2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon ve Tedavisi
MAKALE #7271 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ağustos 2011 | 6,505 Okuyucu
Depresyon Çocukların yaşamınında, hayati etkiler yaratacak bir öneme sahiptir.Okulda,evde,arkadaşlarıyla ve ailesiyle birlikteyken kendini göstermek tedir.Son 20 yıldır Çocuklarda depresyon konusu gündemdedir.

Çocuklarda depresyon teşhisi yetişkinlerden daha karmaşık olabilmektedir.
Depresyon süresince çocuk kendini kimi zaman rahatlamış, kimi zaman bunalım da hissetmektedir. Çocuklarda birden çok psikolojik sapmanın etkileri görülmektedir. Depresyon geçiren çocukta dikkati toplayamama,ölüm korkusu, yoğun suçluluk duygusu,kararsızlık, isteksizlik görülmektedir. Bunun yanı sıra uyku problemleri,yemek problemleri, sürekli ağlama, davranış bozukluğu gibi belirtiler görülmektedir.
DEPRESYON TEDAVİSİ: Ailelerin ilk yapması gereken, sorunu kabul etmektir. Tedavide PEDAGOG, PSİKOLOG, PSİKYATRİ Uzmanları yer alabilir.
İyi çocuk terapistleri çocukları sevmeli,umut dolu olmalı,çocuğun dünyasına inebilmelidir.

Çocuk depresyonun da terapi dışında gerekirse ilaç da kullanılmalıdır. Yapılan araştırmalar göstermiştir. ki çocukların % 2.5 u, yetişkinlerinde % 8 i DEPRESYONDADIR. 7, 12 yaşları arasındaki erkek çocuklarında aynı yaş grubundaki kız çocuklarına göre 2 kat daha fazla depresyon görülürken 12 yaş üstü kız çocuklarında depresyon erkeklerden 2 kat daha fazla görülmektedir. Depresyonla birlikte endiişe bozuklukları, panik bozuklukları, takıntılar,tikler, davranış bozukluğu, hiperaktiv bozukluk vede madde bağımlılığı görülmektedir.

Depresyondaki çocuklar evden kaçabilmekte aynı zaman da intiharada teşebbüs etmektedir. Ailelerin bu konularda dikkatli olmaları gerekmektedir. Evden kaçan çocuğun Ailesi mutlaka POLİS e haber vermeli ve çocuğun bir şekilde davranışlarının olası sonuçlarını görmesini sağlamalıdır. Çok sık evden kaçan çocukların mutlaka klinik ortamlarda tedavi olması gerekmektedir.

Depresyon geçiren çocukların okul hayatları da olumsuz etkilenmektedir. Çocuklarda motivasyon eksikliği , uyuklama, dikkat eksikliği, okul başarısızlığı görülebilir.

ERGENLER DEPRESYON: Uyuşukluk, aşırı yorgunluk, devamsızlık, okuldan kaçma, hayal perestlik, nesnelerle oynamak ve çekingenlik görülmektedir.
Depresif çocuklar arkdaşlık kuramaz, arkdaşlığı sürdüremez, sürekli kavga çıkarır ve paylaşmayı bilmez sosyal değildir.Oyun kuramaz yalnızlığı tercih eder.
Okul öncesi dönemde çocuk aşırı derecede sinirli ise bu depresyon belirtisi olabilir. Ailelerin bu durumda UZMANA başvurmasında yarar vardır. Ayrıca dönemde çocuk herşeye ağlıyor ve ağlama krizlerine giriyor, konuşması gecikiyorsa depresyon belirtisi olabilir. UZMAN yardımı gerekebilir. Bunların yanısıra öğrenme problemleri de depresyon belirtisi olabilir. Bunun için bir UZMAN a başvurmakta yarar vardır. Mutsuz, huzursuz, sevgisiz, parçalanmış ailelerin çocuklarında depresyonun daha sık görüldüğü unutulmamalıdır. Çocuk yetiştirmek ustalık sabır ve sevgi gerektirir. Bu konularda dikkatli olmak koşulsuz sevgi sunmak gerekir.

Yukarıda saydığımız belirtiler çocuğunuz da var ise mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız. NE KADAR ERKEN DAVRANIRSANIZ O ÖLÇÜDE TEDAVİ DE BAŞARILI OLUNUR. Fakat şuda unutulmamalıdır ki depresyon tedavisi bazı durumlarda uzun zaman alır. Bu yüzden umutsuzluğa kapılmadan sabırla tedaviye devam etmek gerekir.
Aile bağları ne kadar güçlü olur sa sorunlarda o kadar kolay aşılır. Aile bağlarının güçlendirilmesi için ortak faaliyetlerin sayısını ve birlikte geçirilen zamanın süresini ve kalitesini artırmak gerekir. Sevgi ve ilgi iyi bir iletişim DEPRESYONU ÖNLER BU UNUTULMAMALIDIR..

PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE PEDAGOG
AYKUT AKOVA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Ergenlerde Depresyon : Maskeli Depresyon Psk.Mehmet Enver BAYATLI
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Gözde ÖZÇİÇEK KALA
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Dnş.Banu BEKÇİ AYTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda ve Ergenlerde Depresyon ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:52
Top