2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Deprem Sonrası Psikolojik ve Duygusal Olarak Çocuklara Yardım Etmek
YAZI #7577 © Yazan Psk.Dnş.Nida YALDIZ | Yayın Şubat 2023
Güvende olduğunu hissettirin. Çocuğunuz bir emniyet ve güvenlik hissi yaratmak için size bakar. Sakin kalma beceriniz sizin için çok şey yapabilir. Nasıl hissettiğinizi basit terimlerle paylaşın ve açıklayın. Siz ve diğer yetişkinlerin mümkün olan her şeyi yaptığınızı güvende, emniyette ve zarar görmemiş olduğunu ifade edin.
Çocuğunuz açısından ulaşılabilir olun. Çocuklarınızın soru sormasına izin verin.
Tüm duygulara saygı gösterin. Çocuğunuzun duyguları, düşünceleri ve tepkileri sizinkinden farklı olabilir, bu durumda tepki göstermeyin; onu anladığınızı ifade edin.
Yaşına uygun olun. Her çocuk afetlere göre yaşına ve gelişimine göre farklı tepkiler verir. Bu nedenle, olayları bir çocuğun anlayacağı kelimelerle anlatmak çocuğunuzun durumu anlayabilmesi açısından önemlidir. "Tekrar deprem olmayacak." gibi doğru olmayan açıklamalar yerine, depremin gök gürültüsü, fırtına gibi bir doğa olayı olduğunu söyleyebilir, bazen yerin üzerindeki toprakların hareket ettiğini ve bu yüzden de sarsıntılar olduğunu anlatabilirsiniz.
Oyun ve sanat yoluyla ifade edin. Bazı çocuklar duyguları veya korkuları hakkında konuşmak istemeyebilir. Nasıl hissettiklerini ifade etmelerine çizmek, oynamak, yazmak veya diğer yaşa uygun etkinlikler yoluyla yardımcı olmaya çalışın.
Çocukların kaygı ve endişelerini artıracak görsellere, bilgilere ve haberlere maruz kalmamaları için medya erişimlerine sınır koyun. Bunlara tekrar tekrar maruz kalmalarını engelleyin. Onların yanındayken konuşmalarınıza dikkat edin.
Birlikte yardım edin. Çocuğunuzun diğer mağdurlara nasıl yardım edebileceği hakkında konuşun; kart yazmak, çizim göndermek veya gönüllü olmak sizin, çocuğunuzun ve toplumun iyileşmesine yardımcı olur.
İmkânlarınız el verdiği oranda ailenizin günlük rutinine dönün ve uyku, yemek saatleri gibi rutinlerinizi korumaya çalışın. Mümkün olan en kısa zamanda düzenli ve programlı bir gündelik yaşama devam etmek çocukların kendilerini güvende hissetmesini sağlar. Aile üyeleri çaba gösterirken, çocuklara da yaşlarına uygun işler, sorumluluklar verin. Bu, aile içinde dayanışma duygusunu pekiştirir.
Depremden sonra hem yetişkinlerin hem de çocukların kaygı ve stres yaşaması doğaldır. Önemli olan bu tepkilerin kalıcı hale gelmemesidir. Hem etrafınızdaki yetişkinlerde hem de çocuklarda bu tepkileri izleyin.
Yetişkinlerin, çocukların deprem sonrası yaşayabileceği aşağıdaki durumlarla ilgili dikkatli olması önemlidir. Bu değişikliklerin bazılarının depremden sonra kısa süreli olarak görülmesi doğaldır. Eğer bu değişiklikler uzun süre devam ederse, bir uzmandan yardım alınmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Nida YALDIZ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nida YALDIZ'ın Yazıları
► Deprem ve Psikolojik Etkileri Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
► Psikolojik İlk Yardım Psk.Damla KANKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Deprem Sonrası Psikolojik ve Duygusal Olarak Çocuklara Yardım Etmek' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun ve Travma Mart 2023
◊ Kaygı ve Çocuklar Aralık 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:24
Top