2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi
MAKALE #5733 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ekim 2010 | 7,775 Okuyucu
ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSİ

Çocuk psikiyatrisi: Çocuklarda, gelişen, uyum ve davranış sorunlarını inceleyen bilim dalıdır.Bu servislerde, çocuk psikiyatristi, psikolog,pedagog, sosyal hizmet uzmanı, sosyal hemşireler çalışmaktadır.
Çocuk psikiyatrisinde aileyle çalışmanın yeri büyüktür.Çünkü ailenin psikopatolojisi ile çocuğun psikopatolojisi arasında yakın ilişki vardır.

0 ,3 yaşında bir çocuğunuz var ise ve aşığıdaki maddalerden 10 tenesini saptarsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.


AŞAĞIDA verdigimiz kontrol listesini kullanarak, 0-3 yas arasi çocuklarda, en az 10 tanesini saptarsaniz, bir uzmandan yardim alarak güçlükleri asabilirsiniz. Ne kadar erken davranirsaniz, çözüme ulasmak o kadar hizli olacaktir.

1 - Asiri izolasyon (kendini çevreden ayirma).
2 - Kucaga alinmayi beklememe.
3 - Agriya hassas olmama.
4 - Göz temasindan kaçinma.
5 - Degisiklikten kaçinma.
a)Objelerin yeri bakimindan.
b)Davranis karakteristikleri bakimindan.
6 - Cansiz objelere insandan daha çok ilgi gösterme.
7 - Ayni hareketleri ardarda yapma (stereotipi).
8 - Konusma güçlügü ve gecikmesi (baska hiçbir sebep yokken).
9 - Ani veya gecikmeli ekolali.
10- Cümle içinde kelimeleri yanlis yerlere koyma.
11- Stereotipik beden hareketleri (el çirpma, sallanma).
12- Bilerek kendini yaralama, kafa vurma.
13- Sebepsiz yere gülme, gülümseme, aglama.
14- Normal zeka belirtisi gösterme.
15- Ruhsal gerilemeyi takip eden kisa süreli iyilesme dönemleri.
16- Normal motor (hareket) gelisim.
17- Duygusal olmayan baglanma.
18- Diger çocuklarla iliskide güçlük.
19- Uyaranlara (ses, isik)anormal cevaplar.
20- Konusulanlari anlamiyor izlenimi vermek.
21- Insanlari obje veya alet gibi kullanmak.
22- Beslenme uyku ve yemekte problemler.
23- Asiri korku ve korkusuzluk.
24- Güçlü hafiza, müzik, okuma gibi özel veya garip yetenekler göstermek.
25- Asiri veya az hareketlilik.
26- Ciddi ve hüzünlü bir yüz görünümü.
27- Asiri negativizm (diger çocuklari taklit edememe).
28- Kisa bir dikkat süresi.

Çocuklar hayatlarının herhangibir döneminde okul ve sosyal yaşamlarını etkileyen ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilen duygusal ve davranışsal sorunlar sergileyebilirler. Bu sorunlar genel olarak biyolojik yatkınlıklarının, çeşitli psikolojik ve sosyal stres etmenleriyle etkileşmesiyle kendini göstermektedir. Bu durumlarda kullanılmak üzere ele alınan pek çok psikoterapi ekolü bulunmaktadır.

ERGEN PSİKİYATRİSİ:Ergen ve daha küçük yaştaki çocukların psikiyatrik sorunları üzerinde uzmanlaşmış doktorların genel adıdır. Sorunlar yapısal ve çevresel olabileceği gibi yaşam olaylarına da bağlı olarak ortaya çıkabilmektedirler. Dikkat eksikliği ile hiperaktivite çocuk ve ergen psikiyatrlarının en çok karşılaştıkları sorunlar olmakla birlikte konuşma, dışa-atım, yeme ve cinsel kimlik bozuklukları da diğer sorunlar olarak sayılabilmektedir. Bireysel psikoterapi, aile terapisi ve iletişim rehberliği çocuk ve ergen psikiyatrların başvurduğu tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

PSİKOTERAPİ NEDİR?

Psikiyatrik tedaviler hep diğer hastalıklardan farklı ve değişik görülegelmiştir. Bunun bir nedeni de diğer hastalıklarda uygulanmayan bir yöntemin yani psikoterapinin uygulanmasıdır.

Ancak çoğu insanlar psikiyatristler dışı hekimler de dahil olmak üzere bunu pek bilmmemektedirler.

Bu yöntemle psikiyatrik hastalığın sebebine yönelik bilinçlendirme yapıldığı doğrudur. Ancak klinik olarak psikiyatrik bir rahatsızlığı olan hastaların hepsinin psikoterapiye ihtiyaçlarının olup olmadığı sorusu sık sık gündeme gelir.

Eğer bu soru hastalık hakkında bilgilendirmenin gerekip gerekmediği anlamında soruluyorsa, cevabı evettir.

Eğer bazı gizli psikolojik nedenlerin ortaya çıkarılması ve çözümlenmesi için yapılandırılmış bir danışmanlık anlamında soruluyorsa, cevabı hayırdır. Hastalarda genellikle depresyonun ortaya çıkmasına sebep olabilecek nitelikte psikolojik sorunlar ortaya çıkmaz.

Kişiler arası ilişkilerdeki problemler ya da düşük benlik saygısına yönelik formel danışmanlık şeklinde psikoterapi uygulanabilir.
Depresyonu olmak ve böyle bir danışmanlığa ihtiyacı olmak arasında bire bir ilişki yoktur.
Depresyonu olan bir çok hastada etkili bir ilaç tedavisi uygulandıktan sonra benlik saygısı ya da kişiler arası ilişkilerle ilgili sorun kalmaz. Tersine olarak bu tür sorunları olan fakat hiçbir zaman depresif atak geçirmemiş insanlar da vardır.

Kısaca psikoterapi gereksinimi her hastaya göre değişir. Bazen yalnızca ilaçla tedavi yeterli olurken bazı hastalarda hem psikoterapi hem de ilaç kullanılabilir. Bazende tek başına psikoterapotik yöntemler kullanılır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Çocuk ve Ergen Cinselliği Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Çocuk ve Ergen Psikolojisi Pdg.Aykut AKOVA
► Çocuk ve Ergen Psikolojisinin Önemi Psk.Derya NUR YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:31
Top