2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmede Su, Kahve, Bitkisel Çaylar, Meyve Suları, Kafeinli İçecekler: Ne İçersiniz?
MAKALE #10894 © Yazan Dyt.Gülşen LÜKEL | Yayın Mayıs 2013 | 6,992 Okuyucu
NE İÇERSİNİZ?

En doğalı su;

Suyun yaşamınızdaki önemini daha önce duymuşsunuzdur. Altı hafta yiyeceksiz kalabilirsiniz ama bir haftadan fazla susuz yaşamanız mümkün değildir. Aslındade hidrasyon veya su kaybı sonucunda vücut ağırlığının %10'dan daha fazla sıvı kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına neden olur. %20 kayıplarda ise yaşam tehlikeye girer. Su gerçekten yaşam içeceğidir.


Ortalama olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının%55-75'i sudur (38-46 litre).Yetişkinlerde günlük ortalama 2.5 litre (yaklaşık10 kupa) su terle, idrarla, dışkıyla ve solunumla kaybedilir. Su ihtiyacı vücudun kullandığı enerji miktarına bağlı olarak değişir.
Yeterli sıvı tükettiğinizi anlamak için idrarınızı kontrol edin. Az miktarda koyu renk idrar, yeterli sıvı tüketmediğinizi gösterir.



Süt, meyve suyu ve diğer bazı içeceklerin temeli sudur ve günlük su alımına katkıda bulunur. Aynı zamanda tükettiğimiz katı besinlerde günlük su alımınıza katkıda bulunur.
Su tüketiminizi artırmanız gerekiyorsa...
* Gün içerisinde kahve araları yerine su arası verin. Bilinçaltında bir şeyler içme isteğiniz varsa masanızda bir kupa su bulundurun.
* Yemeklerinizde ve ara öğünlerinizde suya önem verin. Yiyeceklerinizi su, süt veya meyve suyu ile tamamlayın. Yemeğinize bazen çorba ile başlayın.
* Partilerde ve diğer sosyal toplantılarda alkollü içecekler yerine soda için.
* Özellikle sıcak havalarda fiziksel aktivite öncesi, sırası ve sonrasında su için. Egzersiz sırasında her 15-20 dk.da bir125-250 ml kadar su tüketin, susamayı beklemeyin.
* Seyahatlerinizde yanınızda bir şişe su bulundurun. Dışarıda geziyorsanız çantanızda su taşıyın.



Neden su içmeliyiz? Başta su kalori içermez. Ekstra kalori almaktan sakınıyorsanız bu gerçekten avantajdır.


Susayıp ferahlamak istediğinizde meyveli içecekler de uygun seçimdir. Meyve suları mı veya meyveli içecekler mi daha iyidir? Her ikisi de sıvı sağlar. Elde edildikleri meyveye bağlı olarak farklı miktarlarda A ve C vitamini içerirler.


Meyve suları doğal olarak fruktoz denilen meyve şekeri içerirken meyveli içecekler sonradan eklenmiş fruktoz-mısır şurubu denilen şekerler de içerir. Bilimsel araştırmalarda doğal ve sonradan şeker eklenmesinin vücutta fark yaratmadığı gösterilmiştir.



Portakal suyu gibi%100 meyve sularının etiketlerinde şeker ve su içerikleri ayrılmamıştır. Bunlar zaten meyve sularında bulunur. Yabanmersini gibi diğer meyve suları veya meyveli içecekler doğal olarak ekşimsi tada sahip olduklarından bunlara tatlandırıcı kullanılması gerekir.



Tabiki meyve ve sebze suları sağlıklıdır ve tüm sebze veya meyveler birçok vitamin ve minerali içerir. Ancak meyve suları daha az posa içerir. Bir besinin formunu değiştirip suyunun piyasada herşeye iyi gelir iddiası ile sunulması bahsedilen tüm olumlu özellikleri sağlamamaktadır. Bu tür içeceklerden keyif alın ama mucize beklemeyin.



Süt, kakao ve aromalı sütler;

Tüm içecekler gibi sütün yaklaşık %89’u su, geri kalan kısmı ise elzem besin öğeleridir. Süt suyun dışında protein, A ve D vitaminleri, riboflavin, fosfor ve kalsiyum gibi birçok elzem besin öğesini içerir.



Aromalı sütlerde sağlıklı bir seçenek olabilir. Çikolatalı sütün normal sütten farkı her 240ml porsiyonda ek 60 kalori ile çikolata veya kakao içermesidir.
Birçok çocuk çikolatalı sütü sevmektedir ve ailelerin bu konu ile ilgili soruları bulunmaktadır.



Çikolatalı sütlerdeki kafein ve şeker hiperaktiviteye neden olur mu?


