2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Kaygı
YAZI #7237 © Yazan Psk.Dnş.Mustafa KAVAKLI | Yayın Kasım 2021
ÇOCUKLARDA KAYGI
Çocuklarda korku, endişe, ve kaygılar farklı şekillerde görülebilir. Bütün çocukların, yaşamlarının belli dönemlerinde bazı korku ve kaygılar olabilir. Bu durum büyümenin doğal parçasıdır. Küçük çocukların yabancılardan ve yeni insanlardan korkmaya başlamalarıyla birlikte, annelerinden ayrılma korkusuda gelişmeye başlar. Küçük çocukların çoğu yatağının altında canavarlar ve kapıda soyguncular olduğunu düşler. Bazı korkular son derece anlaşılır olup nedenleri açıkça görülebilir . Fakat bazı durumlarda ise çocukların yaşadığı korku ve endişeler anne babaların anlamayacağı kadar karmaşık olabilir.
Korku yaşamımızın doğal bir parçasıdır. Yaşamımızın belli dönemlerinde ortaya çıkar ve gelişir. Yabancılardan korkma ve anne babasından ayrılma korkusu çocuklarda dokuz aylıkken ortaya çıkar. Bu tarz korkular korkular çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Ancak tüm çocuklar bu tarz korkular yaşar ve benzer yaşlarda böyle korkular gösterir.
Genelde aileler çocukların korkularının anormal olduğunu düşünürler. Fakat anormal korku diye bir şey yoktur. Tüm korkular normaldir. Burada temel nokta şudur: çocuğun kaygısı veya korkusu yaşamını olumsuz olarak etkiliyorsa çocuğun bu sorununun üstesinden gelmesine yardım edebilirsiniz. Bu kararı ise tek başınıza değil çocuğunuzla vermelisiniz.
Kaygılı çocuklar arkadaşlarına göre daha az arkadaş edinme eğilimindedirler. Bu kaygı bazı çocukların akademik başarılarınıda etkileyebilir. Örneğin çocuk evde gayet başarılı fakat bu başarısını okulda ve sosyal ortamda gösteremiyorsa bu çocuk için bir problem haline geliyor.
Çocuklarda kaygı kendini farklı şekillerde gösterir. Bu kaygı gösterme şekillerini 3 gruba ayırabiliriz. Birincisi kaygıyı zihinsel işlemlerde yada düşüncelerde yaşarlar. Örneğin kendisinin yada anne babasının öleceği yada sınıfta gülünç duruma düşeceği kaygısı yaşar. İkincisi kaygıyı fiziksel olarak bedeninde yaşar. Aşırı kaygılı çocuklar mide ağrısından, baş ağrısından, kusmaktan yada yorgunluktan yakınabilirler. Üçüncüsü ve en önemlisi ise kaygının çocuğun davranışlarını etkilemesidir.
Çocuklarda kaygıyı oluşturan etkenler tam olarak belirlenememiştir. Ancak araştırmalar sonucunda kaygı oluşumunda rol oynayan bazı etkenler şu şekilde belirlenmiştir;
• Kalıtım
• Anne Baba Tepkisi
• Örnek Alma
• Stres Nedenleri
Kaygılı çocuklar dünyanın tehlikeli bir yer olduğuna inanırlar. Bu inançları nedeniyle çok basit olayları çok tehlikeli olarak algılayabilirler. Örneğin geceleyin odasındaki eşyaları bir canavara benzetebilir. Bu düşünme biçimi çocuğun korkularını destekleyen bir kanıt sağlayarak kaygının sürdürülmesine yardımcı oluyor. Kaygılı çocuklar genellikle korktukları şeyden kaçınırlar. Bu kaçınma nedeniyle kortukları şeyin belkide hiç meydana gelmeyeceğini asla öğrenemezler. Anne babalar çocuğun yapması gereken şeyleri kendileri yaparak ve onları olası korkulardan koruyarak onların bu tür korkularıyla yüzleşmekten kaçınmasına yol açarlar. Burada anne babalara düşen en önemli görevlerden biride çocuğun korku ve kaygılarını önemsemek ve başa çıkmalarında yardımcı olmak.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mustafa KAVAKLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Mustafa KAVAKLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Mustafa KAVAKLI'nın Yazıları
► Çocuklarda Kaygı Psk.Mısra Nur NİŞANCI
► 3-4 Yaş Çocuklarda Kaygı Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Çocuklarda Kaygı Yönetimi Psk.Ezgi TANIL
► Çocuklarda Kaygı Bozuklukları Psk.Sinem ERUSTA
► Çocuklarda Korkular ve Kaygı Pdg.Aykut AKOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Kaygı' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sosyal Fobi Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:48
Top