2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi
YAZI #7601 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Nisan 2023
Mahremiyet eğitimi cinsel bilgilerin yanında sosyal hayatın içinde çocuğun kendi özel alanını korumasını, kendisinin ve etrafındaki insanların özel alanının/özelinin farkına varmasını, kendisi ile çevresi arasında sağlıklı sınırlar koymasını, diğer insanların özeline saygı duyması açışından büyük önem taşır. Bununla birlikte çocukların mahremiyet eğitimi almış olmaları çocukların ruhsal ve cinsel açıdan korumaları adına da çok önemlidir.

Mahremiyet eğitimi, ilk olarak anne-baba tarafından çocuk 4 – 7 yaş arasındayken verilir.

Ebeveynler Mahremiyet Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Etmeli?

Özel Alanı Tanımlarken Uygun Dili Kullanmaya Özen Gösterin.
İki yaşından itibaren çocuğa, özel olan bölgeler bu bölgelerin gizlenmesi gerektiği yavaş yavaş anlatılabilir. Özel alanın başkalarından gizlenmesi ve anne-baba, doktorlar dışında bu bölgeye kimsenin dokunmaması gerektiği çocuğa öğretilmelidir.

Çocukta özel alan kavramının oluşabilmesi için, çocuklar yürümeye başladıkları andan itibaren çırılçıplak olarak ortaya bırakılmaması gerekir. Özellikle çocuklar 4 yaşından itibaren evde ya da ev dışında çırılçıplak olarak bulundurulmamalıdır.

Çocuklar cinsel organlar ile ilgili sorular sorduğunda açıklamaları kendi bedeniniz üzerinden yapmayın. Açıklama yaparken çocuğun kendi bedeni üzerinden anlatarak ya da konu hakkında resimli kitaplardan yardım alınarak anlatabilirsiniz.

Çocuğun Rahatsız Olduğu ve Kendi Rızası Olmayan Bir Temasla Karşılaştığında, “Hayır” Diyebilmesini Öğretin.
Ebeveynleri olarak sizlerin zorla onları öpme, dokunma, okşama sıkıştırma gibi sevgi gösterilerinde bulunmamanız bu bilincin oluşabilmesindeki temel adımlardan biridir.

Çocuğun 4 yaşından itibaren bedenine karşı yapacağınız her davranış/müdahale için onların iznini almanız gerekir. Onu öpmek istediğinizde “seni öpebilir miyim” diye iznini istemek, çocuğun istenmeyen bir durumla karşılaştığında reddedebilmesini öğrenmesini aynı zamanda aranızdaki güven hissinin oluşmasını sağlayacaktır.

Çocuğa Odanıza İzin Alarak Girmesi Gerektiğini Öğretin.
Çocuklarda bu davranışı öğretebilmek için, özellikle çocuğun dört veya beş yaşından itibaren, anne babaların da çocuğun odasına (özel alanına) girerken ondan izin isteyerek girmesi gerekir.

Ebeveynlerin Çocuğun Özel Alanlarına Saygılı Olması Gerekir.
Ebeveynlerin bebeklik döneminden itibaren alt değiştirmenin çocuğun mahremiyet duygusunun gelişmesi adına ortalıkta yapılması gerekir.

Tuvaletin Kapısını Kapalı Tutması Gerektiğini Öğretin.
Tuvalet ihtiyacını gerçekleştirmek mahrem bir şeydir. Bu nedenle bu durumunda çocuğa “özel alan” olduğu çocuğa anne baba tarafından modellenerek öğretilmelidir.

Çocuğun Cinsel Organlarını Sevgi Objesi Yapmayın.
Çocuğun cinsel organlarını şaka konusu yapmak, göstermesini istemek, onlara dokunmaya çalışmak çocuğun hem cinsel kimlik gelişimi açısından hem de “mahremiyet” duygusunun gelişimi açısından büyük riskler taşır.

Çocuğa “Fiziksel Baskıya Direnme Refleksi”ni Öğretin.
Çocuğun istemediği bazı durumlarda gösterdiği güç gösterisine, tepkiye anne- babalar karşı gelmemeli, çocuğun direncinin işe yaradığını görmelerine izin vermesi gerekir. Böylece çocuğun istenmeyen durumlarda direnç gösterebileceğinin farkına varır.

Özel Alan İhlallerine Tepkinizi Belli Edin.
Çocukla birlikte televizyon izlerken ya da dışarıda gezerken mahremiyet ihlali içeren durum veya sahneler aniden karşınıza çıkabilir. Bu tür durumlarda “İnsanların özel yerlerine dokunulmaz” gibi cümlelerle tepkinizi belli edebilirisiniz. Bu sayede çocuğunuz, bu tür durumlarla karşılaştığında sizin duruma karşı verdiğiniz tepkilerinizi modelleyerek tepkilerini düzenler ve bu konuda daha duyarlı bir hale gelir. Çocuklar anne-babaların kendilerine değil de başkalarına verdikleri tepkiler yoluyla çok daha kolay öğrenirler.

Cinsel tacizlerin arttığı günümüzde çocukları korumanın ilk adımı onlara mahremiyet eğitimi vermekten geçer. Mahremiyet eğitimini alan çocuklar kendi özel alanını bilir, bu alanını korur ve başkalarının özel alanlarına da saygı gösterir. Unutmayın, mahremiyet eğitimi alan bir çocuk, günlük hayatta yaşayacağı herhangi olumsuz bir olayda olayı tam anlamıyla idrak edemese dahi bir şeylerin ters veya yanlış olduğunu fark edebilecektir. Bu farkındalık çocuğu önlem alma, savunmaya itecektir. Ebeveynleri olarak bu konuya gerekli özeni gösterin.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Mahremiyet Eğitimi Psk.Büşra SEZİKLİ
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Çocuklarda Atılganlık Eğitimi Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Nilufer KOCA
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Serap DUYGULU
► Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Psk.Gizem HÜNERLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:58
Top