın Sürekli Bir Parçası Olmasıdır.
MAKALE #9603 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Eylül 2012 | 9,307 Okuyucu
ÖĞRENCİNİN BAŞARI TERAPİSİNDE,TÜM AİLEYLE GÖRÜŞMENİN ÖNEMİ BÜYÜKTÜR.

Aile :Çocuğun İçinde büyüdüğü,yaşamı öğrenmeye başladığı,gelişmesinde,başarısında, uyum ve mutluğunda çok büyük etkileri olan bir kurumdur.


Aile bireylerinin hepsinin başarısı uyumu ve mutluluğu bu ailedeki DENGE unsuruna bağlıdır.Aileyi 4 bacağı olan bir masa gibi düşünebiliriz. Bu masanın bacaklarından biri kırıldığında diğer 3 bacağın dengesi de kaybolduğu gibi, bu 3 sağlam gözüken bacağında,kırılmış bacağın bu hale gelmesinde etkileri olabilir.yani çocukların başarısızlık uyumsuzluk ve mutsuzluğunda yada başarı uyum ve mutluluğunda ailenin etkileri önemlidir.

Tekrar Öğrenci ve başarıya dönecek olursak;öğrencinin başarılı olması için anne-baba,okul-öğretmen,danışman işbirliği çok önemlidir.

Anne-baba öğrenci olan çocuklarında:korku kaygı,panik,huzursuzluk,sıkıntı,okula gitmek istememe,ders çalışmak istememe,derslerine odaklanamama,çok çalışmasına rağmen Başarısının aynı düzeyde olmaması,arkadaş ve aile ve okul-öğretmen ilişkilerinde sorunlar, içine kapanmalar,öfke patlamaları,üzüntüler,….vb. çocuğun sağlığında bozulmalar ve Başarsızlık nedeniyle danışmana başvurduklarında, danışma sürecinin bir parçası oldukları ve en büyük desteğin kendilerinden geleceğini bilmeliler ve danışmanla işbirliği yapmaktan kaçınmamalılardır.

ÇÜNKÜ;


öğrencide ,terapi sürecinde oluşacak, sağlıklı düşünce, duygu,iletişim konusundaki kazanımlar sonucundaki değişimler ancak içinde bulunduğu ailenin tutum ve davranışlarıyla desteklenirse gerçekten kalıcı hale gelebilir,yoksa çocuktaki değişimler aile içinde büyüme ve gelişme fırsatı bulamazsa hem öğrenci terapiden tam yaralanamaz hem de bir süre sonra çocuğun desteklenmeyen değişimi yok olur ve çocuğun eski haline dönmesi kolaylaşır

ÖRNEĞİN: çocukluktan itibaren “sen yapamazsın ,sen beceremezsin, sakarsın,sen kimsin ki bunu yapabileceksin,dokunma kırarsın, sen zaten başaramazsın…”gibi “Başarsızlık” inancıyla” Başarısız” olan bir öğrencinin bu inancının terapide “ben başarılıyım,başarıyorum”a dönüştüğünü düşünelim.eğer evde anne-baba hala “Başarısızsın”demeye devam ediyorsa, bu öğrencide “başarılıyım”inancı yerleşemez ve bir süre sonra tamamen yok olur.


4-BAŞARI,DEĞİŞİM, OLUMLU DÜŞÜNME ,OLUMLU BAKIŞ AÇISI.. KAZANDIRMA TÜRÜ TERAPİLER NEDEN UZAYABİLİR:


insanları anlamak, tanımak kolay değildir.insan duyguları düşünceleri davranışları inançları ,alışkanlıkları, kalıplaşmış düşünceleriyle oldukça komplike bir varlıktır ve kişi de gördüğünüz davranışın altta yatan pek çok görünmeyen nedeni vardır.ayrıca ruh sağlığı somut bir bilim değildir, dolayısyla ruh sağlığında 2+2=4 değildir.2+2=3 te eder,7 de eder. yani ben bu öğrenciyi tartayım , kaç kilo sorunu var şıp diye öğreneyim diyemezsiniz.öğrencilerin sorunları ve kaynakları ile ilgili ne kadar doğru ve çok bilgi edinebilirsek,hem teşhisimiz daha doğru olur, hem de sorunların çözümünde ilerlememiz daha hızlı olur.Bu nedenle öğrencinin ailesiyle görüşmek ve onları da terapinin bir parçası yapmak önemlidir. Çünkü anne yada baba terapistin aksine hareket ederse ,çocuk her zamanki alışkanlığıyla anne-babayı doğru kabul eder ve danışma sürecini yarıda bırakır yada gelse de inanmayacağı için yararlanamaz.Çocuğu tanıma evresinde:konuşma, gözlem,tanıma testleri vb. benzeri pek cok yöntem kullanılır.Bu yöntemler bize öğrencinin duygu,düşünce yapısının başarı ,uyum ve mutluluğu üzerindeki olumlu ve olumsuz yönleri tespit etme imkanı ve olumsuz olanları olumlu olanlarla değiştirmeye çalışarak, beynin önünü tıkayan noktaları temizleme ,açma ve yeniden akışa geçmesini sağlama imkanı verir.

