2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuk ve Ergenlerde Bilinçli Farkındalık Uygulamaları
YAZI #7549 © Yazan Psk.Dnş.Nida YALDIZ | Yayın Aralık 2022
Beynin yapısına bakıldığında yumuşak bir yapıda olduğunu görebilmekteyiz; okumak, yeni şeyler gibi yapmak gibi tekrarlayan deneyimlerle şekillenmektedir. Hangi aktivitelerle daha çok uğraşırsak beynimizin bu görevlerden sorumlu bölgeler bir o kadar gelişmektedir. Yaş ilerledikçe de bu değişimin hızı azalmaktadır. Erken çocukluğa baktığımızda, gelişimin en hızlı olduğu dönem olduğu için çok önemlidir ve beyin gelişiminin çoğu bu dönemde gerçekleşir. Buna bakıldığında, önleyici tedbirlerin en etkili olabildiği önemli ve hassas bir zamandır.
Bu nedenle doğuştan gelen farkındalık becerilerinin de diğer beceriler gibi geliştirilmesi gerekmektedir. Farkındalık uygulamasının arkasındaki dört temel unsur; dikkat düzenleme, duygusal farkındalık, beden farkındalığı ve kişinin öz farkındalığı olarak ele alınmaktadır. Erken çocukluk döneminde uygulanan farkındalık temelli eğitim programlarının çocukların yönetici becerilerine katkı sağlaması önemlidir. Çocuklar farkındalık eğitim programlarına katıldıklarında, istedikleri zaman istedikleri şeye dikkat ederler, dikkat dağıtıcı unsurları görmezden gelmeyi öğrenirler ve daha iyi performans gösterirler.
Çocuklarda farkındalık uygulamasının amacı, çocukların bilgi ve becerilerini hayatlarında yaşanan başka durumlara da aktarabilmelerine, günlük yaşamda eleştirel ve yaratıcı düşünmelerine ve motive olmalarına yardımcı olmaktır. Ayrıca farkındalık uygulamaları, var olan dikkat sürelerini artırarak sürdürmelerine yardımcı olmayı hedeflemektedir. Çocuklar okul ortamında bulunduklarında aileleri ve akranları ile yaşadıkları problemleri, sosyokültürel çevrelerindeki sorunları, sağlık sorunlarını ve riskleri de getirebilmektedirler. Bu gibi yaşanan durumlar çocukların stres düzeylerini artırabilmekte ve okulda sağlıklı bir şekilde vakit geçirmelerini engelleyebilmektedir. Duygu düzenleme becerilerinin gelişimini desteklemek ve geliştirmek bu noktada büyük önem taşımaktadır. Çocuklarda farkındalık uygulamaları, çocukların dikkatlerini sürdürmelerini ve duygularını kontrol etme becerilerinde ustalaşmalarını sağlamaktan daha fazlasını yapabilmektedir. Çocuklarda bilinçli farkındalığın artması; empati, duyarlılık, yaratıcılık ve problem çözme becerilerini de öğretmektedir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Nida YALDIZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nida YALDIZ'ın Yazıları
► Mindfulness (Bilinçli Farkındalık) Nedir? Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Elif AKSOY SİNCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Çocuk ve Ergenlerde Kaygı Psk.Elif DEMİRCİ
► Çocuk ve Ergenlerde Depresyon Psk.Esra KESKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuk ve Ergenlerde Bilinçli Farkındalık Uygulamaları' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun ve Travma Mart 2023
◊ Kaygı ve Çocuklar Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:58
Top