2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşabilmek
YAZI #7552 © Yazan Psk.Dnş.Nida YALDIZ | Yayın Aralık 2022
Çocuklarla Cinselliği Nasıl Anlatabiliriz?
Cinsel eğitim doğumdan başlayıp ergenlik dönemine kadar, hatta yaşam boyu süren sürekli bir eğitimdir. Çocuklar, 3-4 yaşlarından itibaren cinselliği merak etmekte ve bu konuda çeşitli sorular yöneltmektedirler Ebeveyn çocuğun sorularına cevap vermelidir ama bu cevapların çok detaylı olması gerekmez. Çocuğunuzun yüzündeki ve gözlerindeki ifadeyi takip ederek cevabınızda fazla ileri gidip gitmediğiniz anlayabilirsiniz. Genelde çocuklar ihtiyacı olandan daha fazlasını duydularsa bakışlarını sizden kaçırarak uzağa bakarak tepki verirler. Erken bilgi vermek çocuğunuzun kafasını karıştırmaktan başka işe yaramamaktadır; sorular sorduğunda sizin bunları fazla açıklama yapmadan ve açık, net bir biçimde ifade etmeniz çocuğun merakını giderecektir. Çocuğunuzla cinsellik ile ilgili konuşurken yapılması gereken dürüst olunması, içten ama anlayabileceği kadar basit açıklamalar yapmaktır. Anlayabileceğinden daha fazlasını anlatmak çocuğu zorlayabilir, korkutabilir veya kafasında karışıklığa sebep olabilir. Çocukların büyüdükçe çevrelerine karşı duymuş oldukları merak kadar, cinsellik konusundaki merakları da doğal bir durumdur ve yaşamlarının bir evresidir.
Anne/baba bebekler nasıl olurlar?
Çocuğunuz “bebek nasıl olur?” sorusunu sorduğunda bu soruya yanıt verilmelidir. Çocuğunuz 4-5 yaşına geldiğinde bu soruları duyabilirsiniz. Bu soruya şöyle bir açıklama yapabilirsiniz: “Bebek, bir kadın ve bir erkek birbirini çok sevdiği zaman olur. Bazen, kadın ve erkek birbirine sarılırlar ve birbirlerini öperler. Erkekteki sperm ve kadındaki yumurta birleşip annenin karnında 9 ay büyüdükten sonra bebek dünyaya gelir.” Bunun gibi basit aynı zamanda dürüst bir açıklama çocuğunuzun hem merakını giderecek hem de onun size güvenebilmesini sağlayacaktır.
7- 11 yaşa kadar: Anne baba birbirini çok sever ve birbirlerine sarılarak yan yana yatar. Birbirlerini öperler ve dokunurlar. Bu şekilde babanın erkek hücresi ile annenin yumurtası birleşir ve annenin karnında 9 ay büyüdükten sonra bebek dünyaya gelir.
11 yaş sonrası: Anne ve baba birbirlerini çok sever ve birbirlerine dokunmak ister. Beraber olmak istedikleri zaman babanın penisi annenin vajinasına girer. Bu noktada bilimsel kavramları kullanmak önemlidir.

Bebek anne karnından nasıl çıkar?
"Peki nasıl çıktım?" sorusu gelmeden, bu konu hakkında konuşma ama bilgi edinip zamanı beklemelisiniz. "Bebekler annenin vücudundaki bir delikten çıkar." cevabı yeterli olacaktır. Eğer anlamazsa ya da daha fazla bilgi isterse bir kağıda çizerek açıklamaya çalışabilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Nida YALDIZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nida YALDIZ'ın Yazıları
► 0-6 Yaş Çocuklarla İletişim Psk.Başak DALDA KİLECİ
► Çocuklarla Duyguları Konuşma Psk.Beyza Nur DUMAN
► Çocuklarla Doğru İletişim Psk.Melisa AKTÜRK ASAR
► Çocuklarla Ölümü Konuşmak Psk.Nihan ARDA
► İkiz Çocuklarla Yaşamak Psk.Atiye KAYTAZOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarla Cinsellik Hakkında Konuşabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun ve Travma Mart 2023
◊ Kaygı ve Çocuklar Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:08
Top