2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kardeş Kıskançlığı
YAZI #7596 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Nisan 2023
Yeni bir kardeşin aileye katılması ile birlikte ebeveynlerin diğer çocuklarından beklentileri de artar. Ebeveynler, kardeşlerin birbirleriyle olan ilişkilerinin birbirlerini destekleyen ve olumlu yönde seyir etmesini talep ederler. Bu tür beklentilerin çocuklara aşırı sorumluluk yüklemesi nedeniyle baskı altında olan çocuklar başarısızlık yaşadıklarında olumsuz/yanlış bir tutum sergiledikleri algılanıp suçlanırlar. Bunun sonucunda çocuk anne/babasına karşı duyduğu kızgınlığını, öfkesini kardeşine yöneltir. Bazı çocuklar ise bu öfke, kızgınlığını hatta anne/babayı paylaşmama gibi duygularını dışa vurmak yerine içine atıp daha içe dönük olabilirler.

Ebeveynler sıklıkla kardeş kıskançlığından yakınmakta ve bu duruma bir çözüm bulamadığında ileriki dönemlerde bu kıskançlık çocukların aileden uzaklaşmasına ya da aile bağlarında kopmaya sebep olabiliyor. Peki, bu durumu çözmek için neler yapılabilir?

Anne/baba olarak sizin davranışlarınız büyük önem taşıyor.

Anne ve baba, kardeş dünyaya geldiği zaman kardeş ile abisine/ablasına karşı olan sevgi ve ilgi dağılımına dikkat etmeli. İkisine de eşit şekilde sevgi, ilgi göstermesi gerekiyor.

Ebeveynleri olarak iki kardeşi de ön planda tutmaya özen gösterin.

Kardeşler arasında kıyaslama yapmaktan kaçının. İki kardeşinde başarılı olduğu yönleriyle ön planda tutulması gerekir.

Çocuğunuzun olumsuz duygu-düşüncelerini ifade etmesine özen gösterin.

Kıskançlığı yok etmek için zorlamak yerine çocuğunuzun bu konuya dair duygu, düşüncelerini sizinle paylaşmasını sağlayın. Böylece çocuğunuzun kıskançlıkla ilgili temel endişelerini daha kolay anlayabilirsiniz.

Bunlara rağmen halen bu duruma bir çözüm bulamadığınızı, sorunların önüne geçilemez olduğuna dair düşünceleriniz mevcutsa muhakkak bir uzmandan destek alın.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elçin BOZ ORHAN
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Pınar TURANLI DURMUŞ
► Kardeş Kıskançlığı Psk.Elif Can ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kardeş Kıskançlığı' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:21
Top