2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
YAZI #6753 © Yazan Uzm.Psk.Bayram DUYSAK | Yayın Kasım 2020
Cinsel ilişkinin olumsuz yönde olmasına ya da hiç olmamasına neden olan vajinal kaslarda istemsiz kasılmaların olduğu bir bozukluktur. Bu cinsel işlev bozukluğu yaygın olarak görülen kadın psikoseksüel sorunlarından biridir. Vajinismus yaşayan kadınlar, cinsel birleşme denemesi sırasında ortaya çıkan ileri derecedeki fiziksel acının yanı sıra, psikolojik acıyı da şiddetli düzeyde hissederler.

VAJINISMUSUN NEDENLERI

Vajinismusun altında yatan en önemli neden ağrı korkusu olabileceği gibi şu an bilinmeyen bir kaynak da olabilir. Bu da cinsel yanıtın olumsuz bir biçimde oluşmasına neden olur. Ardından yaşanan anksiyeteye panik ve kaçınma davranışı eşlik eder. Cinsel bilgisizlik veya yanlış bilgilenme sonucu oluşan önyargılar da vajinismusa yol açabilmektedir. Cinsel eğitimsizlik, kadınların kendi cinsel organlarını tanımamaları, genel cinsellik anlayışındaki tabular vajinismusun altyapısında yatan nedenler olarak görülmektedir.

VAJINISMUSLA NASIL BAŞ EDEBILIRIM?

Fobik unsurlar, olumsuz koşullanma, suçluluk duygusu, ağrı korkusu gibi bağlantılı psikolojik sorunları cinsel terapi ya da bilişsel davranışçı terapi müdahaleleri yoluyla gidermek mümkündür. Terapiler sistematik duyarsızlaştırma, ve gevşeme egzersizlerinden oluşur. Bunun yanı sıra bilişsel yeniden yapılandırma, cinsel eğitim, cinsel terapi ve ev ödevleri de terapinin içeriğinde olan yöntemlerdir. Ayrıca cinselliğin doğal bir aktivite olduğuna yönelik bilgi ve inanışları arttırmak amacıyla kişiye eğitim vermek vajinismusla başa çıkmanın önemli unsurlarındandır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram DUYSAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Bayram DUYSAK
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bayram DUYSAK'ın Makale ve Yazıları
► Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Personalar ve Biz Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top