2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emdr Terapisi
MAKALE #22164 © Yazan Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ | Yayın Şubat 2021 | 1,411 Okuyucu
EMDR
Emdr terapi yöntemi 1987 yılında Francıne Shapıro tarafından geliştirilmiştir. Emdr’ın açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemlemedir.
Emdr’ın amacı danışanı geçmişin olumsuz etkilerinden kurtarıp sağlıklı ve üretken bir şimdiye ulaştırmaktır. Geçmişte yaşadığımız olumsuz deneyimler bugünümüzü etkilemeye devam etmektedir. Bugün psikolojik rahatsızlıkların çoğunun temelinde geçmiş olumsuz yaşam deneyimlerinin olduğu kabul görmektedir. Emdr, bu olumsuz yaşam deneyimleri ile çalışır. Emdr’ın sonucunda kişinin güncelde yaşadığı zorluklar ortadan kalkar. Güncelde yaşanan sorun panik atak, fobiler, kaygı bozukluğu, öfke kontrol problemi, ilişki ile ilgili sorunlar, depresyon, cinsel problemler v.s olabilir. Her sorunun bir nedeni vardır. Önemli olan bu kaynağa yönelik müdahaledir. Emdr, bu noktada hızlı sonuç veren, bilimsel ve etkin bir terapi yöntemidir. Bu terapi tekniğini Emdr eğitimi tamamlamış psikolog ve psikiyatristler uygulamaktadır.
Emdr ile rahatsız edici bir anı çalışıldığında, olumsuz imajlar, negatif kognisyonlar, olumsuz duygular ve olumsuz bir takım beden duyumları öncelikle ortaya çıkar. Çalışma tamamlandığında bunlar ortadan kalkıp, kişi bu anıya duyarsızlaştığı için kendine de yaşadıklarına dair olumlu, gerçekçi çıkarımlarda bulunmaya başlamıştır.
Yani Emdr,
1) Danışanın geçmiş deneyimlerinden ders çıkarmasına yardım etmek,
2) Danışanın kendisinde stres oluşturan mevcut uyaranlara karşı duyarsızlaşması,
3) Danışanın bireysel olarak ve kişiler arası ilişkilerinde başarılı olması amacıyla gelecekte kullanacağı uygun becerileri kazanabilmesi için kullanılır.
Birçok kişide, erken dönem anılarının yeniden işlenmesinin, uygun kognitif ve duygusal bağlantıların kurulmasına, iç görünün artmasına ve pozitif öz değerin güçlenmesiyle adaptif davranışın kendiliğinden ortaya çıkmasına neden olduğu görülmektedir.
Genelde travmatik bir olay yaşandığında, bu sinir sisteminde orijinal resim, sesler, düşünceler ve duygularla birlikte hapsolur. Deneyim orada dış fonksiyonel bir şekilde depolandığı için orada kilitli kalır. Bu anıyı hatırlatıcı bir şey ortaya çıktığında yeniden tetiklenmeye devam eder. Bu kontrol edemiyor gibi gördüğümüz pek çok rahatsızlık, korku ve çaresizlik gibi olumsuz duyguların temelini oluşturuyor olabilir. Bunlar aslında geçmiş tecrübeyle bağlantılı duyguların tetiklenmesidir.
Emdr da kullanılan göz hareketlerinin sinir sistemini açtığı ve beynin deneyimi işlemesine izin verdiği görülmektedir. Göz hareketleri bilinç dışı merkezinin işlenmesine katkıda bulunabilir.
Emdr’ın klinik gözlemleri özellikle çocukluk travmasına verdikleri duygusal tepkilerde kilitli kalan danışanlarda, terapotik sonuçlara genellikle yetişkin bakış açısının ortaya çıkışıyla ulaşıldığını göstermektedir. Çoğu çocukluk deneyimi güçsüzlük, seçeneksizlik, kontrolsüzlük ve yetersizlik duygularıyla doludur. En iyi şekilde geçirilmiş çocukluk dönemlerinde bile çocuğun terk edilmiş, güçsüz ve ihmal edilmiş hissettiği anlar vardır. Örneğin, 50 yaşındaki kişinin, annesiyle uzak mesafeden telefonla konuşurken sergilediği korku, öfke ve kaygı 75 yaşındaki hasta annesine karşı değildir. Aksine, annesiyle ilgili, yoğun korku ve güvensizlik duygusuyla dolu mihenk taşı anılara dayanan anıların tetiklenmesi ile çocukluk duygularını deneyimlemesidir.
Kişi, eski anıları uygun şekilde işlenip geçmişteki yerlerine gönderilmediği sürece, annesine sakince tepki gösteremez.
Emdr ile birçok psikolojik problem çalışılmaktadır. Fobiler, panik atak, kaygı bozuklukları, sınav kaygısı, özgüven problemleri, yas, performans geliştirme, travmalar bu sorunlara örneklerdir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emdr Terapisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu MUŞDAL ÇELEBİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ'nin Yazıları
► Emdr Terapisi - Emdr Nedir? Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Emdr Terapisi - Travma Terapisi Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Emdr Terapisi Nedir? Psk.Ali BIÇAK
► Emdr Terapisi Üzerine. Psk.M.Kenan ALYÜRÜK
► Fobi ve Emdr Terapisi Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Emdr Terapisi ve Travma Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
► Emdr Terapisi Nasıl Uygulanır? Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Emdr Terapisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Kontrolü Nisan 2013
► Depresyon Tedavisi Nisan 2013
► Panik Atak Tedavisi Mart 2013
► Vajinismus Şubat 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:50
Top