2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinusmus
YAZI #7586 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Mart 2023
Vajinusmus
Vajinusmus, vajinanın girişinde bulunan kasların istemsiz bir şekilde kasılması nedeniyle cinsel ilişkinin gerçekleşmemesine sebep olan rahatsızlıktır. Çiftlerin ilk geceden itibaren cinsel ilişkilerinde sorun olabileceği gibi her cinsel ilişki problemi de vajinusmustan kaynaklanmamaktadır.
Vajinusmus belirtileri kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Genel belirtiler olarak cinsel birleşmeyi gerçekleştireme sorunu veya cinsel birleşme sırasında oldukça zorlanma şeklinde karakterizedir. Vajinusmus şikâyeti olan kadınlar, cinsel birleşme sırasında bacakları kapalı bir pozisyona getirme, kendini geri çekme, cinsel birleşmeden kaçınma, cinsel birleşme sırasında panik hali, cinsel ilişkinin ağrılı geçmesi semptomlar geliştirebilmektedir.
Vajinusmus belirtilerinden kısaca bahsetmek gerekirse, partneri ile cinsel birleşmeden korkarlar veya hiç böyle bir deneyim yaşamayı istemezler. Cinsel birleşme gerçekleşirse de ağrılı bir şekilde gerçekleşmektedir veya cinsel birleşme yarım bir şekilde (penisin sadece bir kısmı vajinaya içine girebilmesi) şeklinde gerçekleşebilmektedir. Ön sevişme sırasında herhangi bir sorun yokken cinsel birleşme anında istem dışı korku, panik ve vajinal kasılma gerçekleşmektedir. Vajinusmus şikayeti olan kadınlar vajinalarının içlerine tampon yerleştiremez, tedavi amaçlı ilaç yerleştiremez ve vajinaya parmaklarını sokamaz, genital alanlarına bakamaz ve dokunamazlar. Ayrıca kadın hastalıkları uzmanlarından muayene almazlar, bu tip muayenelerden korkar ve çekinirler. Vajinal ultrasona giremeyebilir, smear testi yaptıramayabilirler. Ayrıca farklı cinsel birleşme pozisyonlarını deneme konusunda çekimserlerdir.
Vajinusmus belirtileri gösteren kadınların bazılarında eşlerinin yanında çıplak kalamama, eşlerinin genital bölgelerine dokunmalarına izin vermeme ve eşlerinden uyanma gibi belirtilerde gözlemlenebilmektedir. Genelde cinsel isteksizlik sorunu olmamasına rağmen zamanla cinsel haz eksikliği, uyarılma azlığı, vajinal kuruluk gibi belirtilere de ortaya çıkabilir.
Vajinusmusun ortaya çıkmasına sebep olan nedenlere bakıldığında günümüze neden oluğu ile ilgili araştırmalar kesin bir sonuç ortaya koyamasa da bu problemin oluşmasında belli başlı nedenler kendini gösterebilmektedir. Bunlardan biri cinsel mitlerdir. Bastırılmış ve cinsel birleşmenin tabu olduğu toplumlarda kişiden kişiye aktarılan bu mitler (ilk gece çok ağrılı oluyor gibi ve bekâretin kesinlikle korunması gereken bir şey olduğunun söylenmesi gibi) vajinusmusun oluşmasında etkilidir. Ayrıca küçük yaşta tecrübe edilen kötü cinsel birleşme deneyimleri veya tecavüz gibi sebeplerin vajinusmusun oluşmasına sebep olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca vajinusmusa neden olan sebepler olarak hamile kalma korkusu, doğum sonrası oluşan bazı komplikasyonlar, ilişkide meydana gelen sorunlar ve günlük yaşamın ve iş stresinin getirdiği depresif belirtilerin vajinusmusa neden olabileceği düşünülmektedir.
Vajinusmusun görülme sıklığı %7 olup cinsel terapi için en çok başvuru nedenlerinden biridir. Vajinismusun bilimsel olarak başarısı kanıtlanmış tek tedavisi cinsel terapidir. Ayrıca vajinismus cinsel tedaviye en iyi hızlı yanıt veren cinsel işlev bozukluğudur. Doğru uygulanmış bir cinsel terapi ile çiftler yüzde yüze yakın tedavi olur.





















Kaynakça
Vajinismus Nedenleri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri | Acıbadem (acibadem.com.tr) (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir? - Memorial (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus Belirtileri - Vajinismus Merkezi (Erişim tarihi: 06.03.2023).
Vajinismus: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi (anadolusaglik.org) (Erişim tarihi: 06.03.2023).
https://www.alsancakpsikiyatrist.com/vajinismus-nasil-tedavi-edilir (erişim tarihi:06.03.2023)
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Makaleleri
► Vajinusmus Psk.Yasemin BAĞRIAÇIK
► Vajinusmus Kadınları Psk.Semra TANAS
► Vajinusmus ve Nedenleri Psk.Sena TUNÇ
► Vajinusmus Nasıl Tedavi Olur ? Psk.Dnş.Serap ALTU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Vajinusmus' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:22
Top