2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yaşamının Yükselen Değerleri - Tasarım
MAKALE #14558 © Yazan Psk.Nihan DİKME | Yayın Nisan 2015 | 2,913 Okuyucu
İŞ YAŞAMININ YÜKSELEN DEĞERLERİ

Size daha önceki yazımınızda Daniel Pink’in “kavram çağında” iş dünyası için yükselen değerler üzerine yazdığı iki kitaptan ve kavram çağında başarılı olabilmek için geliştirmemiz gereken “altı duyu” dan bahsetmiştim şimdi onların tasarım ve öyküyü tanıtmakla başlıyorum.

TASARIM

Sadece işlev değil, aynı zamanda TASARIM.

Salt işlevselliğe sahip bir ürün, hizmet, deneyim ya da yaşam biçimini, sadece yaratmak, artık yeterli değil. Yaratılan şeyin aynı zamanda güzel, eğlendirici ya da duygusal açıdan çekici olması, günümüzde, ekonomik yönden kritik ve kişisel olarak ödüllendiricidir.

Ülkelerin refahı ve bireylerin mutluluğu artık sınıfta sanatçıların olmasına bağlı. Hepimiz Dali ya da Degas olmayabiliriz. Ancak bugün hepimiz tasarımcı olmak zorundayız.

Tasarımı ciddiye almamak –onu süse indirgemek , yerlerin ve nesnelerin sıradanlığını gidermek için onların güzelleştirilmesine yarayan bir şeye indirgemek- kolay . Ancak bu yaklaşım, tasarımın ne olduğuna ve neden önem taşıdığına ilişkin ciddi bir yanılgı; özellikle de günümüzde. Konunun üstatlarından olan John Heskett bunu çok güzel açıklıyor: ‘’Tasarım, özüne inildiğinde ,gereksinimlerimizi karşılamak ve yaşamlarımıza anlam katmak için, çevremizi doğada görülmeyen yollarla biçimlendiren ve oluşturan insan doğası olarak tanımlanabilir.’’
Elinizde tuttuğunuz kitap. Üzerinizdeki giysiler. Üzerinde oturmakta olduğunuz mobilya parçası. Sizi kuşatan bina. Bütün bunlar yaşamınızın bir parçasıdır, çünkü birileri onları hayal etmiş ve yaratmıştır.Tasarım, klasik bir tam beyin yeteneğidir. Heskett’ın tanımıyla, yarar ve anlamın bir kombinasyonudur. Bir grafik tasarımcı okunması kolay bir broşür hazırlayabilmelidir. Bu yarardır. Ancak bu broşür, en etkili biçimiyle, sözcüklerin kendi başlarına taşımakta yetersiz kaldığı fikir ve duyguları da iletmelidir. Bu da anlamdır.


Bir mobilyacı sağlam biçimde ayakta duran ve ağırlığını taşıyan bir masa yaratmalıdır(yarar) Ancak bu masa aynı zamanda işlevselliğini aşan, estetik bir çekiciliğe de sahip olmalıdır(anlam). Yarar, Sol Beynin Yönettiği Düşünce Biçimi’ne yakındır; anlam ise Sağ Beynin Yönettiği Düşünce Biçimi’ne. Ve bugün, bu iki düşünce biçiminin de olduğu, , klasik bir tam beyin yeteneğine sahip anlam içeren işlerin değeri artırmış durumdadır.

Tasarım- diğer bir deyişle, anlamın güç kattığı yarar-, kişisel mutluluk ve profesyonel başarı için gerekli temel bir yetenek haline geldi.

‘’İyi tasarım, dünyada daha önce eksikliği fark edilmemiş yeni bir şey üretmek için teknolojiyi, bilişsel psikolojiyi, insan gereksinimini ve güzelliği bir araya getiren bir Rönesans tavrıdır.’’
PAOLA ANTONELLI


Pazarda bir ürünü diğerinden farklılaştıran tek şey tasarımdır.’’ Farklılaşmazsanız ayakta kalamazsınız’’ BMW’den Chris Bangle ‘’Biz ‘ otomobil’ üretmiyoruz’’diyor. BMW ‘’ sürücünün kalite tutkusunu dışa vuran hareketli sanat yapıtları ‘’ üretiyor. Ford’dan bir başkan yardımcısı ‘’ geçmişte bütün mesele büyük bir V-8’di. Şimdi ise uyum, denge ve sessiz bir sürüş ‘’diyor.

‘’Tasarım doğru kullanıldığında yaşamı güzelleştirir, istihdam yaratır ve insanları mutlu kılar; yani hiç de kötü bir şey değildir.’’ PAUL SMITH

Tasarım Her Yerde

Tasarımın uğraştığınız işte bir yeri olmadığını düşünebilirsiniz ama aslında düşününce muhakkak işinizi farklı kılan o estetiği bulacaksınız. Yakın zamanda dünyaca ünlü psikolog ve psikiyatristlerin odalarının fotoğrafları paylaşıldı. Onları en iyi yapan bir çok özellik muhakkak mevcuttu fakat odalarında ki estetik farklılığın ve güzelliğin eminim danışanlarına yaşattığı bir ANLAM vardır.

