2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Veteriner Hekimlikte Kalıcı Akupunktur-Gold İmplant-Altın İmplantasyonu Kullanımı
MAKALE #11245 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER | Yayın Ağustos 2013 | 6,322 Okuyucu
Altın implantasyonu günümüzde progresif-ilerleyici, dejeneratif, ağrılı, yangılı durumlarda kullanılan noninvasiv-kansız tedavi seçeneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Gold implant olarak literatürde görülen teknik aslında bir akupunktur uygulamasıdır.

Altın implantasyon kalıcı akupunktur tekniğidir. Bu teknikte akupunktur noktaları (uzak ve yakın) ile A-shi (trigger motor) noktalarına kalıcı akupunktur amacıyla dışı saf altın , merkezi 9000-15000 gauss manyetik güce sahip steril kürecikler yerleştirilir.

Binlerce yıldır akupunkturda kullanılan bu yöntemde deneyimli bir veteriner hekim tarafından uygulandığında herhangi bir yan etki ya da komplikasyon söz konusu değildir. Uygulama noninvasiv (kansız) bir yöntemdir. Hastalar uygulama sonrası hemen günlük hayatlarına dönebilirler. Hiç bir şekilde hareket kısıtlamasına gerek yoktur. Uygulanan probleme göre tüm işlem yaklaşık 20 ile 40 dakika arasındadır. Tüm yaşlarda yapılabilir. Özellikle büyük operasyonları kaldıramayacak durumdaki hastalarda (ileri yaş, böbrek-karaciğer yetmezlikleri, alerjik durumlar, vb.) kolaylıkla uygulama şansı vardır.

Uygulamanın başarı oranı %80'nin üzerindedir. Uzun süreli etkisi vardır. Etkinliği kanıtlanmış bir uygulama olmasına karşın hastanın kesin tanısının konması, diğer tedavi seçeneklerinin avantaj ve dezavantajlarının değerlendirilmesi sonrasında altın implantasyona karar verilmelidir. Ülkemizde bu uygulamayı ilk olarak 1994 yılında yaparak klinik pratiğe aktaran kişi olarak gold implant uyguladığımız olgularda çok iyi sonuçlar aldığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Özellikle akupunktur konusunda deneyimli bir veteriner hekimin yaptığı uygulamalarda bir komplikasyon, yan etki görmek mümkün değildir. Eklem ya da lokal arter ve sinirler içerisine yanlışlıkla implant yerleştirmek ciddi sorunlara yol açabilir. Ancak bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz 500'ü aşkın gold implant olgusunda böyle bir komplikasyonla karşılaşmadığımızı da belirtmek isterim.

Aslında implantasyon akupunktur gibi çok eski bir tedavi yöntemidir ve geçmişi binlerce yıl öncesine dayanır. Ancak altın implantasyonu Batı Veteriner Hekimliğinde ilk defa 1970'lerde uygulanmıştır. Ülkemizde ise ilk defa 1994 yılında benim tarafımdan uygulanmış ve bugüne dek yüzlerce hastaya altın implantasyon yapılmıştır. Sonuçlar gerçekten yüz güldürücü olmuştur. Şu anda uygulama sonrası 10 yılı doldurmuş ve normalde ciddi operasyonlar geçirmesi gerektiği halde yaşamını sağlıklı-mutlu bir şekilde sürdüren hastalarımız bulunmaktadır.
Altın implantasyon 1996 yılından itibaren yurt dışında insanlarda da uygulanmaya başlanmıştır.

Akupunkturda olduğu gibi implantasyonda da ana endikasyon ağrılı durumlardır. Tüm ağrılı durumlarda uzun süreli ağrı kesmede implantasyon kullanılabilir. Bazı hastalarımızda akpunktur tedavisinin belirli bir aşamasında tedavi etkisini sürdürmek için de implantasyonu kullanabiliyoruz. Ancak en fazla kullandığımız problem kalça displazisi 'dir. Kalça displazisinde ağrının kesilmesi dışında diğer bir etkisi de bu hastalıkta geç dönem osteoartrit yani kireçlenmenin engellenmesidir. Bu yüzden erken teşhis edilip bu uygulamanın yapıldığı hastalarda çok başarılı sonuçlar almaktayız. Altın implantasyon yapılan 7 yaşını geçen ve kalça ekleminde herhangi bir kireçlenme meydana gelmemiş pek çok hastamız bulunmaktadır.

Kalça displazisi dışında epilepsi (sara) vakalarında da implant akupunkturu kullanıyoruz. Altın implant uygulaması bu hastalarımızın bazılarında ilaç dozunun belirli bir şekilde azaltılması (%40-60 oranında) ya da bir kısmında tamamen ilacın kesilmesini sağlayabilmiştir.

Diğer uygulama alanlarını şu şekilde sayabiliriz:

• Disk Fıtıkları
• Spondiloartrit (omurgada kireçlenmeler)
• Eklem Ağrıları ve Kireçlenmeleri (Dirsek, Diz, Bilek, Topuk)
• Wobbler Sendromu
• İmmun sistemin uyarılması,
• Alerjik dermatitis,
• Astım,
• Bazı tip Felçler,
• Dışkı tutamama,
• Lick Granuloma,
• İyileşmeyen Kırıklar,
• İdrar Kaçırma,
• Nörodermatitis
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Veteriner Hekimlikte Kalıcı Akupunktur-Gold İmplant-Altın İmplantasyonu Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Güçlü GÜLANBER Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER'in Makaleleri
► Veteriner Hekimlikte Lazer Cerrahisi ve Avantajları Vet.Hek.Doç.Dr.Güçlü GÜLANBER
► Veteriner Kardiyoloji Vet.Hek.Gökhan ÖZTÜRK
► Veteriner Hekim Anlamaz Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Veteriner Hekim Olmak Vet.Hek.Dr.Başak TUNÇER ULUKARTAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Veteriner Hekimlikte Kalıcı Akupunktur-Gold İmplant-Altın İmplantasyonu Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 80 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:40
Top