2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korana Virüste, Kaygı ile Başa Çıkma
YAZI #6515 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Mayıs 2020
Merhaba sevgili okurlarım.
Koronavirüsle mücadele ederken, bir yandan da kendimizi ve çevremizdeki insanları elimizden geldiğince korumaya çalışıyoruz. Koronavirüs hastalığından en çok etkilenen kesimlerden biri de hiç kuşkusuz çocuklarımız. Okullar kapandı ve çocuklar da sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle eve kapanmış oldu. Dışarıya çıkıp gönüllerince oynayamıyorlar.
Bu da ister istemez çocukların üzerinde büyük bir sıkıntı yaratıyor.
Yetkililer bu soruna bir çözüm bularak hem çocuklarımız hem de 65 yaş üzerinde olan yaşlılarımız için birer gün ayırdı. Pazar günleri yaşlılarımız, çarşamba günleri ise çocuklarımız dörder saat dışarı çıkabilecekler.
Peki, koronavirüs hastalığı hakkında ve çarşamba günü hariç sokağa çıkma kısıtlaması olduğunu çocuklara, onları ürkütmeden nasıl anlatabiliriz?
Gelin isterseniz tüm bunları Pedagog Aykut Akova ile konuşalım. Hatırlarsanız daha önce Aykut Bey’den pedofili hastalığı hakkında bilgiler almıştık.

1-Rukiye Türeyen: Merhaba Aykut Bey, koronavirüsü çocuklarımıza onları korkutmadan nasıl anlatabiliriz?

Aykut Akova: Merhaba Rukiye Hanım, Öncelikle çocuklara, aileler, koronavüsü hastalığı konusunda olumsuz yönde hareketler göstermemeli. Yani panik ve telaş yapmadan rol model olmaları gerekir. Kısaca hastalık hakkında bilgi verilip, uygulaması gereken kurallar anlatılır.

2-Rukiye Türeyen: Çocuklar uzun süredir sokağa çıkma kısıtlaması sebebiyle dışarı çıkamıyorlardı. Şimdi ise belirlenmiş bir gün içerisinde 4 saatlik zaman dilimi, çocuklara ayrıldı. Sizce 4 saat onlar için yeterli mi?

Aykut Akova: Öncelik çocukların sağlığı, iyi bir şekilde değerlendirmek koşuluyla yeterli olacaktır.

3-Rukiye Türeyen: Sokağa çıkma kısıtlamasını ve onlar için ayrılmış bir günü çocukların anlayacağı şekilde nasıl anlatabiliriz?

Aykut Akova: Aileler, koronavirüsle mücadele süreci içerisinde; çocuklara neden dışarıya çıkamadıklarını anlatmalı. Şimdi ise evde sabır ederek kaldıkları için, ödül verilip, bir günün 4 saatlik kısmını dışarıda geçirmelerine müsaade edildiği açıklanmalıdır.

4-Rukiye Türeyen: Ölüm denince çocukların aklına sevdiklerimizden ayrılmak gelir. Ölümlü olduğumuzu Allah’a inançlarını sarsmadan açıklama yolları nelerdir?

Aykut Akova: Dünyaya hangi amaç için geldiğimizi, neden ölümlü olduğumuzu anlatan güzel öyküler var. Onlardan yararlanabilirler.

5-Rukiye Türeyen: Sizin küçük bir çocuğunuz olsa; her yaş için geçerli bu sorum, koronavirüs hastalığını ona nasıl anlatırdınız?

Aykut Akova: çocuğuma ayrıntıya girmeden, kısaca neler yapabileceğini,
Nasıl önlem alabilir onu anlatırdım.

6-Rukiye Türeyen: Zihinsel rahatsızlığı olan vatandaşlarımız var. Onlara bu zorlu süreçte zor bir dönemden geçtiğimizi hangi cümlelerle anlatmalıyız? Zihinsel rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma kısıtlaması yok. Dışarı çıkardığımızda nasıl bir yöntem uygulayarak kendimizi ve bu insanları koruyabiliriz? Bu tür durumlarda sadece eldiven ve maske kullanımı yeterli mi?

Aykut Akova: Zihinsel rahatsızlıklarına göre, açıklama yapmaları gerekir.
Ailesinden biri yanında olacağı için, ayrıca gereken önlemler de alınmalıdır.

7-Rukiye Türeyen: Sağlığından yoksun bireylere, kâh ortopedik olsun, kâh bakıma muhtaç olsun, korunma amaçlı neler önerirsiniz?
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Makaleleri
► Stresle Başa Çıkma Psk.Fundem ECE
► Takıntılarla Başa Çıkma Psk.Handan ERDOĞAN
► Öfke ve Başa Çıkma Psk.Seçil YİKAR
► Stres ve Başa Çıkma Yolları Psk.Fahri ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Korana Virüste, Kaygı ile Başa Çıkma' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:43
Top