Bu duruma benzer bir örnekse Montefiore Hastanesi. Tıbbi mekanların tasarımını güzelleştirmenin hastaların daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunduğuna ilişkin kanıtların sayısı giderek artıyor. Pittsburgh’ daki Montefiore Hastanesi’nde yapılan bir çalışma, bol doğal ışık alan odalardaki ameliyatlı hastaların daha az ağrı kesici ilaca gereksinim duyduğunu ve bu hastaların ilaç maliyetinin geleneksel odalarda kalan ameliyatlı hastalara göre yüzde 21 daha düşük olduğunu gösterdi.

‘’Yararlı olanın güzel olduğu doğru değil. İşin gerçeği, güzel olan yararlı. Güzellik insanların yaşam ve düşünce biçimlerini geliştirebilir.’’
ANNA CASTELLI FERRIERI


Dünyanın en çok yönlü, üretken ve ünlü tasarımcılarından Karim Rashid’ten tasarım ve yaşama ilişkin elli maddeden oluşan ‘’Karimanifesto ‘’sundan birkaç örnek şöyle;

5.Fiziksel bir şeye yaşam vermeden önce, özgün bir fikir, özgün bir bağlam yaratmış olup olmadığınızı, ortaya koyacağınız şeyin gerçekten değer taşıyıp taşımadığını kendinize sorun.

6.Mesleğinizin geçmişine ilişkin her şeyi öğrenin ve sonra yeni bir şey tasarlarken hepsini unutun.

24.Nesneleri değil, deneyimleri tüketin.

33.Normal olan iyi değildir.

38.Üç tür varlık bulunuyor: Kültürü yaratanlar, kültürü satın alanlar ve kültüre kesinlikle aldırmayanlar. Hareket alanınız ilk ikisini içersin.
40.Dar ölçekli değil, geniş ölçekli düşünün.

43.Deneyim yaşamın en önemli parçasıdır ve yaşamın gerçek anlamı fikir alışverişi ve insan ilişkisidir. Uzay ve nesneler bizi deneyimlerimizi artırmaya yüreklendirebilir ya da deneyimlerimizden uzaklaşmaya itebilir.

50.Bütün sahip olduğumuz, şimdi ve burasıdır.

Tasarım üzerine kendini geliştirmek isteyenler için bir alıştırma;

Kalbinizde özel bir nesne seçin; üniversite günlerinizden eski bir gömlek, pantolonunuzun arka cebine mükemmel uyum sağlamış bir cüzdan, en sevdiğiniz servis kaşığı, havalı yeni bir saat. Onu önümüzdeki masanın üzerine koyun ya da elinizde tutun. Ardından, aşağıdaki sorular doğrultusunda inceleyin:

1.Bu nesneye baktığınızda ya da onu kullandığınızda, aklınıza neler geliyor? Geçmişte yaşananlar mı? Onu kullanabilmenizi sağlayan beceri mi? Onu üreten insan mı? Açığa çıkarmayı başarabileceğiniz tatmin edici bir deneyim ya da duygu mutlaka olacaktır.

2.Bu nesne beş duyunuzun her birini nasıl etkiliyor? Tasarımda duyularınızı tetikleyecek bir dizi ayrıntı ya da özellik mutlaka vardır.

3.Nesneden aldığınız duyusal ipuçlarını, onunla ilgili duygu ve düşüncelerinizle nasıl ilişkilendirdiğinizi düşünün. Bu bağları görebiliyor musunuz?

Duygusal bağlara sahip olduğumuz tasarımları bilinçli olarak seçme becerimizi geliştirmek, yaşamlarımızı fazladan bir şeylerle değil, anlamlı, tatmin edici nesnelerle doldurmamıza yardımcı olacaktır.

Seçici Olun

Yaşamınızda kalıcı olacak, kullanılması zevkli şeyler seçin. Klasiklerin hiçbir zaman modası geçmez. Mobilyalar zamanla değer kazanır. Başkalarını etkileyen değil, size çekici gelen şeyleri seçin. Ve hiçbir şeyin ailenizde, arkadaşlarınızdan ve kendi ruhunuzdan daha önemli olmasına izin vermeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Yaşamının Yükselen Değerleri - Tasarım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Nihan DİKME'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Nihan DİKME'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nihan DİKME Fotoğraf
Psk.Nihan DİKME
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Nihan DİKME'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İş Yaşamının Yükselen Değerleri - Tasarım' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aşk Hakkında Herşey Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:15
Top