2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi Nedir?
MAKALE #20063 © Yazan Psk.Ali BIÇAK | Yayın Kasım 2018 | 2,290 Okuyucu
EMDR Terapisi Nedir?

EMDR terapisi, göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden yapılandırma olarak tanımlanan çok yeni bir psikoterapi tekniğidir. İngilizce tanımının baş harfleri ile kısaltılan ve öyle tanınan EMDR, giderek tanınıyor ve popüler olmaya başlamıştır. Özellikle, travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) tedavisinde oldukça başarılıdır. TSSB, savaş, doğal afet, trafik kazaları, fiziksel istismar, cinsel istismara maruz kalan bireylerin ruhsal örselenmelerini ve sürekli stres hallerini tarif eden bir rahatsızlıktır. EMDR, hipnoz terapisi kadar TSSB tedavisinde yararlanılan oldukça faydalı bir terapi tekniğidir. Psikoterapi nedir ve teknikleri hakkında daha fazla bilgi için sitemizi ziyaret edin.

EMDR Kimler Tarafından Yapılabilir?

EMDR terapisi eğitimini ülkemizde Davranış Bilimleri Enstitüsü vermekte ve uluslararası geçerliliği olan sertifikasyona sahip bir kurumdur. Buradan eğitim alan psikolog, psikolojik danışman, hekim ve psikiyatri uzmanları EMDR uygulayabilirler. Her zaman belirttiğimiz gibi, hipnoz olsun, EMDR olsun, BDT olsun bir psikoterapi modeli olarak işlevselliği terapide kurulan güvenli ilişkinin varlığıyla mümkündür. Hiçbir terapi yöntemi, ilk seansta hemen kullanılmaması gerektiğini düşünüyoruz. EMDR terapisti, psikoloji kuramları ve danışanın kişilik örgütlenmesi konusunda bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır. EMDR olgunlaşmamış bir terapi ilişkisinde kullanılacak olursa retrojenik travmatizasyon diye bilinen, danışanın travmasını yeniden yaşamasına neden olabilir. Böyle bir durumda danışan kendini daha kötü hissederek terapiyi bırakabilir.

EMDR Kimlere Uygulanmamalıdır?

EMDR terapisi, kişilik bozukluğu, duygu durum bozukluğu ve psikoz hastalarında kullanılması sakıncalıdır. Bu yüzden EMDR terapistinin ayırıcı tanıları anlayıp, teşhis edecek klinik bilgi ve deneyime sahip olması çok önemlidir. EMDR terapisi dikkatli kullanılmadığında yarardan çok zarar getirebilir. Bu tekniği uygulayacak terapist yeterli eğitimleri almış (Klinik psikoloji, psikolojik danışman, psikoloji, psikiyatri uzmanlığı) ve bu alanda tecrübeli olmalıdır.

EMDR Terapi Tekniği Nasıl Olur?

En başta söylediğimiz gibi, EMDR bir terapi tekniği olarak diğer terapilerden farklıdır. Psikoterapide konuşma ya da farmokolojide ilaç kullanımını içermez. EMDR tekniği uygulanırken, danışan belirli bir anıya odaklanır. O anda bilişsel, duygusal ve duyusal halini yeniden deneyimler. O anda gözlerini hareket ettirerek, travma anını sil baştan yeniden yaşar. Belirli sayıda göz hareketleri tamamlanana kadar böyle devam eder. Her setin sonunda danışana neler olduğunu paylaşması istenir.

Bir EMDR Hangi Süreçleri İçerir?

EMDR terapisi seansları 60 dakikadan 90 dakikaya kadar uzayabilir. EMDR terapisti danışana 90 derece açı ile konumlanır. Danışanın gözünün önünde parmağını ya da elindeki bir çubuğu sağa ve sola sallayarak, danışandan gözü ile onu takip etmesini ister. O anda danışandan yukarda sözünü ettiğimiz şekilde travma anının bütün bileşenlerini yaşaması istenir. EMDR terapisti danışanın göz hareketleri ve yüzündeki ifadelerden yola çıkarak hareketleri durdurur. O anda neler olduğunu anlatmasını ister. Bu süreç danışanın olumlu bir anıya ulaşmasını takip edene kadar sürdürülür. Bazı EMDR terapistleri, EMDR için geliştirilmiş ses ve titreşim veren cihazları kullanırken, kimisi kalem ya da parmaklarını kullanarak danışanın gözlerini hareket ettirmesini sağlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ali BIÇAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ali BIÇAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali BIÇAK Fotoğraf
Psk.Ali BIÇAK
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog - Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ali BIÇAK'ın Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Güncesi Haziran 2020
► Aşkın Psikolojisi Mayıs 2016
► Kadın Cinayeti ve Öfke Kasım 2015
► Panik Atak Nedir? Ağustos 2014
◊ Antalya Hipnoz Kasım 2018
◊ Antalya İntihar Güncesi Haziran 2017
◊ Terapi Nasıl İşler? Mayıs 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top