2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitki Çaylarının Faydaları
MAKALE #10721 © Yazan Dyt.Buket ADANÇ | Yayın Nisan 2013 | 5,604 Okuyucu
Aslında yüzyıllardır hayatımızda olan fakat vücudumuzun işleyişine olumlu katkılarını son zamanlarda daha fazla fark ettiğimiz bitki çayları hakkında pek çok söylenti var. Kimine göre şifa, kimine göre zehir olan bu çayların kullanım alanlarını ve kullanım miktarlarını bilmek çok önemli. Peki sizlerin bu konuda bir fikri var mı? Eğer cevabınız ‘hayır’ ise bitki çayları hakkındaki bu liste merakınızı bir nebze giderecektir.

Siyah Çay: Ülkemizde en sık tüketilen sıcak içeceklerden birisidir. İçeriğindeki doğal antidoksidan olan flavonoidler kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırır ve böylece kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda çayın LDL kolesterolü düşürdüğü de tespit edilmiştir. Ayrıca polifenol ve kateşinleri içermesi nedeniyle kansere karşı koruyucu etki sağlar. Çayda bulunan kafein ve tanenlerin vücuttan su atımına sebep olması nedeniyle gün içerisinde 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez.

Beyaz Çay: Çaylar arasında en az işlem görmüş, antioksidan miktarı en yüksek olan bitki çayıdır. Beyaz çay, özellikle kollojen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önleyen etkiye sahiptir. Böylece daha sıkı ve esnek cilt oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca, yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağları parçalayıcı özelliği vardır.

Yeşil Çay: Hücre oluşumunda etkili olan yeşil çay iyibir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca baş ağrısı, vücut ağrıları,hazımsızlık, depresyon, immun sistem destekleyicisi, toksinleri uzaklaştırıcı etkisi vardır. Yapılan çalışmalarda güçlü antioksidan içeriği sayesinde, düzenli tüketiminin kansere karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Rezene Çayı: Gaz ve kramp ağrılarında,mide ve bağırsakproblemlerinin çözümüne olumlu etkisi vardır. Ayrıca emziren annelerin süt miktarının artmasını sağlar.

Tarçın Karanfil:Kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca tarçının içeriğindeki uçucu yağ ve fenolik bileşiklerden kaynaklı iyi bir antioksidandır.
Papatya Çayı: Stres ve uykusuzluk döneminde yatıştırıcı etki sağlar. Allerjenik özelliğinin yüksek olması nedeniyle çocukların ve hamilelerin tüketmesi önerilmez.

Melisa çayı: Sinir sistemi üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla uyku problemi yaşamanızı engeller. Ayrıca stresli dönemlerde papatya çayı gibi yatıştırıcı etkisi vardır.

Kiraz Sapı Çayı: Diüretik (idrar söktürücü), kan ve idrar yolları temizleyici, safra akımını sağlayıcı, barsak düzenleyici etkisi vardır. Özellikle regl döneminde şişkinliğinizin azalmasına yardımcı olur.

Ada Çayı: Kan dolaşımını hızlandırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve astıma karşı etkili bir bikti çayıdır. Ayrıca regl düzensizliği yaşayan kişilerin kanamalarının daha düzenli periyotlarda olmasına destek olur.

Ihlamur: Sinir sistemini güçlendirici, kramp çözücü,terletici, idrar söktürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici, kanın hiperkoagülasyonunu ve hiperviskositesini artırıcı etkiye sahiptir.

Nane Limon: Strese bağlı mide ve barsak sisteminde hissedilen rahatsızlığa, gribe karşı etkilidir.

Kuşburnu Çayı: Doğal C vitamini içeren en değerli kaynaktır. Konstipasyon (kabızlık) sorununun çözümüne yardımcı olur. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kuşburnunun böbreküstü bezlerini olumlu etkileyerek önemli hormonların üretimine destek sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Isırgan Otu: En önemli özelliği anne sütünün miktarını arttırmasıdır. Ayrıca,iyi bir diüretik olan ısırgan otu kan dolaşımını hızlandırmaya da yardımcı olur.

Ekinazya Çayı: Özellikle sıkça hasta olduğumuz kış aylarının vazgeçilmezidir. Akyuvarların üretimini ve aktivitesini destekler. Enfeksiyon hastalıklarına karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitki Çaylarının Faydaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Buket ADANÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Buket ADANÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Buket ADANÇ Fotoğraf
Dyt.Buket ADANÇ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi147 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Buket ADANÇ'ın Makaleleri
► Top 10 Bitki Çayları Dyt.Güler ENGİN
► Kilo Verdiren Bitki Çayları Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Domates ve Faydaları Dyt.Aysun SARIN
► Yaban Mersininin Faydaları Dyt.Serpil TARMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bitki Çaylarının Faydaları' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beslenmede Kahve Aralık 2015
► Zayıflamada Motivasyon Eylül 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:05
Top