2007'den Bugüne 92,336 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşimin Davranışlarını Değiştirebilir miyim?
YAZI #6951 © Yazan Uzm.Psk.Gizem ULUSOY | Yayın Mart 2021
Çift terapisine giden eşlerin bir kısmının genellikle hayali şöyledir: ‘Tartışmalarda nede olsa hep ben haklıyım bunu terapistte görecek ve onun da düşüncesiyle eşimi değiştirebilme cesaretim artacak terapist bana destek olacak ve değişim gerçekleşecek.’
‘Hatta seansların çoğuna problemli olan eş gidecek, bende bir sorun yok’ gibi düşüncelerle terapistin kapısı tıklanır.
Böyle düşününce kulağa oldukça hoş geliyor öyle değil mi?
Fakat durum hiç de umduğunuz gibi olmuyor. Çünkü biz terapistler bize gelen danışanlarımızı, çiftlerimizi problemli/problemsiz olarak adlandırmıyoruz.
Eşlerinizin değişmesini istemeniz oldukça doğal bir istektir ama bunun yolu onun tedavi edilmesinden geçmemektedir.
Fakat şöyle bir sır verebilirim: Bilimsel olarak kanıtlanmış hatta oldukça basit bir yolla eşinizi değiştirebilirsiniz:

Öncelikle eşinizi değiştirmeyi bırakın!
Eğer onu eleştirmeye ve değiştirmeye devam ederseniz çabalarınızın sonucu ne yazık ki hüsran olacaktır. Eşiniz değişmek istiyorsa bile onun üzerinde kurduğunuz baskıdan etkilendiği için değişmeyi tercih etmeyecektir.
Değişim kişinin elindedir ve bunun için olumlu motivasyon cümlelerine ihtiyaç vardır.
Eşinizle evlenmeden önce ki süreçlerde onun beğendiğiniz yönlerine odaklandınız ama olumsuz yönlerini değiştirebileceğinizi umduğunuz hayal kırıklıklarını geride bıraktığınızı varsayarak devam edelim.

Eşinizi olduğu gibi kabul edin.
Onu olduğu gibi kabul etmek eşinize boyun eğmek demek değildir. Diyelim ki bazı davranışları gerçekten canınızı sıkıyor. Burada karşı tarafa karşı kullanacağımız dil çok önemlidir.

Sen dili yerine ben diline odaklanın.
‘Senin bu davranışına artık katlanamıyorum kendini değiştireceksin yoksa bu iş böyle gitmez!’ demek yerine ‘Bu davranışını şöyle algılıyorum kendimi kötü hissetmeme neden oluyor’ diyerek ben dilini kullanmak ve işin içine kendi duygularınızı yansıtmak güzel bir çözüm yoludur. Birinci cümlede direkt karşı tarafa bir saldırı söz konusuyken ikinci cümlede herhangi bir tehdit söz konusu olmamakla birlikte beni anlamana ve duygularımı önemsemene ihtiyacım var mesajı vardır.


Evlilik dediğimiz olgu karşılıklı sevgi, anlayış, sadakat, ilgi üzerine kurulu bir yuvayı temsil eder zihnimizde. İlişkilerde kimse mutsuz olmak için bir yola girmez.
Unutmayın ilişkiniz için değişim değil birbirinize olan farkındalık, empati yeteneği sizi gerçekleştirerek ve birbirinize yaklaştıracaktır.
Sevgiyle ve Sevdiğinizle Kalın.
Psikolog Gizem Ulusoy
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Gizem ULUSOY
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem ULUSOY'un Makaleleri
► Eşimin Ailesi ile Anlaşamıyorum Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşimin Öfkesine Çare Bulamıyorum Psk.Cemile AKDAĞ ÇEBİ
► Eşimin Bana Değer Verdiğini Nasıl Anlarım Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Çikolatakolik miyim? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Eşimin Davranışlarını Değiştirebilir miyim?' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:49
Top