2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kişiler Arası İletişim: Play Back Yerine Canlı Yayın
MAKALE #15656 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Kasım 2015 | 3,484 Okuyucu
Play Back Yerine Canlı Yayın
İnsanlar birlikte iken duygusal olarak beslendikleri kaynaklar vardır. Birbirimizle konuşurken konu ne olursa olsun, ister bir futbol maçı üzerine, ister bir kısır partisinde kodu-dedi, isterse yarın sınavın nasıl geçeceğini konuşan iki öğrenci arasındaki konuşmalar olsun, bütün konular bir araçtır. İnsanların birbirlerine güvenle bir şeyler konuşabilecekleri duygusu. Bu duyguyu, bir kırlangıcın elektrik teline konmasının arkasından diğerlerinin de sırayla güvenle tele tünemelerine benzetebiliriz.
Bir konuda sohbet eden iki kişiyi düşünelim. Bu ikisinin içtenlikle birbirlerine zarar vermeyeceği duygusu her ikisinde de hakimse, sohbet uzar gider. Daldan dala konar, sözlü ve duygusal paylaşım zincirinin ucu bucağı gelmez. Ancak taraflardan birinin güven ve içtenlik konusunda şüphesi olabilir. Birisi mevzu edeceği konunun eleştiri ya da alay konusu olabileceği, suçlanacağım, alay edileceğim, ne söylersem dikkate alınmayacağım gibi endişeleri olabilir. Böyle bir endişe içinde olan birinin, içten ve gerçek bir ilişkiyi sürdürmekte yeterli motivasyonu oluşmaz. O yalnızlığa mahkumdur, ne kendinin ne de karşıdakinin beslenmesine katkısı olur. Karşı taraf da bu sinyalden etkilenir ve canlı yayın kurulamaz: “selam, nasılsın, daha daha ne var yok, bu gün havalar biraz serinledi galiba” şeklinde banttan yayına geçer her ikisi de. Böyle bir iletişimde her ikisinin de duygusal olarak beslenip, yaptıkları sohbetten zevk almaları düşünülemez. Bu ikisi belleklerindeki kayıtlar tükenene kadar bu monoluğu sürdürür, ardından olmayan duygusal bağlantının fiziksel kısmını da koparıp ayrışırlar.
İnsanların birbirleri ile iletişimlerinde canlı yayında kalabiliyorlarsa, yaşamın içinde aktıklarını söyleyebiliriz. Yaptıkları sohbetin içeriğini bir yandan içsel bir gözlemle sürdürürken, özgür irade, özerklik duygusu ile konuşurlar. Bu sohbetin duygusal tonu bariz hissedilir. Bir üçüncü kişi konuya dahil olup olmamakta şüpheye düşer, canlı yayına girmekte tereddüt eder. Canlı yayın yapanlar adım adım yeni deneyim ve anlayışların coğrafyasında gezinme fırsatı bulurken, kasetten yayında kişi konfor ve güven duygusu pahasına bu maceranın tadına varamaz.
Tehlikelerden korunup arınmak için otomatik kayıtlar yapar, içinde bulunduğumuz bilinmezliklerde kendimizi kurtarmak için bu kayıtları açarız. Bu psikolojik bir gereksinimdir. Oysa canlı yayın, spontanlık içinde, doğal, canlı etten tırnaktan olduğumuzu, iyi ve kötü yönlerimizle bir bütün olduğumuzu, hem kendimizin hem de karşıdakinin suyunu kendi kuyusundan çekmesine olanak tanıdığımız, kovadaki beklemiş ve eskimiş su yerine kaynağından taze ve serin sular içtiğimiz bir ilişki biçimidir. Bu su içinde, her birimizin istek ve arzularını, içten gelen, özgün minerallerini barındırır. Bu mineraller ilişkiye can verir, yaşamda kalır. Her ikisine özgün ve kendisi olma, gerçek bir benlikle yaşama fırsatı verir.
Tabi ki, kasetten yayınlar bizi güvende hissettirir, kontrol duygusu verir, ne konuşacağım deyip kendi içine gidip üretme zahmetinden kurtarır. Bize birtakım kazançlar sağlayabilir. Ancak asıl olan onları yerinde ve yeterince kullanabilmektir. Bu kayıtları her daim kullanıyor ve canlı yayında kalamıyorsak bir yerlerde bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Aynı şeklide sürekli canlı yayında kalmaktan kendimizi alamıyorsak burada da bir sorun var demektir. Bu ayrımı yapamamak bir yerlerde canımızın yanmasına, kullanılmışlık ve sömürülme duygularını deneyimleyip üzüntü ve hüsrana sokarken, bir yerde de duygusal olarak beslenemeyip zayıflayıp ketum birisi olmamıza sebep olabilir.
Bu yazımızı okuyorsanız ve nerelerde içten, canlı yayın, nerelerde kasetten çalma konusunda ikilemde kalıyor ve yaptığınız yayınların bir şekilde size zarar verdiğini hissediyorsanız;
İçinizdeki sulardan beslenmekten kaçınmadığınız, korumadan kendi kaynak sularınızı içtiğiniz, canlı yayınlarda kalmak istiyorsanız, bir yerlerden başlamalısınız. Bireysel psikolojik danışmanlık, psikoterapi desteği ile yayınlarınızı denetleme ve sansürleme yetisi kazanabilirsiniz.
Ali Bıçak
Psikoterapist-Klinik Psikolog-Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kişiler Arası İletişim: Play Back Yerine Canlı Yayın" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Eşler Arası İletişim Psk.Namık ACAR
► Eşler Arası İletişim Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Evlilikte Çiftler Arası İletişim Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kişiler Arası İletişim: Play Back Yerine Canlı Yayın' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Emdr Terapisi Nedir? Kasım 2018
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
► Panik Atak Nedir? Ağustos 2014
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:42
Top