2007'den Bugüne 92,327 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Danışma/Terapi Süreci Nedir?
YAZI #7592 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU | Yayın Mart 2023 ÇOK OKUNUYOR
Sevgili okur; sizleri çok sıkmadan, akademik dilden uzaklaşmaya çalışarak, sohbet havasında psikoloji, sosyoloji, felsefe ile ilgili konuları ele alacağım. Yazma serüvenimde gerek yorumlarınızla gerek sorularınızla sürece dahil olmanız köşemizi etkileşimli, öğretici, geliştirici hale getirecektir. Şimdi asıl konumuza gelelim ve psikolojik danışma sürecinin gerçekte ne olduğunu anlamaya çalışalım.
Amerikan Psikolojik Danışma Derneğinin kabul ettiği şekilde psikolojik danışmanın tanımı şöyledir: “Ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin; bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve etkileşimsel müdahale stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ile patoloji konularını ele alacak şekilde uygulamasıdır.” Bu tanım hem normal ve gelişimsel problemleri hem de ciddi psikolojik problemleri kapsamaktadır.

Toplumdaki inanışın aksine danışma süreci sadece “anormal” insanlarla değil “normal” bireylerin günlük yaşamdaki sorunlarıyla da ilgilenir. Yaşamlarında meydana gelen değişimlerle baş edemeyen, uyum sağlayamayan bireylerin yardım alması doğal bir durumdur. Yardım hizmeti verene “psikolojik danışman”, yardım hizmeti alana “danışan” denilmektedir. Psikolojik danışma süreci koşulsuz kabul ve saygıyla birlikte empatiye dayalı bir süreçtir. Danışanın genel görünüşü, öğrenim düzeyi, yaşı, cinsiyeti, dini, dili, ırkı, ekonomik durumu gibi özelliklerine bakılmadan; önyargılardan sıyrılmış bir şekilde; danışanın olduğu gibi kabul edildiği bir süreçtir. Bahsetmeden geçemeyeceğim diğer önemli konu ise danışma sürecinin gizliliğidir. Danışanın anlattığı her şey süreç içerisinde “danışman ve danışan arasında” kalır. Bazı özel durumlar dışında üçüncü şahıslara asla bilgi verilmez. Psikolojik danışma süreci danışanın gönüllüğüne bağlı olarak başlar ve devam eder. Danışanın gönüllü ve istekli olmadığı durumda süreçten verim alınamaz. Bu nedenle kendinizi hazır hissettiğinizde sürece başlamanız sürecin verimliliğini arttıracaktır.

Psikolojik danışmanın yaptığı, danışana akıl vermek değildir. Danışman sadece danışanın kendisinin bilebileceği çareyi bulmasına vesile olur. Zaten hiç kimseye kendisinin göremediği bir şeyi gösteremezsiniz öyle değil mi? Psikolojik danışma sürecinin ne kadar süreceği kişiden kişiye göre değişmektedir. Kimisiyle sekiz seans çalışılır süreç sonlandırılır, kimisiyle bir yıl çalışılır, kimisiyle ise üç yıl. Ne kadar süreceği ile ilgili kesin bilgi vermek yanlış olur.

Psikolojik danışmanlığın çeşitli uzmanlık alanları bulunmaktadır. Türk Psikolojik Danışmanlık Derneğine göre psikolojik danışma uzmanlık alanları; okul psikolojik danışmanlığı, evlilik ve aile psikolojik danışmalığı, kariyer danışmanlığı, ruh sağlığı psikolojik danışmanlığı ve rehabilitasyon psikolojik danışmanlığı olarak belirtilmektedir.