Şeker ile hiperaktivite, zihin açıklığı veya performans arasındaki, ilişkiler hakkında bilimsel veriler bulunmamaktadır. Çikolata ve kakaodaki çok az miktarda bulunan kafein de bir fark yaratmaz.


Soğuk kış günlerinde sıcak çikolata da iyi bir içecek seçeneği olabilir. Sütten yapılır ve sütte bulunan kalsiyum ve diğer besin öğelerini içerir.



Kafeinli içecekler;



Bundan 5000 yıl önce kayıtlarda Çinlilerin mayalanmış çayı önerdikleri bulunmuştur. Yaklaşık2500 yıl önce Afrika da yüksek değerdeki kahve çekirdekleri nakit para olarak kullanılmaktaydı ve Aztekler de çikolatalı içecekleri tercih etmekteydi. Günümüzde kafein içeren yiyecek ve içecekler beslenme modelimizin büyüyüyen parçasını oluşturmaktadır. Birçok kişi için kahve sabahları uyanmayı sağlamaktadır.
Yıllardan beri birçok çalışmada kafein ile sağlık arasındaki ilişki araştırılmıştır. Orta düzeyde kafein alımı ile kanser, kardiyovasküler hastalıklar, fibrokistik göğüs hastalıkları veya doğum defektleri arasında herhangi bir bağlantı bilimsel olarak gösterilememiştir. Ayrıca kafeinin çocuklarda dikkat azalmasına neden olduğu gösterilememiştir. Kafeinli içecekler, kafeinin diüretik etkisinden dolayı iyi bir sıvı kaynağı değildir. Diüretik etkisi kafeinin miktarına bağlıdır.



Kafein idrar ve feçes yoluyla az miktar kalsiyum kaybına neden olmaktadır. Bu olumsuz etkiyi azaltmak için kahvenizi daha çok sütten yapılan latte veya kapuçino şeklinde tüketmeyi deneyin.



Çeşitli derecelerde aşırı kafein alımı kahve sinirliliğine,huzursuzluğa ve uykusuzluğa neden olabilir. Kafein kalp atım hızını arttırır. Kafeinin bu etkileri uzun süreli değildir ve kafein vücutta birikmez, genelde çoğu 3-4 saat içinde atılır.



Sağlıklı yetişkinlerin birçoğunda günlük 200-300 mg kafein veya 2 kupadaki kafein miktarı fiziksel problem oluşturmaz. Uyku problem yaşayanlar veya kahve içtikten sonar sinirli hale gelen insanların kafeini kesmesi akıllıca olur.



Gebe veya emzikli döneminde iseniz… Kafeini kesmeniz gerekir. Gebelik süresince kafeine karşı hassasiyet gelişebilir ve kafein plesenta yolu ile bebeğe ve anne sütüne geçebilir.

Herhangi bir sağlık sorununuz var ise… Özelliklede yüksek kan basıncı, gastrit ve ülseri olan bireyler kafein tüketimini uzmanlarına danışarak saptamalıdır.



Bitkisel çaylar yararlımı?



Elma, rezene,nane veya zencefil çayından bir yudum için. Kafeinli içeceklere alternatif olarak bitkisel çay tüketimi giderek yaygınlaşmaktadır ve sağlıklı olduğunu düşünen insanlar için uygundur.



Sağlık için yararlarına bakılacak olursa, bitkisel çaylar üzerinde henüz çok fazla çalışma yapılmamıştır ve pek fazla bilgi yoktur. Bitkisel çayların büyük kısmı içmek için güvenilir olarak bilinmektedir.



Şu an için yapacağınız en akıllıca davranış, bilindik firmalar tarafından satılan ortak olan türleri tüketmek olacaktır.



Bazı ilaçların ana maddesi bitkilerdir. Bu yüzden bazı bitki çaylarının bazı tedavilerde etkin olması veya zıt etki yaratması şaşılacak birşey değildir. Tedavi altındaysanız hekiminize danışmadan bu bitki çaylarından tüketmeyiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmede Su, Kahve, Bitkisel Çaylar, Meyve Suları, Kafeinli İçecekler: Ne İçersiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gülşen LÜKEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gülşen LÜKEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülşen LÜKEL Fotoğraf
Dyt.Gülşen LÜKEL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gülşen LÜKEL'in Makaleleri
► Beslenmede Kahve Dyt.Buket ADANÇ
► Çaylar ve Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Sıcak İçecekler ve Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Alkolsüz İçecekler ve Diyet Dyt.Turgay KÖSE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beslenmede Su, Kahve, Bitkisel Çaylar, Meyve Suları, Kafeinli İçecekler: Ne İçersiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyutan Yiyecekler Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:51
Top