2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun ve Travma
YAZI #7585 © Yazan Psk.Dnş.Nida YALDIZ | Yayın Mart 2023
Oyun, insan deneyiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Sosyal, bilişsel, fiziksel, duygusal ve dil gelişimimizde hayati bir role sahiptir. Kendi içinde evrensel bir dil olduğu için, sözel iletişimde zorluk çeken veya sınırlı olan çocuklar da oyunu anlayabilir. Travma, bir çocuğun fizyolojik ve psikolojik gelişiminin tüm yönlerini etkiler, bu nedenle travmalı bir çocuk duygularını düzenlemekte, dürtü kontrolünü yönetmekte veya duygularını iletmekte zorluk çekebilir. Bir terapi biçimi olarak oyun, bu çocukların çözülmemiş travmalarıyla doğrudan başa çıkmalarına ve kendilerini ve dünyayı eğlenceli ve teşvik edici bir şekilde anlamlandırmalarına yardımcı olmak için kullanılır.
Çocuklarda travma belirtileri bakıldığında; çocuğu rahatsız ediyormuş gibi görünebilen veya görünmeyebilen, rahatsız edici olayın yineleyen anılar (bazen bu anılar oyunlarıyla ifade edilebilir), tekrar tekrar meydana gelen üzücü ve korkutucu rüyalar, çocuğun travmatik olay yeniden yaşanıyormuş gibi hissettiği veya davrandığı bölümler, çocuğa travma hatırlatıldığında yoğun veya uzun süreli sıkıntı (örneğin, travmanın meydana geldiği yeri ziyaret etmek), travmatik olayın üzücü anılarını veya düşüncelerini önlemek için şeyler yapmak, travmatik olayın hatırlatıcılarından kaçınmak için şeyler yapmak (örneğin, belirli insanlardan veya yerlerden kaçınmak), diğer semptomlar şunları içerebilir: travmatik olayla ilgili hafıza kaybı, kızgın veya agresif davranışlar, aşırı gergin olma, konsantrasyon sorunları, uyku sorunları, depresif ruh hali.
Nasıl yardım edebilirsin? Travma yaşayan çocukların tedavisi çok önemlidir. Mümkün olan en kısa sürede bir profesyonelle iletişime geçin ve çocuğunuz için yardım alma konusunda onlarla konuşun. Bir ebeveyn olarak çaresiz hissetmek ve çocuğunuz için bir şeyleri düzeltmek için ezici bir istek duymak kolay olabilir. Bu duygular bazen "iyi tarafından bak" veya "o kadar da kötü değil" gibi ifadeler söylememizi etkileyebilir. Bunun yerine yansıtıcı dinlemeyi kullanmak, çocuğunuzun duyulduğunu ve anlaşıldığını hissetmesine gerçekten yardımcı olacaktır. Genellikle hissettikleri üzüntüyü azaltabilir. Örneğin, "şu anda çok korkuyorsun". Çocuğunuza karşı elinizden geldiğince nazik, besleyici ve kabul edici olun. Kızgınlık patlamaları yaşamaya başlarlarsa, olduklarından daha genç davranmaya başlarlarsa, içine kapanırlarsa veya başka herhangi bir travma semptomu yaşarlarsa, bu davranışlar çocuğunuzun başa çıkmasına yardımcı olacağı için kabul etmeye çalışın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Nida YALDIZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nida YALDIZ'ın Yazıları
► Çocuklarda Oyun Kavramı ve Oyun Terapisi Psk.İlayda ÇEVİRİCİ YENİGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun ve Travma' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kaygı ve Çocuklar Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:26
Top