ÖRNEĞİN;
çalkantılı ve dalgalı bir deniz bulanıktır ve dibi görünmez.olumsuz Bakış açılarımızdan ,duygu ve düşüncelerimizden kaynaklanan:stres,kaygı,korku, Başarsızlık duygusu da denizi bulandıran dalgalar gibidir.çocuğun kapasitesine ulaşabilmemizi görebilmemizi yani denizin dibindeki hazineyi görmemizi engeller.Başarı ve uyum için önce sorunlardan uzaklaşmak dinginleşen pırıl pırıl denizin dibini görmek gerekir.Böylece başarısızlık, kaygı ve korkunun psikolojik mi fiziksel temellere mi dayanıyor olduğunu da anlama şansımız olur.

ÖRNEĞİN:


öğrencinin Başarsızlığında: küçükten beri ailenin ,öğretmenlerin söylediği”sen başaramazsın, beceremezsin,sen kimsin onu yapacak, bırak kardesin yapsın,sakar, onu damı kırdın, sen hiçbir şeye dokunma” gibi başarsızlık inancı vb.olabilir ,beyin yapısından,fiziksel engellerden kaynaklanan bir odaklanma ve kavrama sorunu vb. de olabilir.çocuğu her yönüyle tanımadan yapacağımız bütün çalışmalar doğru sonuçtan uzak kalır.

EN ÇOK MERAK EDİLEN KONULARDAN BİRİ:


Neden öğrencilerdeki gelişmelerin hemen olmadığı ve zaman aldığıdır.çünkü bu “grip değil ve ilaç verip geçiremezsiniz, ki grip hastalığı bile ilacı hazırken 1-2 haftada tedavi edilebilir.”.Bir konuda bir öğrencide başarıyı engelleyici bir bakış açısı gelişmiş ve alışkanlığa,kalıplaşmıs düşünceye dönüşmüşse ve bu nedenle “Başarısız”lık konumu oluşmuşsa; öğrenci de bu inancın temelleri çocukluğunda ailede atılmış, okullarda pekişmiş ve şimdi alarm veren bir konuma dönüşmüş olabilir. Yani bu sorun bugün ortaya çıkmamıştır.örneğin;bir hayvan korkunuz varsa onu bile “hayvandan korkmaz ve sevebilir konuma gelmeniz duygu düşünce davranış bazlı bir değişim süreci gerektirir.olumsuz düşünce ve alışkanlıklardan uzaklaşmak ve yerine yeni düşünce ve alışkalıkları koymakta bir süreçtir.

ÖRNEĞİN:hayatı boyunca Başarsızlık yaşamız bir öğrenciye biz:

1-başarısızlık yoktur.
2-Dünya’da bir insanın yaptığı diğer insanlar içinde mümkündür
3-Bütün insanlar başarıya programlı olarak doğar.
4-Herkes başarı programını çalıştırabilir
Dediğmizde bu ilk anda söylemden ibaret kalacak bunu öğrenciye ispatlamak,etkilemek uygulatmak ve yaşatmak gerekecektir. Küçük küçük her alanda yaşanan başarılı sonuçlar görmesi öğrencide inanç değişimini başlatacak bu konuda motive edecektir.

ÖĞRENCİNİN BENİMSEMESİ GEREKEN BAŞARI FORMÜLÜ


BAŞARI=hedef+İnanç+istek+odaklanma+motivasyon+verimli öğrenmeyi bilme+plan-program+fiziksel imkanları oluşturmadır.

formülünü benimseteceğiz.

Öğrencinin ;İnandığını, uyguladığını başardığını ve başarısının devam ettiğini görmek başarı programının zihnine yerleştiğini gösterir.

Ama özellikle sınav yıllarında sadece başarmak değil, başarıyı devam ettirebilmek en önemli sorun olarak karşımıza çıkar ve bu sürekli motivasyon ve öğrenciye destek gerektirir.sadece motivasyon ve moral çalışmaları bile sınav yılındaki pek çok sorunu gelmeden engeller.

Danışman sınav yıllarındaki öğrencinin her tökezlediğinde ,Başarsızlık inancına kapılmaması, yeniden başarıyı yakalaması, kız-erkek arkadaşlığı,anne-baba iletişim sorunlarıyla takılmalarda,pek çok hedef seçtiğinde ve beyin gücünü parçalayıp etkisiz kullandığında , yanlış çalışma alışkanlıkları nedeniyle beyni yorma, bıkma , bitkinlik zamanlarında onu tamir eden gereken güç ve enerjiyi pompalayan,eline haritayı vererek yeniden yola devam etmesini sağlayan yol arkadaşıdır.

Aile ise öğrencinin başarı yolculuğunda , başarı programının kalitesini artıran en önemli ögesidir.

Bu çalışmalarda aile destek yada engel olabileceğinden terapi sürecinde mutlaka yerini alması ,dahil olması beklenir.


Yaşam-okul-sınav başarısı ,sağlık mutluluk sizinle ve çocuğunuzla olsun
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sbs-Ygs Sınavları Başarısında Öğrencinin Başarı Programının En Önemli Özelliklerinden Biri Ailenin Bu Programın Sürekli Bir Parçası Olmasıdır." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Öğrencinin ve Ailenin Heyecanı; Karne Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
► Okul Başarısında Ailenin Rolü Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
► Yaşamın Bir Parçası Öfke Psk.Zeynep ÖZGÜVEN
► İlişki Tarzlarından Biri- Yansıtma Psk.Tuğba DEMİRÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Sbs-Ygs Sınavları Başarısında Öğrencinin Başarı Programının En Önemli Özelliklerinden Biri Ailenin Bu Programın Sürekli Bir Parçası Olmasıdır.' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:46
Top