Psikolojik danışma sürecinin ne kadar kapsamlı olduğunu ve farklı alanlara hitap ettiğini sanırım daha iyi anlamışsınızdır. Psikoloji ile ilgili herhangi bir konuda danışan arkadaşlarıma ya da diğer insanlara baktığımda öneri, genel geçer bir bilgi beklediklerini görüyorum. Kişiyle bir seans yapmadan; onun öyküsünü, probleminin yönlerini ve boyutlarını anlamadan bir şey söylemek oldukça zor hatta zordan ziyade yanlış olur. Bu nedenle tüm insanlar için genel geçer bir müdahale, analiz, değerlendirme yoktur. Psikolojik danışmanlık oldukça geniş kapsamı olan bir süreçtir. Nasıl ki her insanın dış görünüşü birbirinden farklıysa ruhsal dünyası da birbirinden farklıdır. Dolayısıyla süreç de kendisine has olarak ilerleyecektir.
Psikolojik danışmaya ilişkin toplumun önyargılarına ve kafa karışıklığına cevap olarak, destek almak isteyenlerin neden başvurduğuna ilişkin bazı örnekler vereceğim. Bu örnekler sayısızca çoğaltılabilir. Destek almak isteyen insanların sadece hasta olmadığını aksine oldukça olgun, cesaretli ve kendilerini geliştirmeye açık insanlar olduklarını kabul etmek gerekir. Kendisini tanımaya çalışan, sebepleri dışarıda değil içeride arama cesaretini gösteren bir insan, sürekli değişen yaşam mücadelesinde yenilenmeye devam eder. Bu yenilenme sayesinde yaşama uyum sağlar ve böylece hayatı daha anlamlı, daha huzurlu, daha mutlu, daha sağlıklı bir şekilde yaşamaya devam eder. Karen Horney’in söylediği gibi: “Eğer bir insan, kendine ilişkin bir gerçeği keşfedecek yeterli yürekliliği göstermişse, cesaretinin onu sonuna kadar götürebilecek ölçüde güçlü olduğuna rahatlıkla güvenebilir.”
“Sizi, psikolojik danışma almaya iten sebepleriniz nelerdir?” sorusuna danışanlarımın verdiği, danışanların verebileceği cevaplar:
- Trafikte çok asabi bir insan oluyorum, en ufak hataya tahammül edemiyorum. Böyle bir insan olmaktan çok yoruldum, artık değişmek istiyorum.
- Ben artık annemi sevebilmek istiyorum.
- Hangi mesleği seçeceğim konusunda çok kararsızım, kendimi daha iyi tanıyıp ona göre karar vermek istiyorum.
- Ne zaman sınavım olsa midem bulanıyor, ellerim titriyor.
- Oğlum/kızım okula yeni başladı ancak asla benden ayrılmak istemiyor ve sürekli ağlıyor, korkuyor.
- Geçmişte yaşamış olduğum acı tecrübeler aklımdan hiç çıkmıyor, ne zaman kendimi kötü hissetsem hep onlar geliyor aklıma.
- Çok alınganım ve artık bu durumu aşmak istiyorum.
- Neden bilmiyorum ancak kendimi önemsiz, değersiz, yalnız, kimsesiz hissediyorum.
- Kariyer hedeflerimi doğru belirlemek istiyorum.
- Bir yakınım vefat etti ve bu durumla başa çıkamıyorum.
- İnsanların bana söyledikleri şeyleri düşünüp duruyorum, artık yoruldum, bu durumun değişmesini istiyorum.
- Yükseklikten çok korkuyorum ve bu normal yaşantımı etkiliyor.
- Çocuklarım için daha iyi bir ebeveyn olmak istiyorum, çocuk yetiştirme konusunda donanımlı olmak istiyorum.
- Fiziksel hiçbir sebebi olmamasına rağmen çocuğum altını ıslatıyor.
- En ufak olaylarda bile kaygı seviyem artıyor.
- Çocuğumun kabusları, korkuları ve tırnak yeme davranışı var.

Bu örnekler uzar gider….
Peki sevgili okur, şimdi size sormak istiyorum: “Psikolojik destek alacak olsaydınız, hangi nedenlerden dolayı bir uzmana başvururdunuz?”

Cevaplarınızı yorumlara yazabilirsiniz. Eğer sorularınız olursa bunları da yorumlarda ifade edebilirsiniz. Sizlerden gelen geri dönütlere dayalı olarak yazacağım yazıları güncellemeye ve sizlere cevap olmaya çalışacağım.

Mesleki çalışmalarımı yakından takip etmek ve bana ulaşmak isteyenler için aşağıya link bırakıyorum;

https://instagram.com/uzman.psikolojik.danismaniniz?igshid=YmMyMTA2M2Y=
http://www.tavsiyeediyorum.com/psikolog_33192_nadire_topcu.htm
https://youtube.com/@uzman.psikolojik.danismani5874

Sevgili okur,
Okuduğun için teşekkür ederim.
Destek olmak istiyorsan lütfen profilinde, sayfalarında, gruplarında paylaş.
Sevgiler, iyi haftalar.
     25 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nadire TOPÇU Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU
Kocaeli (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Nadire TOPÇU'nun Yazıları
► Online Psikolojik Danışma Nedir? Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Danışma/Terapi Süreci Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ölüm, Kayıp ve Yas Mart 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:39
Top