2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hatalı Popüler Diyet: Yüksek Proteinli Diyet
MAKALE #10680 © Yazan Dyt.Eda AĞILLI | Yayın Mart 2013 | 5,654 Okuyucu
HATALI POPÜLER DİYET: YÜKSEK PROTEİNLİ DİYET

1800 yıllardan sonra sağlık sorunlarının artışı, diyet örüntüsünün değişmesi ile diyet karbonhidrat içeriğinin artışı, özellikle de diyete şeker ve un eklenmesi ile rafine ürünlerin artışı ilişkilendirilmiştir. Tarım öncesi devirlerde beslenme alışkanlıkları incelendiğinde diyetin basit karbonhidrat yani şeker içeriğinin daha düşük olduğu görülmüştür. Bu durum göz önüne alındığında, düşük karbonhidrat içeren diyetler, son zamanlarda modern toplumların diyetinde yer alan yüksek karbonhidrata göre daha sağlıklıdır görüşü önem kazanmıştır ve dikkatleri üzerine çeken zayıflama diyetleri ile ağırlık kaybı üzerinde yüksek proteinli diyet önerisinde bulunan kitapların sayısı artmıştır.

Özellikle son yıllarda popüler olan Atkins diyeti, Dukan diyeti gibi yüksek proteinli diyetlerin ağırlık kaybı üzerine olası yararları şunlardır:


1) Karbonhidrat ve yağlara göre proteinli besinler doygunluk hissini daha fazla artırarak besin tüketimini azaltmakta ve buna paralel olarak enerji tüketimini azaltabilmektedir.

2) Proteinlerin termogenejik etkileri karbonhidratlar ve yağlardan daha yüksektir bu yüzden tüketildiklerinde vücutta daha fazla enerji harcanmasını sağlamaktadır.

3) Bazı bireylerde kas anabolizması üzerinde uyarıcı etki yaparak kas kütlesinin korunmasını sağlamaktadır.

Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetlerin ağırlık kaybı üzerinde olumlu etkileri varmış gibi görünse de sağlık açısından incelendiğinde:
  • Düşük karbonhidratlı diyetlerin vücut suyunu kaybettirdiği, diyet sona erdiğinde ise su ağırlığının geri kazanıldığı için uzun süre ağırlık kaybında etkili olmadığını göstermektedir.
  • Yüksek proteinli diyetlerde, yüksek protein içeren besinlerin içerdiği serbest yağ asidi, doymuş yağ ve kolesterolden dolayı kan yağlarını etkileyerek total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeyini artırdığı için kalp-damar hastalıkları için risk faktörüdür. Ayrıca yüksek proteinli diyet ile kaslarda enerji kaynağı olarak yağların kullanılması dolaşımdaki yağ asit konsantrasyonunu artırmaktadır. Bu durum da yine kalp-damar sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.
  • Düşük karbonhidratlı diyetlerin besin analizi değerlendirildiğinde, E ve A vitamini, tiamin (B1), B6 vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum, demir, potasyum ve diyet lifi açısından düşük bir örüntü içeriği görülmektedir.
  • Düşük karbonhidrat içeren diyetlerde sodyum ve su kaybı ile hipotansiyon, kabızlık ve böbrek taşı oluşumu görülebilmekte ve buna ek olarak yüksek miktarda hayvansal protein alımıyla böbrek fonksiyonları bozulmakta, yüksek yağ alımına bağlı olarak ise hiperlipidemi, insülin direnci ve glikoz intoleransı oluşmaktadır.
Kısa sürede hızlı ağırlık kaybettirdiği vaadiyle cezbedici gibi görünen yüksek proteinli, düşük karbonhidratlı diyetleri uygularken ağırlık kaybı ile sağlığınızı da kaybettiğinizi unutmayınız. Ayrıca yeterli ve dengeli bir örüntü içrmermeyen hayat tarzınız haline getiremeyeceğiniz diyetler ilk önce ağırlık kaybı sağlasa bile, kalıcı ağırlık kaybı sağlamayıp uzun süre verdiğiniz ağırlığı koruyamayacağınız için başarılı ve önerilebilecek bir diyet olduğu söylenemez. Sağlıklı diyetler ile keyifli günler geçirmeniz dileğiyle…

Diyetisyen Eda AĞILLI

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hatalı Popüler Diyet: Yüksek Proteinli Diyet" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Eda AĞILLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Eda AĞILLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eda AĞILLI Fotoğraf
Dyt.Eda AĞILLI
Ankara
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Eda AĞILLI'nın Makaleleri
► Yüksek Proteinli Diyetler ve Zayıflama Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Hatalı ve Popüler Diyetler Dyt.Müge ÜLKER
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
► Ketojenik Diyet Dyt.Miray PAZAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hatalı Popüler Diyet: Yüksek Proteinli Diyet' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:35
Top