2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi Üzerine.
MAKALE #15548 © Yazan Psk.M.Kenan ALYÜRÜK | Yayın Ekim 2015 | 3,779 Okuyucu
EMDR 2015 AVRUPA KONFERANSI,MİLANO.

M.Kenan Alyürük EMDR terapisti,Psikolog

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) terapisi giderek psikoterapide ön plana yerleşmektedir, ön plandadır dersek daha doğru anlatmış oluruz.Dünya sağlık teşkilatı (WHO)tarafından 2013 yılında Travma Sonrası Stres Bozukluğunda (PTSD) biliş sel davranışçı (CBT) terapi ile birlikte tek tedavi biçimi olarak kabul edilir.
Dünya da bir çok örgüt tarafından kabul edilmiştir bunların bazıları şunlardır.
• American Psychiatric Association
• American Psychological Association
• Israel National Council for Mental Health
• United Kingdom Department of Health
• Department of Defense, USA
• Northern Ireland Department of Health
• ISTSS: International Society for Traumatic Stress Studies
• Medical Program Committee, Stockholm
• Dutch Institute for Healthcare Improvement
EMDR’nin gelişimi 1987 senesinde, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı. Dr. Shapiro bu etkiyi travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde bilimsel olarak inceledi ve tedavide sağlanan başarıyı gösteren çalışmasını yayınladı (Journal of Traumatic Stress, 1989).

EMDR terapisinde 8 aşamalı, üç yönlü (geçmiş, şimdi, gelecek) bir protokol uygulanır. Hedef, geçmişte yaşanan anıların yeniden işlenerek duyarsızlaşmanın sağlanması, bugünkü semptomların tedavisi, danışanın gelecekte karşılaşacağı benzer sorunlar karşısında, kazandığı olumlu inanç ve duyguların geliştirdiği yeni bakış açısının yönlendirdiği davranışları gösterebilmesidir.

EMDR terapi literatüründe 'kısa süreli terapiler' grubunda yer alır. EMDR tedavisinin ne kadar süreceği sorunun tipi, danışanın bugünkü yaşam koşulları, önceki travmaların sayısı ve etkisi ile bağlantılıdır. Her kişinin bilgileri kendi değerleri ve deneyimleri doğrultusunda kendine has bir biçimde işlemesi de süreyi etkiler.

EMDR’ye göre rahatsızlıkların, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyum bozucu, işlev bozucu, işlenmeden ve izole bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (örn: Ben aptalım), olumsuz duygusal tepkileri (başaramamaktan korkma) ve olumsuz somatik tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir.

Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı; günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar, şiddete maruz kalmalar, aşağılanmalar, reddedilmeler, ihmal ve başarısızlıklar işlenememiş anılar arasında yer alabilirler.

Kısaca EMDR nedir diye soracak olursak yanıtı çok kısaca içimize sindiremediğimiz yaşamsal olayların sindirilmesini sağlamaktır. Anı ağları üzerine kayıt edilmiş ve en büyük anı depomuz bedenimizde yerleşmiş kötü ve travmatik anıların uyumlu hale getirilmesidir.Bu da EMDR teorisinin altyapısını oluşturan Adaptif Bilgi İşleme Modeline göre beyin, fizyolojik temelli bir sistemle, her yeni deneyim aracılığı ile kendisine ulaşan bilgiyi işler ve işlevsel hale getirir .Edindiğimiz bilgiler gelecekte tepkilerimizi uygun bir şekilde yönlendirmek üzere depolanmış olur.

Konferansa Tüm dünyadan özellikle Avrupa dan yaklaşık 1700 katılımcı iştirak etmişti, Türkiye'den ise sadece 18 kişi vardı, büyük bir olasılıkla Ege bölgesinden sadece ben vardım.

Konferansta özellikle iki başlık ilgimi çekti biri “EMDR with Adopted Children “(Evlatlık Çocuklarla EMDR) ,bu konu sadece çocuklara değil yetişkinlerle de ilgili yaklaşımı da içeriyordu.

İkinci başlık ise “Feeling-State Addiction Protocol “(Duygu durumu bağımlılık protokolü-FSAP) idi. Kısaca bu yöntem ile artık madde bağımlılığı, obsesyonlar, aşk acıları ,alkolizm, seks bağımlılığı,sigara,sürekli sinirli-öfkeli olma gibi konularda terapi neredeyse bir EMDR terapistinin FSAP üzerinde görgüsü varsa neredeyse bir çocuk oyuncağıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi Üzerine." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
M.Kenan ALYÜRÜK Fotoğraf
Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
Muğla (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.M.Kenan ALYÜRÜK'ün Makaleleri
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Emdr Terapisi Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi Üzerine.' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku Yoksunluğu Ağustos 2018
► Travma Nedir Nisan 2018
► Uyku Ekim 2012
► Öfke ve Kontrolü Eylül 2012
► Okul Fobisi Nisan 2011
► Stress Nedir Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:48
Top