2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öfke
YAZI #7336 © Yazan Psk.Ali ÇETİN | Yayın Şubat 2022
ÖFKE

Bu hafta sizinle hayatımızdaki çok tanıdık bir konuya el atmak istiyorum. Bu haftanın konusu Öfke. Kendisi iyi bir şey midir, faydası var mıdır yoksa kötü bir şey midir? Öncelikle bunları bir kenara bırakıp öfkeyi tanıyalım derim. Adaletsizlik veya engellenme yaşadığımızda ya da kişiliğimize saldırı olduğunda yaşadığımız bir duygudur. Hayatımızın ise her anında bu duyguyu deneyimleriz. Sabah erken uyandırıldığımızda, trafikte yaşadığımız sorunlarda, iş yerindeki arkadaşımızla olan anlaşmazlıklarda, , akşam ailemizde oluşan sorunlarda, tatil günündeyken acil koduyla işe çağırılmamızda ve hayatın birçok noktasında öfke duygusu bizimledir.

Bu duygu öncelikle evrenseldir. Tüm insanlarda aynı şekilde görülür. Örneğin Amerika’daki bir yönetici ile Afrika’da balta girmemiş ormanda yaşayan Dünya ile alakası olmayan kişinin yüz ifadelerindeki öfke duygusu aynı şekilde yaşanır. Yani insana özgü normal bir histir. Ve bize olumlu açıdan katkısı vardır. İnsan öfkelendiğinde en güçlü anını yaşar. Tüm gücünü bedeninde toplayabilmiştir. Asıl mesele bundan sonrasıdır. Öfkelenim sonrası kişinin neler yapacağıdır. Öfkesinin farkında olup isteklerini bilen, anlatmak istediğini karşıya aktarabilen kişiler öfkesini sağlıklı şekilde kullanmış ve çevresiyle ilişki sistemini korumuş olur. Fakat öfke kontrolü olmayan kişiler, duygusunun yönlendirmesiyle sözlü ya da fiziki olarak saldırganca davranışlar gösterebilir. Öfke uygun ifade edildiğinde, son derece sağlıklı ve doğal bir duyguyken kontrolden çıkıp yıkıcı hale dönüştüğünde iş hayatında, kişisel ilişkilerde ve genel yaşam kalitesinde sorunlara yol açar. Pek çok kişisel ve sosyal problemler diye adlandırdığımız aile içi şiddet, fiziksel ya da sözel saldırganlık, toplumsal şiddet, ilişki problemleri veya uyumsuzluk gibi durumların temelinde öfke vardır. Öfke kontrolünde amacımız öfkelenmemize yol açan diğer insanları, olayları veya durumları değiştirmek değildir. Kendi içsel ve dışsal tepkilerimizi kontrol edebilme becerisi kazanmak ve bu becerileri yapıcı bir şekilde kullanabilmektir.

Öfkesini kontrol etmede zorlanan kişiler psikolojik desteğe başvurmaktadır. Psikolojik destek alan kişilere öfkeleriyle baş edebilmeleri için beden ve nefes kontrolü, düşüncelerini kontrol edebilme becerisi, problem çözme becerileri, yapıcı iletişim becerileri, günlük yaşamda mizah kullanımı gibi çeşitli beceriler kazandırılmaktadır. Bu beceriler kişinin kendi dünyasını ve çevresini daha yaşanılır huzurlu bir dünyaya dönüştürmektedir.






kula, Kula devlet hastanesi, kula devlet hastanesi psikolog, öfke, öfke kontrolü, selendi, kulada psikolog var mı, salihli psikolog, psikolog ali çetin, kulada çocuk psikologu var mı
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali ÇETİN Fotoğraf
Psk.Ali ÇETİN
Manisa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali ÇETİN'in Makale ve Yazıları
► Öfke Nedir? Öfke Kontrolü Mümkün mü? Uzm.Psk.Dnş.Yalçın YILMAZ
► Öfke Kontrolü (Öfke Yönetimi) Psk.Seda BOYACIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Öfke' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Alışveriş Psikolojisi Aralık 2021
◊ Oyun Terapisi Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:00
Top