2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ebeveyn, Karne ve Çocuk
MAKALE #14060 © Yazan Psk.Yetkin KUŞAN | Yayın Ocak 2015 | 3,499 Okuyucu
Karne önceleri çoğu veli tarafından belirsiz okul not başarısı bilgilerinin alındığı bir göstergeydi. Bu da hem veli hem öğrenci açısından çok daha heyecanlı bir ortam yaratırdı. Şuan internet teknolojisiyle önceden bilgiler alınsa da hala heyecanın, kaygının, coşkunun yaşandığı tatile açılan günün belgesi niteliğini yitirmemiştir. Aileler, çocuklarıyla ilgili başarı beklentisine girmekte haklıdırlar. Ama bu beklenti kendi gerçeğimizden çok çocuğun gerçeğiyle örtüşmeli. Çocuktan beklediğiniz başarı kriterlerinizi gözden geçirmeniz için öncelikle şu soruları kendinize sormanızda yarar var: Ben kendi öğrenim hayatımdaki başarı düzeyimle mi çocuğumu değerlendirme içerisindeyim?

Başkalarının çocuklarının başarı düzeyi beni etkiliyor ve onlarla kendi çocuğum arasında istemeden veya isteyerek kıyaslama içerisinde miyim? Çocuğumun hangi dersten ne düzeyde başarı sağlayabileceğini ölçmeye çalıştım mı? Çocuğumun beklentilerini, kişiliğini, hayata bakışını merak edip araşırdım mı? Ders başarısızlığı yaşıyor veya istediğimden düşük başarı varsa bunun için ne gibi önlemler aldım?

Çocukların okul ödevleri olduğu gibi velilerin de ödevleri olduğu kesin. Bu sorunların cevabına verilecek samimi ve gerçekçi cevaplar değişimin başlangıcını oluşturacaktır. Ebeveynler kendilerinin değiştiği zaman çocuklarının da değiştiğini göreceklerdir. Bahsettiğim sorgulama ve gelişim süreci sadece başarılı addedilen öğrenci ve velilerine yönelik değil başarılı öğrencilerin ebeveynleri için de geçerlidir. Çünkü başarılı olmanın yanı sıra başarının devamı da değerlidir. Çocuğun gelişiminde ergenlik gibi dönemler olduğu gibi yaşam olaylarıyla beraber başarı düzeyi çok düşebilmekte. Bunun pek çok örneğini çevrenizde görebilirsiniz.

Karne sonrası yapılacaklar listesi

Anne babanın huzurlu ortamı, çocuklarına örnek olabilmesi, çocukları ile yeterince ilgilenebilmesi… Bunların bir yansımasıdır çocuğunuzun karnesi… Hayatınızda en önemli varlığınız, hayatınızdaki en büyük eser çocuğunuz değil mi? Karnesi iyi de olsa, kötü de olsa hala o sizin en değerli varlığınız, bunu unutmayınız!

Karnedeki rakamlar siz anne babaların çocuklarınıza sevginizi yansıtan rakamlar değildir. Sizin sevginizi kaybetmeyeceğini ve onun iyi ve kötü her zamanında, başarılı da olsa başarısız da olsa onun yanında olacağınızı gösterin. İnanın ki yersiz bağırış çağırışlardan, başkaları ile kıyaslamalarınızdan çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.
Başarısızlık utanç verici bir durum değil, üstesinden gelinebilecek bir güçlüktür. Başarı kadar başarısızlık da doğaldır. Her başarısızlık daha sonraki başarılar için bir yol göstericidir.

Çocuğunuzun şu ana kadar neler başarabildiğini, nelere yetenekli olduğunu fark edin, bunlar en ufak şeyler olabilir. Ona bunları hatırlatın. Sizin çocuğunuz aynı onları başardığı gibi bu durumunda üstesinden gelebilir. Buna inanın. Onun kapasitelerini iyi bilin, bunun üstünde başarı beklemeyin.

Onun yaşına bir gidin, hatırlayın o zamanları. Karne aldığınız günleri, ders çalıştığınız günleri. Kendi anne babanızın size yaklaşımını ve sizin neler hissettiğinizi… Unutmayın ki onlar sizin yaşınızda olmadı ama siz onların yaşınızda oldunuz. Onları siz daha iyi anlayabilirsiniz.

Çocuğunuza karnesi ile duygu ve düşüncelerinizi onu kırmadan ifade edin, beklentilerinizi söyleyin ve çalışarak notlarını düzeltmesi için ona bir şans verin. Birlikte tatil için bir plan yapın, amaçlarınızı belirleyin ve o yolda ona destek olarak ilerlemesini sağlayın.

Karnesindeki notlar gösteriyor ki bazı derslerde eksiklikleri var ve onları tamamlaması gerekiyor. Bunu görmesini sağlayın. Eğer notları belli bir düzeyde iyiyse, bu başarısını görmemezlikten gelmek ve mükemmeli aramaya çalışmak da öğrencinin kişiliğini ve başarısını etkileyen olumsuz faktörlerdendir.

Unutmayın ki hiçbir şey çocuğunuzdan daha değerli değildir !
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ebeveyn, Karne ve Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Yetkin KUŞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Yetkin KUŞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yetkin KUŞAN Fotoğraf
Psk.Yetkin KUŞAN
Antalya
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Yetkin KUŞAN'ın Yazıları
► Karne ve Ebeveyn Tutumları Psk.Hatice ÇETİNKAYA ŞAHİN
► Karne Bunalımı ve Çocuk Psk.Özlem AKKEL
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ecem DOĞANAY PIÇAK
► Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Psk.Ebrar GÜNEL
► Ebeveyn Çocuk İlişkileri Psk.Dnş.Altuğ EFEOĞLU
► Otoriter Ebeveyn ve Asi Çocuk Psk.Sevda SERİN
► Ebeveyn Tutumları ve Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ebeveyn, Karne ve Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğa, Şehir ve İnsan Haziran 2017
◊ İyimser Düşünmek Ocak 2015
◊ Okuma Alışkanlıkları Aralık 2013
◊ Sınav ve Ruh Hallerimiz Kasım 2013
◊ Med Cezir Manzaraları Kasım 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:31
Top