2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisinin Günlük Oyundan Farkı
YAZI #7598 © Yazan Psk.Gülnaz ATEŞ | Yayın Nisan 2023
Oyun, çocuklar için eğlenceli, gönüllülük esasına bağlı, otomatik, eğlenceli bir eylemdir. Oyun terapisi ne gelirken ailelerin en çok merak ettiği konulardan biri oyun terapisinin günlük oyundan farkı var mı? Birçok aile bizimki çok oyun oynuyor ama hala aynı VS. gibi oyun terapisine olumsuz, yarar sağlamayacağını düşünerek bakıyor. Peki, esasında oyun terapisi nedir, hangi durumlarda bize yardımcı olur bir bakalım. Oyun terapisinin günlük oyundan en önemli farkı odada kendine özgü oyuncakları bulundurması. Aslında her zaman çocuğun oyunu aynıdır fakat bu oyun oyun terapisi sürecinde oyun terapisti tarafından anlamlandırılır, değerlendirilir bununla birlikte iyileştirici özelliği vurgulanır, ortaya çıkarılır. Çocukların günlük hayatta oynadıkları oyunlar, oyun terapi seansında oynadıkları oyundan içerik olarak farklı olmasalar da işlevsel olarak farklılık gösterir. Çocuk tarafından oyunda oluşturulan sembolik anlatımlar oyun terapisti sayesinde oyun terapisti tarafından anlaşılır. Özetle; çocukların kurduğu oyun üzerinden yola çıkarak oyun terapisti çocukların iç dünyasını ifade etmesine imkan sağlar.

Peki i, oyun terapisine ne zaman başvurulmalı?

Oyun terapisi, 2-12 yaş arasındaki çocuklarda görülen pek çok farklı psikolojik problem durumlarında uygulanır. Bunlar:

-depresyon,

-yas,

-anne baba kaybı,

-takıntılar,

-boşanma,

-kaygı bozuklukları,

-travma,

-istismar ve taciz,

-alt ıslatma, kaka kaçırma,

-kardeş kıskançlığı,

-duygusal problemler,

-uyum problemleri,

-okul problemleri,

-davranış problemleri,

-uyku, yeme problemleri,

-özgüven sorunları,

-sosyal beceri sorunları,

-kronik hastalığı olan çocuklarda hastalığa uyum aşamasında oyun terapisi kullanılmakta.

Yapılan birçok araştırmalarda bu gibi durumlarda oyun terapisinin etkili ve iyileştirici sonuçları ortaya konulmuştur. Unutmayın çocuklar yetişkinler gibi kendilerini ifade edemez onların ifade dili oyundur.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülnaz ATEŞ Fotoğraf
Psk.Gülnaz ATEŞ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gülnaz ATEŞ'in Makale ve Yazıları
► Aile Terapisinin Amacları Psk.Duygu ÇİLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisinin Günlük Oyundan Farkı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Sınırlar Nisan 2023
◊ Kardeş Kıskançlığı Nisan 2023
◊ Psikoterapi Nedir? Eylül 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:10
Top