2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Güvercinlerde Pamukçuk Kuş Veteriner
YAZI #7142 © Yazan Vet.Hek.Tolgay AYTAR | Yayın Eylül 2021
Güvercinlerde Pamukçuk (Canker-Peynirleme-Pamukçuk)

Güvercin hastalıkları arasında en sık görülenidir. Sindirim sistemine yerleşen tek hücreli mikroskobik bir organizmadır. Kuşların genel olarak boğaz ve ağız çevresinde yaşar. Kuşun bedeni dışında sadece birkaç dakika yaşayabilir ve ölür. Pamukçuk mikrobu dışarıda serbest olarak dolaşan ve uçurulan evcil güvercinlere genelde dışarıdan gelir. Kuşlarda mide yoktur, bunun yerine taşlık bulunur ve tüm kuşlar sindirim sistemini rahatlatmak için küçük taşları yerler. Eski ya da harabe bir evin çatısından, nemlenmiş ve rutubetlenmiş çürük durumda bir kiremitten kuşlara bu hastalık bulaşabilir. Vücuda bir kez giriş yapan pamukçuk kolay yerleşir ve çoğalmaya başlar. Tükürük yoluyla bulaşabildiği için kümes ortamında çok hızlı yayılabilir. Güvercinler yem yerken bazen yem tanelerini gagalarından düşürür ya da atarlar. Bu esnada mikrop bulaştırmaya yetecek kadar tükürük salgısı o yem tanesine bulaşmış olur ve onu yiyen diğer kuşun sistemine yerleşir. Benzer şekilde kümes içerisinde ortak kullanılan su kabı bu mikrobun yayılmasını sağlar. Birbirlerine yem kusan eş kuşlar, yavrularını kusarak besleyen ebeveyn kuşlarda bu hastalığı hızlı şekilde bulaştırırlar.


Teşhis ve Tedavisi

Pamukçuk mikrobu bulaşan güvercin eğer yetişkin ve bağışıklık sistemi güçlü bir kuş ise mikrop kuşun vücudunda çok yavaş seyredebilir ve hastalık yaratmayabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlarda çok çabuk yayılır ve ölümcül olabilir. Mikrobu yayılmış ve hasta olmuş güvercinin ilk belirtileri halsizlik ve iştahsızlık, tüylerde kabarma ve şişme, göz çevrelerinde şişlik, tüy döküntüsü ve kızarma, kusma şeklinde olur. Bu belirtileri gösteren bir güvercine kesin teşhisi koyabilmek için ağız ve boğazına bakabilirsiniz.
Yayılan hastalığın tedavisi çok zor olduğundan ilk tercih mutlaka veteriner hekim olmalıdır. Eğer kendiniz bir tedavi uygulamak isterseniz 200 mg Flagyl tableti 1 litre suya karıştırarak kuşlara 3 gün vermelisiniz. Bu genellikle genç kuşlarda işe yarar ancak yaşlı kuşların dirençleri daha zayıf olduğu için bağışıklık sistemi pamukçuk ile baş edemez.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tolgay AYTAR Fotoğraf
Vet.Hek.Tolgay AYTAR
İzmir
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi56 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Tolgay AYTAR'ın Makaleleri
► Güvercinlerde Sallabaş Hastalığı ve Tedavisi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
► Avrupada Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kamuda Veteriner Hekim İstihdamı Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Kurban,hayvancılık ve Veteriner Hizmetleri Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Abd Uygulaması; Akredite Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
► Hayvan Refahı ve Veteriner Hekimlik Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Güvercinlerde Pamukçuk Kuş Veteriner' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:21
Top